Yeni yüzyılın insanı olarak teknolojinin sunduğu olanaklardan sonuna kadar faydalanıyoruz. Bu sayede, işimizin birçoğunu oturduğumuz yerden halledebiliyoruz. Özellikle de anne karnındaki bebeği nasıl etkilediği, anne adaylarının kafasını en çok meşgul eden sorulardan biri. Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kağan Kocatepe teknolojik ürünlerin anne sağlığına etkisini açıkladı.
Bilgisayar
Bilgisayarın uzun süre kullanımı, anne karnındaki bebeği etkiliyor olabilir mi? Cevabı çok basit: Bilgisayarlar, iyonize edici radyasyon içermezler ve bu nedenle de canlı dokuya zarar verebilecek bir etkilerinin olması teorik açıdan mümkün görünmüyor.
Cep telefonu
Cep telefonları, bundan yaklaşık 10 yıl önce yaygınlaşmaya başladı. Bilgisayarla beraber haberleşmenin kilit noktası olan bu yararlı ürünün, manyetik dalgalar yaydığı yıllardır konuşuluyor. Bu dalgaların bizi olumsuz etkileyip etkilemediği ile ilgili olarak da elbette endişeleniyoruz. Cep telefonlarının beyin kanserine yol açtığı, kalp ritmini bozduğu, başka tür kanserlere yol açabileceği konusu zaman zaman haberlere yansıyor. Bu "haberler" için kanıt istendiğinde ise istatistiksel olarak anlamlı bir veri, çoğu zaman gösterilemiyor. Cep telefonu üreticisi firmalar, cihazlarının yaydığı radyasyonun insanlara zarar vermediğini, SAR (özgün soğurma oranı) adı verilen birimle ölçülen miktarların zarar verebilecek sınırların çok altında yer aldığını ve bu SAR miktarlarının en kısa zamanda telefonlarının kullanma kılavuzlarında da yer alacağını belirterek, kullanıcıları rahatlatmaya çalışıyorlar. Bu firmalar kendi yaptıkları ölçümlerde SAR oranının telefon numarasını çevirirken ve telefon çalarken en yüksek değerine çıktığını, bağlantı gerçekleştikten sonra ve telefon kullanılmadığı zamanlarda en az seviyede olduğunu belirlemişlerdir. Cep telefonu için, "Canlı hücrelere hiçbir olumsuz bir etkisi yoktur" diye kesin bir yargıda bulunmak, şu anki bilgilere göre mümkün olmamakla beraber, şu ana kadar biriken bilimsel veriler arasında insanların bu üründen vazgeçmelerini gerektirecek kadar ciddi sorunlar bildirilmiş değil.
Yine de cep telefonlarını her zaman bazı kurallara bağlı kalarak kullanmakta fayda var. Bu kuralların en önemlileri arasında, cep telefonuyla gereksiz yere uzun süreler konuşmamak, cep telefonunu kalbin üzerinde bulundurmamak (bu, özellikle kalp hastaları ve kalp pili kullananlar için çok önemli), hamilelik döneminde telefonu karın bölgesinden uzak bir yerde bulundurmak, küçük çocukların cep telefonlarını kullanmasını engellemek sayılabilir.
Mikrodalga fırın
Güvenlik kontrolleri
Yine ek bir önlem olarak, anne adayları güvenlik görevlisine hamile olduklarını bildirebilirler ve klasik üst arama yöntemleriyle aranmayı talep edebilirler. Çoğu güvenlik kontrol noktasında, bu amaca yönelik olarak bayan gü-revliler de bulundurulmaya başlanmıştır.
Röntgen
Fiziksel problemlerde doktorların ilk ve acil olarak başvurduğu tetkik yöntemlerinden biridir röntgen uygulaması. Peki bu uygulama, hamilelik döneminde anne karnındaki bebek için zararlı olabilir mi? Çocukluk dönemi için dahi doktorlar tarafından kısıtlanma getirilen röntgen uygulamasından, hamilelikte tıbbi açıdan ilk 10 hafta kaçınılması gerekir. 10. haftadan sonra tıbbi açıdan gerekliliği söz konusu ise yapılabilir. Ayrıca bir adet akciğer röntgeni radyasyonunun, bebek için hiçbir olumsuz etki yaratmadığı saptanmıştır.
Epilasyon
istenmeyen tüylerden kurtulmayı sağlayan epilasyon yönteminin bitkisel ve lazer uygulamalı olmak üzere iki çözümü var. Epilasyonun 10. haftaya kadar kozmetik kullanımından kaçınmak gereklidir. Lazer uygulamasının hamilelikte yan etkisi henüz saptanmamıştır, ama yine de ilk 10 hafta kaçınılmalıdır.
Her yere hızlıca ulaşmamızı ve zaman kazanmamızı sağlayan bir ulaşım aracı olan uçak ile yolculuk yapmak, basınç farklarının, özellikle de inişlerde hissedildiği anlar göz önüne alındığında bazen sıkıntı verici olabilir. Üstelik uzun uçak yolculukları, bacaklarda da birtakım problemlere yol açabilir. Ancak uçak yolculuğu, basıncı ayarlanmış kabinlerde gerçekleştiğinden bu tür bir yolculuk, normal dışı durumların ortaya çıkma riskini artıran bir durum olarak kabul edilmiyor. Ama; uçağa binerken Türk Hava Yollan dahil diğer havayollarının büyük çoğunluğu doktor raporu ister. Hamileliğinizin son haftalarında hem uçakla hem de otomobille uzun süren yolculuklardan kaçınmalısınız.
Doğum eyleminin başlama olasılığının yüksek olduğu bu haftalarda zorunlu olarak yapacağınız otomobil yolculuklarında her türlü ihtimale karşı yol üzerindeki sağlık merkezlerinin telefonlarını ve adreslerini yanınıza alın. Tüm tetkiklerinizin yer aldığı bir dosyayı yanınızda bulundurun. Hamilelik döneminde belli kurallara uyarak son haftalara kadar aracınızı kendiniz kullanmaya devam edebilirsiniz. Ancak emniyet kemeri kullanımı gibi bazı ayrıntılar hakkında bilgi edinmelisiniz.