Hamilelikte Varis Hastalığı

Hamilelikten sonra varis nedeniyle sıkıntı yaşamak istemeyen, ilaç kullanmak zorunda kalabileceğini düşünen genç kadınlar hamilelik öncesinde tedavi olmak için doktora başvuruyor.

Hamilelikten sonra varis nedeniyle sıkıntı yaşamak istemeyen, ilaç kullanmak zorunda kalabileceğini düşünen genç kadınların hamilelik öncesinde tedavi olmak için kendisine başvurduğunu ifade eden Türkiye Hastanesi Kalp ve Damar Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cafer Abbasoğlu, varis nedeniyle hamilelik sonrasında sıkıntı yaşamak istemeyenlerin varislerini tedavi ettirmelerini kesinlikle önerdiklerini söyledi. Dr. Abbasoğlu konuyla ilgili sorularımızı yanıtladı.
Hamilelik bacaklarda nasıl bir etki yapacaktır?
Hamilelik döneminde bir çok değişiklik oluşuyor. Hormon sekresiyonuna sekonder toplar damarların duvarlarında gevşeme meydana geliyor, bu da varis ve örümcek ağı damarlarının oluşmasına neden oluyor; ayrıca hamilelikte vucuttaki kan hacmindeki artış ve uterusun ana toplar damarlara oluşturduğu basıya bağlı bacaklardaki toplar damarlarda göllenme meydana geliyor ve bacaklarda şişkinlik ve rahatsızlık hissediliyor.

Reklam
Reklam

Hamilelik varisi arttırır mı?
Genetik yapı + kadınlık hormonları = varisler
Eğer genetik yapınız varise müsaid ise, gebelik döneminde hormonların etkisi ile bacaklarınızda varis oluşabilir. Yaklaşık gebelerin %40 ında varis problemleri vardır.
Bacaklardaki şişkinlik neye bağlıdır?
Hamile bayanlarda, özellikle son aylarda daha belirgin olmak üzere, bacaklarda şişkinlik ve dolgunluk oluyor. Kan basıncı kontrol edilmelidir. Eğer kan basıncı normal düzeyde ise şişkinliğin nedeni varisler olabilir.

Hamilelik sırasında varislerden korunmak ve ya varislerin ilerlemesini önlemek için ne yapılmalı?
Varislerden dolayı ayaklarda yorgunluk, ağırlık ve şişkinlik his ediliyor bu belirtileri azaltmak için yapılması gerekenler...

Varis çorapları giymelisiniz; İki tür varis çorabı var ( az basınçlı ve orta basınçlı). Orta basınçlı olanlar hamile bayanlar tarafından daha az tolere ediliyor ve genelde az basınçlı olanlar tercih ediliyor. Hamileliğin 4-5 ayından itibaren varis çorapların kullanılmasını öneriyoruz.hamile bayanlar için üretilen batın bölümü esnek olan çoraplar tavsiye ediliyor.

Reklam
Reklam

Spor yapmalısınız; yüzme, yürüyüş hamilelik döneminde en iyi sporlar arasında yer alıyorlar.

Uzun süre ayakta durmamalısınız; dinlendiğiniz zaman ayaklarınızı vücudunuzdan daha yüksek seviyede tutmalısınız.


Hamilelik sırasında oluşan varisler ve örümcek ağları kalıcı mıdır?
Hamilelik sırasında oluşan bir çok varis ve örümcek ağları hamilelikten hemen sonra kayboluyor ancak doğumdan iki ay sonra kalmış olan (büyük veya küçük varisler) kalıcıdır. Kalıcı varislerin tedavisi gerekmektedir.

Hamilelik sırasında tedavi öneriyor musunuz?
Hamilelik sırasında oluşan varisler doğumdan sonra, iki ay içerisinde geriliyor ancak tam iyileşme sağlanmıyor; bu yüzden bir çok hastaya hamilelik sırasında varis tedavisi önerilmemektedir. Tedavi olmayan varislerde hamilelik sırasında ve doğumdan 6 hafta sonrasına kadar toplar damarlarda tromboz komplikasyonu oluşabilir. Bu tromboze ve daralmış, hasar görmüş damarlarda daha sonra akım sağlansa bile kapakcıklarda hasar oluşacaktır ve bu nedenle hasta doğumdan 6 ay 1 sene sonra artmış şikayetler ile bize başvuracaktır.

Reklam
Reklam

Gebelikte hangi varislerin tedaviye ihtiyacı var?
Hamilelik döneminde varis tedavisinin 3 ana nedeni;

1) Hastayı rahatsız eden belirtileri en aza indirmek için. Örneğin bacaklarda kramplar, yorgunluk, şişkinlik, sıcaklık, ekzema, ulserasyon
2) Yüzeyel ve derin toplar damar tromboz (tıkanıklık) tehlikesini en aza indirmek için
3) Hamilelikden önce hafif venöz yetersizliği olan ven duvarlarları gebelik döneminde daha fazla basınç altında olup bu damarlarda tedavi yapılmadığı takdirde kalıcı tahribat oluşabilir.