Hamileyken de havuza girebilirsiniz ama...

Anne adaylarına, yaz aylarını sağlıklı geçirmek için tüyolar!

Anne adayları yaz aylarında daha fazla zorluk çekiyor. Günde 2.5 litre su tüketerek kabızlık, idrar yolu sorunlarıyla savaşabilirler. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hatice Yağmurkaya, yaz hamilelerine önemli uyarılarda bulundu.


Sıvı tüketimi çok önemli

Sıcak yaz aylarında gebeliğin son döneminde olan anne adayları çok zorlanıyor. Gebelikte oluşan fizyolojik değişiklikler, anne adaylarını çevre koşullarına daha duyarlı hale getirmektedir. Bu dönemde vücut ısısı artar. Özellikle hamileliğin ilk aylarında olan anne adaylarında halsizlik şikayeti, terleme ile oluşan sıvı kaybına bağlı olarak daha belirgin olabilir. Gebeliğin son aylarındaki anne adayları için sıcak yaz ayları daha zorlu geçer. Vücutlarında oluşan değişime ve alınan kilolara bağlı olarak solunum sayısında artış, nefes darlığı, efor kapasitesinde azalma ve sıcağa tahammülsüzlük daha sık görülür. Bu durumda günde 2.5 litre su tüketilmesi ve özellikle sıcak öğle saatlerinde dışarıya çıkılmaması önerilir. Bu aylarda günün sıcak saatlerinin klimalı ortamlarda geçirilmesi daha konforlu bir ortam yaratabilir. Sıvı alımındaki yetersizlik, tansiyon düşüklüğüne neden olabildiği gibi; kabızlık, idrar yolu sorunları ve bebeğin amniyotik sıvı miktarında azalmaya da yol açabilir.

Reklam
Reklam

Uzun yolculuklara dikkat!

Gebelikte özellikle ilk 10 haftaya kadar düşük riski yüzde 10, gebeliğin ilk haftalarında ve 34'üncü gebelik haftasından sonra uzun ve yorucu olabilecek seyahatlerden kaçınılmalı. Bu süreler dışında sorunsuz takip edilen bir gebenin seyahatinde genellikle bir sakınca yoktur. Ancak uzun kara yolculuklarında mutlaka sık mola verilmelidir. Uzun süre hareketsiz kalınca bacaklarda ödem gelişebilir ve damarlarda pıhtı oluşumu riski artar. Uzun karayolu seyahatlerinde varis çorabı kullanımı riski azaltacaktır. Araba yolculuğunda gebelerin mutlaka emniyet kemeri takması gereklidir. Gebelikte 24'üncü haftadan sonra araba kullanılması önerilmez.


Hamileyken havuza girebilirsiniz ancak...

Gebelikte havuza girilebilir ancak havuzların mutlaka temiz ve bakımlı olmasına dikkat edilmelidir. Havuz temizliğinde kullanılan kimyasal maddeler ciltten emilir. Bu nedenle havuzda kalış süresi uzun olmamalı ve çıkınca mutlaka duş alınmalıdır. Islak mayo ile durmak genital florada bulunan mantarların enfeksiyona yol açmasına neden olur ve akıntı, kaşıntı görülür. Bu, hamilelerde en sık görülen enfeksiyon çeşididir. Denizde hamile bir kadın yalnız yüzmemelidir. Gebelikte artan magnezyum ihtiyacı bacaklarda kramplara neden olabilir. Bu nedenle derinde özellikle yalnız yüzmek tehlikeli olabilir. Yüzmek için sıcak saatler tercih edilmemelidir.

Reklam
Reklam