Hamileyken gözlerinizi ihmal etmeyin

Hamilelikte tüm vücutta olduğu gibi gözlerde de fizyolojik değişiklikler meydana geliyor. Özellikle gözlük ve kontakt lens kullananların numaralarında geçici değişiklikler kaydediliyor.

Bu nedenle kontakt lens kullanımı zorlaşabildiği gibi, hamilelik süresinde ve lohusalıkta erken dönemde gözlük veya kontakt lenste numara değişimi için acele edilmemesi gerekiyor. Gebeliğin göz sağlığına bir diğer etkisi ise gebelikte gelişen hipertansiyon (kan basıncı artışı) ve idrarda protein kaybı varlığında preklampsi tablosu gerçekleşir. Sıklıkla görme bulanıklığı ve görme azalması gerçekleşirken, bu şikayetlerin yanı sıra ışıktan rahatsız olma, çift görme ve görme alanı kayıpları da saptanabilir. Preklampsi ve eklampside, hipertansiyona bağlı olarak göz dibinde ağ tabakada (retina tabakasında) kanamalar ve görme sinirinde ödem ortaya çıkabilir. Göz dibi bulguları tablonun şiddetine göre değişmekte ve kan basıncı normale indikten sonra kademeli olarak geriye dönmektedir.

Reklam
Reklam

Diyabete bağlı göz tutulumuna dikkat edilmeli

Mevcut genetik hastalıklar gebelik döneminde farklı bir seyir gösterebiliyor. Bu bağlamda hamilelikten önce diyabet hastası olan kişilerde eğer diyabete bağlı göz tutulumu yani diyabetik retinopati mevcut değilse, yaklaşık yüzde 10 oranında hamilelik sırasında diyabetik retinopatinin gelişme riski bulunmaktadır. Orta ve ileri düzey diyabetik retinopatisi bulunan hamilelerde ise mevcut göz dibi tutulumu yüzde 50 ilerleme göstermektedir. Bu nedenle diyabetik hastaların gebelik öncesinde gerekli göz tedavisini almış olmaları ve gebelik esnasında düzenli takip altında olmaları gerekmektedir. Mevcut göz hastalığı nedeniyle düzenli olarak göz damlası tedavisi alan kişilerin, hamilelik ve emzirme dönemleri boyunca mutlaka göz doktorları tarafından değerlendirmeleri ve uygun ilacı kullanmalarının sağlaması gerekiyor.

**SORU VE GÖRÜŞLERİNİZ İÇİN:

** drozerkavalcioglu@mynet.com