ANKARA (İHA) - Avrupa Konseyi İnsan Hakları (AKİH) Komiseri Thomas Hammarberg, Avrupa'da son yıllarda yükselen yabancı düşmanlığı, insan hakları ve İslam düşmanlığına karşı, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'ndan yardım istedi.
TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, bugün AKİH Komiseri Hammarberg ve beraberindeki heyeti kabul ederek bir süre görüştü. Hammarberg, kabul sırasında yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin Avrupa Konseyi için önemli bir ülke olduğunu, Türkiye'nin yürüttüğü terörle mücadeleye rağmen 1999 yılından bu yana, başta yargı olmak üzere pek çok alanda reform gerçekleştirdiğini söyleyerek, bunların, özgürlüklerin kökleşmesini sağlayan önemli adımlar olduğunu kaydetti. İnsan haklarının bir süreç olduğunu ve bu konuda herkesin sürekli çaba göstermesi gerektiğini belirten Hammarberg ilkbaharda bir heyetin Türkiye'de incelemelerde bulunacağını bildirerek, yıllarca devam eden diyaloğun adımlarını attıklarını belirtti. "Sizden öğreneceklerimiz var" diyen Hammarberg, öğrendikleri bilgileri çeşitli hükümetlerle paylaşacakları mesajını da verdi.
Avrupa'da son yıllarda yabancı düşmanlığı, ırkçılık ve İslam düşmanlığında bir artış olduğunu anlatan Hammarberg, Almanya'da yaşayan 3.5 milyon Türk vatandaşının uğradığı önemli insan hakları ihlallerini gündeme getirdiklerini belirtti. Bu konuda çözüm üretmek için TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunun tavsiyelerine ihtiyaç duyduklarını kaydeden Hammarberg, Avrupa'da yaşanan sorunların sayısal olarak da çokluğuna dikkati çekti. Avrupa'da önemli bir terör sorunu bulunduğuna dikkati çeken Hammarberg, terörle mücadelenin hukuka uygun yürütülmesi gerektiğini söyledi.
Göç, göçmenler ve sığınmacılarla ilgili sorunların da gündemlerinde bulunduğunu anlatan Hammarberg, yabancı düşmanlığı ve ırkçılıkla ilgili sorunların giderek arttığına dikkati çekerek, Hammarberg, kadınlar ve çocuklara yönelik şiddetin önlenmesi için kampanya başlatacaklarını, dini ve etnik azınlıklara karşı uygulanan ayrımcılığın da gündemlerinde bulunduğunu ifade etti.
Genel ayrımcılığın önlenmesi için çaba gösterdiklerini belirten Hammarberg, bazı Avrupa ülkelerinde ayrımcılığa karşı yasa çıkarıldığını söyledi. Hammarberg, bazı Avrupa ülkelerinin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 12 No'lu Protokolünü hala imzalamadığını ifade ederek, Türkiye'nin de bu grupta yer aldığını kaydetti. Hammarberg, Türkiye'den, ayrımcılığın önlenmesine ilişkin 12 No'lu protokolü imzalamasını isteyeceklerini söyledi.
İnsan hakları konusunda 'iki eşit partner' gibi hareket ettiklerini vurgulayan Hammarberg, "Bu konuda ders verecek durumda değiliz. Eşit partneriz. AB ile Türk makamları arasında bu konuda devam eden diyaloğu olumlu karşılamıyoruz" dedi.
"TÜRKİYE, HER ZAMAN ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİNE HAZIR" TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış da yaptığı konuşmada, insan hakları konusunda her türlü işbirliğine hazır olduklarına dikkat çekerek "Türkiye, her zaman uluslararası işbirliğine hazır olduğunu açıklamıştır, ama maalesef gerekli desteği bulamamıştır" diye konuştu.
Terörün bir insanlık suçu olduğunu ve bir ülkenin çabasıyla çözülemeyeceğini vurgulayan Elkatmış, terörün küresel bir boyut kazandığını anlattı. Türkiye'de büyük katliamlar yapan PKK terör örgütünün yöneticilerinin bazılarının Avrupa'da yaşadığını, yaşadıkları ülkelerden teşvik gördüklerini kaydeden Elkatmış, ayrıca bu terör örgütünün, Avrupa'dan Roj TV'nin yayınını yaptığını söyledi. Bazı ülkelerin bu yayınlara destek verdiğine dikkati çeken Elkatmış, Belçika'nın, terörist Fehriye Erdal'ı yargılamadan elinden kaçırmasını da gündeme getirdi.
Elkatmış, konuşmasında Papa 16. Benediktus'un sözleriyle "karikatür krizinin" kendilerini yaraladığını ve derinden üzdüğünü ifade ederek, bu tutumların, kültürler çatışması isteyenlerin ekmeğine yağ sürdüğünü söyledi. Türkiye'nin, insan hakları konusunda BM'nin 7 sözleşmesi ile Avrupa Konseyinin 94 sözleşmesini imzaladığını hatırlatan Elkatmış, buna rağmen bazı Avrupalıların, "Türkiye'de hiçbir şey yapılmıyormuş gibi" bir tutum içine girdiklerini söyledi. Türkiye'nin sürekli suçlandığını ve durmadan yeni şartların ortaya atıldığını kaydeden Elkatmış, Fransa'nın tutumunu da dile getirdi.
Elkatmış, Fransa'nın sözde Ermeni soykırımını inkarı suç sayan yasa teklifini kabul etmesini hatırlatarak, "Biz her şey tartışılsın istiyoruz ama Fransa, konuşmayı yasaklayan kanun çıkarıyor" dedi. Konuşmanın suç sayıldığı bir ortamda gerçeklerin nasıl ortaya çıkacağı sorusunu yönelten Mehmet Elkatmış, yasalarla tarih yapılamayacağını kaydetti. Elkatmış, Türkiye'nin bütün arşivlerini açmasına karşın, bir çok ülkenin araştırma yapmadan Türkiye'yi suçladığını ifade ederek, bunun da Ermenilere cesaret verdiğini söyledi. Sorunları bugünden başlayarak konuşmaya hazır olduklarını da vurgulayan Elkatmış, bugün hala Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sinin, Ermenistan'ın işgali altında olduğunu hatırlattı.