Hamzaçebi: Anayasa Mahkemesi Gibi Bir Düşüncemiz Yok

CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilen alkole ilişkin düzenlemeleri içeren...

CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilen alkole ilişkin düzenlemeleri içeren teklifle ilgili, “Cumhurbaşkanı değerlendirmeyi kendisi yapacaktır. Anayasa Mahkemesi gibi bir düşüncemiz yok.” dedi.

CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında bu sabaha karşı Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilen alkolle ilgili düzenlemeleri içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına dair Kanun Teklifini değerlendirdi. Dün gece jammerlerin çalıştırılması ile milletvekillerin haberleşme özgürlünün engellendiğini söyleyen Hamzaçebi, “Meclis Başkan Vekiline milletvekilinin haberleşme özgürlüğünün engellendiğini, bilgi alma ihtiyacı duyduğum konuda bilgi alamadığımı ifade ettim. Oturumu yöneten Başkan Vekili, bunun kendisini ilgilendirmediğini ifade etti. Bu şeklide antidemokratik bir yaklaşım gösteren bir Meclis Başkan Vekilinin yönettiği oturum demokrasiye, iç tüzüğe, Meclis’in teammüllerine aykırıdır. Sayın Başkan Vekilini burada kınıyorum.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

“AKP, MECLİS GRUBUNDA EŞKİYALIK YAPTI”

AK Parti’nin Meclis grubunda eşkiyalık yaptığını ileri süren Hamzaçebi, “Dün sabaha doğru AKP Meclis grubu orada konuşan milletvekillerine saldırıda bulunmak suretiyle, kürsüye yönelerek, kürsüyü kuşatmak gibi bir anlayış ile davranmak sureti ile eşkiyalık yapmıştır. Arkadaşlarımızın o şekilde tepkiyi gerektiren bir davranışı olmamıştır. Mesele AKP’nin demokrasiye tahammülsüzlüğünden kaynaklanmaktadır.” ifadesini kullandı.

“AKP BENİMSEMEDİĞİ BİR YAŞAM BİÇİMİNİ TÜRKİYE’DE ORTADAN KALDIRMAK İSTİYOR”

Teklif ile alkol bağımlılığını önleme adı altında bireyin hak ve özgürlüklerine müdahale edildiğini ileri süren Hamzaçebi, şöyle devam etti: “İçki içmek bir erdem değildir, içmemek de bir erdem değildir. Bu sağlık ile ilgili bir konudur. Ama öte taraftan onu tercih eden vatandaşlar olabilir. Bu tercihi vatandaşın kendisi ortaya koyacaktır. Eğer devletin bu konudaki görevini insan sağlığını korumanın ötesinde dinsel bir takım gerekçelere oturtursanız yanlış yapmış olursunuz. AKP’nin hareket noktası bireyin hak ve özgürlüklerine müdahale etmektir. Kendi benimsemediği bir yaşam biçimini Türkiye’de ortadan kaldırmaktır. Başbakan, İslam’ın herkese yasak emri ile demokrasilerde yetişkin bireyin sağlığa zararlı da olsa seçme özgürlüğü arasında uzun süre sarkaç hareketi gibi gitti geldi. Tavrını açıkça ortaya koyamadı. Aslında onun gönlü tamamen yasaklamaktan yana. Ama bireysel hak ve özgürlüklerin evrensel gücü karşısında bu gönlünden geçeni uygulamaya bugüne kadar koyamadı. İlk adımı dün attılar."

Reklam
Reklam

Bir gazetecinin, 'Düzenleme konusunda Cumhurbaşkanı’na bir çağrınız olacak mı? Düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi’ne götürecek misiniz?' sorusu üzerine Hamzaçebi, “Sayın Cumhurbaşkanı bu değerlendirmeyi kendisi yapacaktır.” dedi. Alkollü içki sektörünün tüm dünyada denetlendiğini söyleyen Hamzaçebi, “Ama var olan işletmelerin ruhsatlarını zaman içinde tasfiye ederek alkollü içki sunan işletmelerin ortadan kaldırılmasına yönelik anlayışın bu tasarı maddeleri içine serpiştirildiğini görüyoruz. Asıl problem burada.” şeklinde konuştu. Hamzaçebi, “Anayasa Mahkemesi gibi bir düşüncemiz yok.” ifadesini kullandı.

Hamzaçebi, 100 metre yasağı ile ilgili, “Bu 100 metre yasağı ibadethaneler dışında dershaneleri de kapsamına alacak şekilde genişletiliyor. Elbette dershanelere giden öğrencilerimizin alkollü içki sunan yerlerin uzağında olmaları, korunmaları gerekir. Ama burada var olan işletmelerin müktesep haklarını korurken o işletmenin ileride buradan kaldırılması yönündeki, hizmetine son vermesi yönündeki düzenlemeyi doğru kabul etmek mümkün değildir. Yine ruhsatların mülki amirler tarafından verilmesine yönelik bir anlayışı bu teklifte görüyoruz. Nasıl 3. köprünün güzergahını Sayın Başbakan belirliyor ise, Kars’taki heykelin yıkılmasına Sayın Başbakan karar veriyor ise, 3. hava alanının nereye inşa edileceğine Sayın Başbakan karar veriyor ise, kime içki ruhsatı verileceğine de Sayın Başbakan karar verecektir. Böyle bir düzenlemenin makul olduğunu savunmak mümkün olabilir mi? Mesele niyettedir. Alkollü içki tüketimini elbette özendirmeyeceğiz, ama benim hayat anlayışımda bu yoktur, o nedenle kimsenin hayatında bu olmayacaktır derseniz, bireyin yaşam alanına müdahale edersiniz.” dedi.

Reklam
Reklam

Belli saatlerde alkollü içki satışına yönelik bir yasağın getirilebileceğini kaydeden Hamzaçebi, "Diğer ülkelerde de bu tip yasaklar vardı. Belli saatlerde veya günlerde alkollü içki satışı yasaktır. Burada küçük esnafın durumunu dikkate almak lazım. Bu yasağı yerel yönetimlere bırakmak daha uygun olurdu." değerlendirmesinde bulundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: