Hanefi Avcı gözaltına alındı

Eskişehir eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı polis nezaretinde Ankara’dan İstanbul’a getirdi.

İfadesi alınmak üzere İstanbul'a getirilen Avcı'nın son görev yaptığı Eskişehir'deki makamında ve evinde de arama yapıldığı öğrenildi. Avcı, 25 Eylülde yaptığı açıklamada, "Tüm bildiklerimi, gerçekleri, herşeyi 30 Eylül'de basın açıklamasıyla anlatacağım" demişti.

[**

**](http://video.mynet.com/habervideo/Hanefi-Avci-gozaltina-alindi/969237/)

Eskişehir Emniyet Müdürlüğü görevindeyken yazdığı kitabın ardından merkeze alınan Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın bugün Beşiktaş Adliyesi'nde ifade vermesi bekleniyordu. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, gözaltının yargının talebi üzerine yapıldığını açıkladı.

Reklam
Reklam

AVCI: NEDENİNİ BİLMİYORUM

Eskişehir eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, Gazeteci Saygı Öztürk'e ''Ankara'da genel müdürlükte gözaltına alındım. Gitmiyorum, zorla götürülüyorum. Polis zoruyla uçağa bindiriliyorum. Ankara'dan İstanbul'a savcının talimatıyla götürüldüğümü söylüyorlar ama bunun savcının talimatı olduğunu düşünmüyorum. Niçin götürüldüğümü de bilmiyorum. Ben aynı zamanda hukukçuyum. Hukuk kuralları da çiğneniyor. 40 yıl terörle mücadele eden bir kişi terörden gözaltına alındı. Hiç kimseye onurumu çiğnetmem. Adalet makamının hiçbir sorusuna cevap vermem'' dedi.

'EŞİMİ SUSTURAMAYACAKLAR'

Eskişehir Emniyet Müdürlüğü'ne ait lojmanda kalan Hanefi Avcı'nın eşi Şenay Avcı, mahkeme kararı ile polislerin eve geldiğini ve arama yaptığını söyleyerek, “Bir şey yok evi arıyorlar. Arasınlar bir şey yok. Burası polis evidir. Ben polis eşiyim" dedi. Eşinin Ankara'da gözaltına alınarak İstanbul'a götürüldüğünü söyleyen Şenay Avcı, “Ben dağ gibi bir adamın eşiyim.Benim eşim devletine çalışmaktan başka bir şey yapmadı. Benim eşim yüzünün akı ile duruyor. Yine kitabını yazacak kimse susturamayacak. Kimse susturamaz. Aile olarak kale gibi arkasındayız"diye konuştu.

Reklam
Reklam

BAKAN ATALAY: YARGI İSTEDİ

İçişleri Bakanı Beşir Atalay Eskişehir Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’nın gözaltına alınmasına ilişkin açıklamasında “İşlem adliyenin yürüttüğü, yargının yürüttüğü bir işlemdir. İstanbul Adliyesi bu konularda herhalde ifadesine başvuracaktır” dedi. AKP Genel Merkezi’nden çıkışı esnasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Hanefi Avcı’nın gözaltına alınmasına ilişkin adli bir işlem olduğu için yorum yapmak istemediğini belirterek şunları söyledi: “İşlem adliyenin yürüttüğü yargının yürüttüğü bir işlemdir. Son günlerde İstanbul’da tutuklamalar olmuştu. Orada da sözü edilen arkadaşın ismi geçmiştir. İstanbul Adliyesi bu konularda herhalde ifadesine başvuracaktır.”

Avcı’nın iddialarına dört müfettiş

Eski Eskişehir Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın "Haliçte Yaşayan Simonlar" kitabında ortaya attığı iddialar için üç mülkiye ve bir polis başmüfettişi görevlendirildi.

Eskişehir eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı "Haliçte Yaşayan Simonlar" kitabında güvenlik teşkilatlarındaki cemaat yapılanmasına dönük çok önemli iddialar ortaya attı.

Reklam
Reklam

Avcı, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat ve Kaçakçılık Daireleri ile özel yetkili savcılıklar, MİT ve Türk Silahlı Kuvvetleri içinde etkin bir cemaat yapılanması olduğunu savundu. Kitapta, bu yapılanma içinde olduğu öne sürülen çok sayıda isimle ilgili illegal dinleme iddialarına yer verildi.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın talimatıyla, iddiaları incelemek üzere üçü mülkiye biri polis başmüfettişi olmak üzere dört müfettiş görevlendirildi. Müfettişler, personel dairesinde kendilerine tahsis edilen bir odada çalışmaya başladı.

Kitapta cemaat yapılanması içinde olduğu iddia edilen isimlerin ifadelerine başvuruldu. Avcı'nın cemaatin görevden aldırdığını öne sürdüğü eski İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun ve eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Gülcü de ifade verdi.

Müfettişlerin Hanefi Avcı'nın da ifadesine başvuracağı öğrenildi. Tüm bu işlemlerin tamamlanmasının ardından iddiaların ciddi olduğu kanaatine varılırsa idari ya da adli soruşturma açılması talep edildi.

Anahtar Kelimeler: