Hanefi Bostan: “okulların Temizlik Ve Güvenlik Sorunu Çözülsün”

Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi...

Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, “Okulların temizlik sorunu başta olmak üzere, güvenlik görevlisi ve memur istihdam sorununun bir an önce çözülmesini talep ediyoruz” dedi.

Yazılı açıklama yapan Hanefi Bostan, ülkede eğitime erişimin artırılması, fırsat eşitliği sağlanarak daha kaliteli eğitimin sunulması ve başarının yükseltilmesinin devletin en önemli görevi olduğunu belirterek, “Bu görev ‘kimsenin eğitim ve öğretim hakkından yoksun bırakılamayacağı, ilköğretimin kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunlu ve devlet okullarında parasız olduğu’ şeklinde tanımlanmaktadır. Söz konusu görev Milli Eğitim Bakanlığı vasıtasıyla yerine getirilmesi gerekmektedir. Okulların ve çocukların ihtiyaçlarını karşılamak üzere 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu bu amaçla hazırlanıp yürürlüğe konmuştur. 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu'nun 78. maddesine göre çalışanların maaş ve ücretlerinin dışında kalan ‘Küçük onarımlar, okulların genel giderleri, yoksul öğrencilere parasız olarak verilecek okul kitapları ve ders levazımı bedeli, öğrencilerin yiyecek, giyecek noksanlarının telafisi, esaslı hastalıkların tedavisi, pansiyonlu ilköğretim okullarının ve tamamlayıcı kursların ve sınıfların masrafları gibi her türlü giderleri’ Özel İdare bütçesinden karşılanması gerekmektedir” dedi.

Reklam
Reklam

Bakanlığın 20.07.2011 tarih ve 2011/40 nolu genelgeyle velilerden bağış alınmasını yasakladığını ve genelgeye aykırı davranan idareciler hakkında yasal işlem yapılacağını belirttiğini dile getiren Bostan, “Bu çerçevede neredeyse ceza almayan müdür kalmamıştır. Bu da yetmezmiş gibi Temel Eğitim Müdürlüğünün Ömer Dinçer imzalı 10.12.2012 tarihli Bağış ve Yardımlar yazısıyla Okul Aile Birliği yöneticilerinin değişik yöntemlerle ya da sınıf anneleri aracılığıyla velilerden her öğrenci için bağış aidat v.b. adlar altında her türlü para talebi kesin dille yasaklanmış ve emre uymayan yöneticiler hakkında yasal işlem yapılacağı tehdidi yapılmıştır. Bu yazıyla birlikte okullara para akışı tamamen durmuştur. İkinci bir ceza almak istemeyen yöneticiler çaresiz durumdadır. Okul Aile Birliklerine yönetmelikle verilen para toplama görevi, genelge tehdidi ile ellerinden alınmış, hükümsüz ve kadük duruma düşmüştür” ifadelerini kullandı.

Okulların durumundan haberi olan İl Milli Eğitim Müdürlerinin başları ağrımasın diye söz konusu hükümleri tavizsiz uygulamaya koyduklarını anlatan Bostan, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü’nün 8 Mart 2013 tarihli yazısıyla okullarda temizlik hizmetlerinin Özel İdare bütçesinden karşılanacağını duyurduğunu söyledi. Bostan, söz konusu yazıda, “İlçenize bağlı İlkokul, Ortaokul ve Anaokullarının temizlik hizmetleri Bakanlığımızca gönderilen ve İl Özel İdare Bütçesine aktarılan ödeneklerle karşılanmaktadır. Ancak, bazı okullarımızın daha iyi temizlik hizmeti yaptırmak için Okul Aile Birliklerinden çalıştırdıkları personelin maaşlarını veya SGK primlerini ödeyemez duruma düştüklerinde hak sahipleri de doğal olarak yargıya başvurarak, alacaklarını masrafları ile birlikte tahsili cihetine gitmektedirler. Genellikle Bakanlığımız adına ve aleyhine açılan bu tür davalarda hükmedilen tazminat, zorunlu olarak Merkezi Bütçeden karşılanmaktadır. Hem yargı yükünü artıran hem de harcama planlarında yer almayan bu tür tazminatlar, kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını engellemektedir. Okul Aile Birliği ve idarecilerinin ileride bu tazminatlar nedeniyle olası bir rucu davasına muhatap olmamaları için SGK pirimi, ücret ve tazminatının ödenmesinde sorun yaşayacak personeli çalıştırmamaları konusunda uyarılmasını önemle rica ederim” ifadelerine yer verildiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Bostan, okullardan gelen şikayetlerden gerçeğin böyle olmadığının, aksine birçok okula temizlik elemanı verilmediği, verilenlerin ise kısa süre sonra görevlerine son verildiğinin anlaşıldığını ifade ederek, “Bu nedenle okullarda büyük bir sıkıntı yaşandığı, okul idarecilerinin zor durumda bulunduğu ortaya çıkmaktadır. Şu an itibarıyla okullardaki temizlik hizmetlerinin Bakanlıktan gönderilen ve İl Özel İdare bütçesine aktarılan ödeneklerle karşılamaktan uzak olduğu ifade edilmektedir. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürüne soruyoruz; İstanbul’da okulların sağlıklı eğitim verebilmeleri için kaç hizmetli, güvenlik görevlisi ve memur ihtiyacı bulunmaktadır? Okullar bu hizmetleri bugüne kadar hangi yolla karşılamışlardır? İstanbul’daki okullara İl Özel İdare bütçesinden kaç hizmetli, güvenlik görevlisi ve memur istihdam edilmiştir? Eğer bütün masraflar İl Özel İdaresi tarafından karşılanıyorsa neden bugüne kadar yeteri yeterli sayıda personel istihdam edilmemiştir? İl Özel İdaresine yeterince kaynak aktarılmışsa bu kaynak gerçek işlevi için neden kullandırılmamaktadır? Kullanılmayan para ne kadardır? Böyle bir kaynak söz konusu değilse, neden kamuoyuna okulların her türlü masrafını biz karşılıyoruz beyanını vererek okul yöneticilerini zan altında bırakıyorsunuz? Bu sorulara cevap bekliyor ve okulların temizlik sorunu başta olmak üzere, güvenlik görevlisi ve memur istihdam sorununun bir an önce çözülmesini talep ediyoruz” açıklamasında bulundu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: