Hanefi Bostan: "fakülteleri İşlevsiz Hale Getirerek Sorun Çözülmez"

Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim-Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan,...

Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim-Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, YÖK'ün 5 Nisan 2012 tarihli toplantısında, öğretmen fazlalığını önlemek için öğretmen ihtiyacının yalnız Eğitim Fakültelerinden karşılanmasına karar verildiğini söyledi. Bostan, "yeni yapılandırma" adı altında Eğitim Fakültelerinin içinin boşaltıldığını savunarak, "Öğretmen olma hakkı yalnız Eğitim Fakültelerine ait bir hak değildir" dedi.

Yazılı açıklama yapan Bostan, "Öğretmen olma hakkı yalnız Eğitim Fakültelerine ait bir hak değildir. Bu hak aynı zamanda Fen, Edebiyat, Dil-Tarih-Coğrafya, İlahiyat, Teknik Eğitim ve Sağlık Eğitim Fakülteleri ile Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okullarının da hakkıdır. Bu hak, 28 Şubat sürecinde kanuni bir düzenleme yapılmadan dönemin YÖK Başkanı tarafından, öğretim üyelerinin bütün uyarılarına rağmen sözlü emirlerle adı geçen fakültelerin elinden alınmıştır. Eğitim Fakültelerinin yeni yapılandırılması

Reklam
Reklam

adıyla Eğitim Fakültelerinin içi boşaltılmıştır. Bugün gelinen noktada kadrosuzluk ve yetişmiş elemanın azlığı nedeniyle Eğitim Fakülteleri can çekişmektedir" ifadelerini kullandı.

Eğitim Fakültelerinin Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Bölümü'nde eğitim gören öğrencilerin bütün alan derslerinin Fen ve Edebiyat Fakültelerinde bu fakültelerin öğretim üyeleri tarafından verildiğini belirten Bostan, "Yine Eğitim Fakültelerinin ilgili bölüm öğrencileri; 3,5 yıl Fen-Edebiyat Fakültelerinde, 1,5 yılda da staj dahil olmak üzere pedagojik formasyon derslerini Eğitim Fakültelerinde alarak mezun olmaktadırlar" dedi.

YÖK'ün ve MEB'in farkına varamadığı asıl sorunun ülkemizde öğretmen fazlalığı değil, yeterince öğretmen istihdam edilmemesi olduğunu ifade eden Hanefi Bostan, "Nitekim Milli Eğitim Bakanının açıklamalarına göre, 4+4+4 sisteme geçmeden önce ülkemizde acilen 126 bin öğretmene ihtiyaç bulunmaktaydı. Yeni sistemle birlikte 50-60 bin alan dersi öğretmeni ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Buna göre yeni eğitim ve öğretim döneminde acilen istihdam edilmesi gereken öğretmen sayısı yaklaşık 200 bindir. Şu an itibarıyla yaklaşık 300 bin öğretmen atama beklemektedir. Bunların önemli bir kısmını Teknik Eğitim Fakültesi mezunları teşkil etmektedir. Nitekim 28 Şubat sürecinden bu yana Teknik Eğitim Fakültesi mezunu olarak öğretmen atananların sayısı çok azdır. Üniversitelere girişteki katsayı eşitsizliğinin ortadan kaldırılması ile birlikte Meslek Liselerinin öğretmen ihtiyacı büyük oranda çoğalacaktır. Teknik Eğitim Fakültelerinin tamamının 2015 kapatılması kararından dolayı Endüstri Meslek ve Teknik Meslek Liselerindeki

Reklam
Reklam

öğretmen ihtiyacını gidermede büyük sıkıntı yaşanacaktır. Teknoloji Fakülteleri Mühendislik Bölümlerinden oluştuğu ve pedagojik formasyon hakkı ortadan kaldırıldığı için büyük bir karmaşa ve öğretmen açığı ile karşı karşıya kalınacaktır" açıklamasını yaptı.

"Kuran-ı Kerim"in ortaokul ve liselere seçmeli ders olarak getirilmesine de değinen Bostan, "Yine ortaokul ve liselere 'Kur'an-ı Kerim' ve 'Hz. Peygamberimizin Hayatı' seçmeli dersler olarak konulduğu için bu dersleri verecek İlahiyat Fakültesi mezunu öğretmenlere ihtiyaç bulunmaktadır. Ancak YÖK'ün ve MEB'in son kararıyla İlahiyat Fakültesi mezunlarına pedagojik formasyon hakkı tanınmadığı için bu dersler de öğretmen yokluğundan dolayı yapılamayacaktır. Yine Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu mezunlarına da pedagojik formasyon hakkı verilmediği için beden eğitimi öğretmeni ihtiyacı hiçbir şekilde karşılanamayacaktır" ifadelerini kaydetti.

Hanefi Bostan, Sağlık Eğitim Fakültelerinin de durumunun farksız olmadığını savunarak, "Bu kararı alanlar, kimlere danışarak böyle garip ve uygulanması mümkün olmayan bir karar aldı? Fen-Edebiyat, İlahiyat, Teknik Eğitim ve Sağlık Eğitim Fakülteleri ile Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu öğrencilerinin, Eğitim Fakültesi öğrencilerinden yarım dönem daha fazla alan dersleri öğrenimi görmelerine rağmen öğretmen olamamaları büyük bir haksızlıktır. Bu haksızlığın ortadan kaldırılması bir zorunluluktur.

Reklam
Reklam

Öğretmenliğin bir uzmanlık alanı olduğu doğrudur. Ancak daha fazla alan dersi görüp başarılı olanların öğretmen olamaması gibi bir gariplik dünyanın hiçbir yerinde söz konusu değildir" dedi.

"Din Kültürü ve Ahlak, Kur'an-ı Kerim ve Hz. Peygamberimizin Hayatı derslerini İlahiyat Fakültesi mezunları veremeyecekse kim verecek?" diye soran Bostan, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Böyle bir mantıksızlık olur mu? İlahiyat Fakültelerini yok etmek için tezgahlanan oyunları bozmak bir zaruret haline gelmiştir. Din Bilgisi ve Ahlak dersi öğretmeni olacak olanların derslerini İlahiyat Fakültesi öğretim üyeleri verecek ama aynı eğitimi daha fazlası ile aynı hocalardan alan İlahiyat Fakültesi öğrencileri öğretmen olamayacak. Böyle bir çelişki olabilir mi? YÖK ve MEB artık derin uykudan uyanarak bu konulara acilen müdahale etmeli ve kalıcı çözümler üretmelidir. YÖK'ün konuyla ilgili çözüm getirmemesi Edebiyat, Fen, İlahiyat, Teknik Eğitim ve Sağlık Eğitim Fakülteleri ile Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu vb fakülte ve yüksek okulları işlevsiz hale getirecektir. Daha doğrusu ülkemizde üniversite mezunu işsiz sayısı büyüyerek devam edecektir."

Reklam
Reklam

Bostan, Eğitim Fakültelerinin de okul öncesi, ilköğretim, orta öğretim ve özel eğitime yönelik öğretmen yetiştirmesi gerektiğini sözlerine ekleyerek, "Eskiden olduğu gibi orta öğretim alan öğretmeni (lise öğretmeni) yetiştirme hakkı tamamen Edebiyat, Fen, Teknik Eğitim, Sağlık Eğitim ve İlahiyat Fakülteleri ile Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okullarına verilmelidir. Eğitim Fakülteleri de okul öncesi, ilköğretim, orta öğretim ve özel eğitime yönelik öğretmen yetiştirmelidir. Daha kaliteli bir eğitim için Eğitim Fakültelerinin ve Fen-Edebiyat Fakültelerinin gerekli öğretim üyesini yetiştirmek ve istihdam için acilen çok sayıda öğretim üyesi ve elemanı kadrolarına ihtiyacı bulunmaktadır. Lafla kaliteli eğitim olmaz. Vakit geçmeden gerekli öğretim elemanı kadroları ihdas edilmelidir" ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: