Hanefi Bostan'dan Zam Açıklaması

Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi...

Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, son dönemde yapılan zamları eleştirerek, "Vatandaşın sırtına binerek ülke yönetilmez” dedi.

Yazılı bir açıklama yapan Hanefi Bostan, yeni yapılan zamların vatandaşın belini büktüğünü belirterek, "Ülkeyi yanlış yönetmenin bedelini vatandaş ödüyor. Ekonomiyi yönetmeyi beceremeyenler, zam yaparak hatalarını kapatmaya çalışırlarken; derdi, çileyi de vatandaşın sırtına yüklüyorlar” dedi.

Dar ve sabit gelirli vatandaşların kış ayları öncesi zor durumda olduğunu ifade eden Bostan, "2012 yılı enflasyon hedefini %6,5 olarak belirleyip, memur, işçi, emekli, dul ve yetim aylıklarına bu çerçevede artış öngören yetkililer, Eylül ayının son gününde elektriğe ve doğalgaza %10 zam yapmaktan çekinmediler. Bu zamlardan bir hafta önce de akaryakıt fiyatlarına %10’un üzerinde zam yapılmasının ardından yalnızca 2012 yılının geride kalan 9 ayı içerisinde doğalgaza % 29,3; elektriğe % 21,0; mazota %13,5; benzine %12 ve kömüre de %9,5 zam yapmış oldular” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bostan, memur maaşlarında yüzde 4+4 zam yapıldığına dikkat çekerek, "Kış ayları öncesinde özellikle doğalgaz, elektrik, akaryakıt gibi ürünlere zam yapılması hakkaniyete uygun bir yaklaşım değildir. Vatandaşlarımız bir gün önce 96 TL’ye 100 metreküp doğalgaz alabilirken şimdi 100 metreküp doğalgazı 106 TL’ye alabilecekler. 50 litrelik bir benzin deposu geçen ay 223 TL’ye dolarken bugün 241,5 TL’ye doluyor. Mazotta, kömürde ve elektrikte de durum vahim. Ocak ayında 100 kilowatt elektriği 30 TL’ye kullanan vatandaş, bugünden itibaren 36 TL’ye kullanacak. Bu zamlar iğneden ipliğe her ürünün fiyatlarına aynı oranda yansıyacak. Elektrik, doğalgaz ve benzine yapılan zamlardan dolayı bir vatandaşın cebine aylık en az 34 liralık ek yük gelecek. Bu da bir ailenin gelirinin ortalama yüzde 10,3 düşmesi anlamı taşıyor” açıklamasında bulundu.

Yapılan zamlar ve diğer ürünlere yansımalarıyla birlikte önümüzdeki dönemde enflasyonun iki haneli rakamlara çıkmasının kaçınılmaz olduğunu belirten Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, “Kış gelirken vatandaşı soğukta bırakmaya yönelik bu hamleyi kınıyoruz. Yıllık enflasyon hedefine de ulaşılamayacağı da kesinleşmişken tüm maaşlar yeniden düzenlenmek zorundadır. Aksi taktirde dar ve sabit gelirli vatandaşlarımızın bu kışı geçirecek mecali yoktur” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Ekonomide yanlış hesaplar yapıldığını ifade eden Hanefi Bostan, şunları kaydetti:

“Dış politikadaki zafiyetlerin dış ticarete yansıması, komşu ülkelerle ticaretin kesilmesi, iç piyasalardaki durgunluk ülkeyi yönetemeyenlerin beceriksizliğinden kaynaklanmıştır. Bu beceriksizliğin bedeli de vatandaşa ödetilmektedir. Hükümet, kış ortasında kiracısını sokağa atan ev sahibi misali, vatandaşı kış ortasında çaresiz bırakmıştır. Halkın sırtına binerek ülke yönetilmez.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: