Ramazan ayı büyük bir coşku ve heyecanla karşılanmaktadır. Dini önemi oldukça fazla olan bu dönemde, Müslüman kişiler oruçla ilgili birbirinden farklı konuları araştırmaya başlarlar. Bunlardan birisi de tedavi amaçlı kullanılan damlalardır. Damlalar, kişilerin herhangi bir rahatsızlık yaşamalarından dolayı doktor tarafından reçete edilen tıbbi bir tedavi yöntemidir. Ancak, Ramazan ayında oruç ibadetini icra etmek isteyen kişiler, yılın diğer zamanlarında kullandıkları damlaların oruca herhangi bir zararı olup olmadığını bilmek isterler. Bu nedenle başta Diyanet İşleri Başkanlığı olmak üzere pek çok kaynak ve din alimleri bu konuyla ilgili bilgi aktarırlar.
Göz damlası orucu bozar mı Diyanet tarafından oruca zarar vermeyen durumlar içerisinde değerlendirilen bir sorudur. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu konudaki yanıtı şu şekildedir:
"Konunun uzmanlarından alınan bilgilere göre, göze damlatılan ilaç, miktar olarak çok az (1 mililitrenin 1/20’si olan 50 mikrolitre) olup bunun bir kısmı gözün kırpılmasıyla dışarıya atılmakta, bir kısmı gözde, göz ile burun boşluğunu birleştiren kanallarda ve mukozasında mesâmat (gözenekler) yolu ile emilerek vücuda alınmaktadır. Kaldı ki bu işlem yeme içme yani gıdalarıma anlamı da taşımamaktadır. Dolayısıyla göz damlası orucu bozmamaktadır."
Kulak damlası orucu bozar mı Diyanet Diyanet araştırmacılarına kulak damlası oruca zarar verir mi sorusu sorusuyla gelen diğer sorulardan biridir.
Kulak damlası, kulak içi enfeksiyonlarında reçete edilen ve duyma özelliğinin muhafaza edilmesin gerekli ilaçlardandır. Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre kulak damlası orucu bozar mı sorusunun yanıtı; Kulak ile boğaz arasında bir kanal bulunmaktadır. Ancak, kulak zarı bu kanalı kapatır ve ilaç boğaza geçmez. Dolayısıyla kulağa damlatılan ilaçlar orucu bozmamaktadır.
Kulak zarında herhangi bir delik olsa bile, kulağa damlatılan ilaç, kulak içinde emileceği için ilaç ya mideye ulaşmayacak ya da çok az bir miktarı ulaşacaktır. Ancak bu işlem yeme içme yani gıdalanma anlamı da taşımamaktadır. Dolayısıyla kulak damlası orucu bozmamaktadır.
Burun damlası orucu bozar mı Diyanet tarafından yanıtlanmış bir diğer sorudur. Buna göre; Tedavi amacıyla burna damlatılan ilacın bir damlası, yaklaşık 0,06 cm3’tür. Bunun bir bölümü burun çeperleri tarafından emilir ve çok az bir bölümü mideye ulaşır. Bu durum da ağzı su ile çalkaladıktan sonra ağızda kalan nemde olduğu gibi orucu bozacak düzeyde görülmemiştir. Bununla birlikte bu eylem yeme içme yani gıdalanma anlamı da taşımamaktadır. Dolayısıyla burun damlası orucu bozar mı sorusunun cevabı; burun damlası orucu bozmazdır.