Nurten Saydan, hayati önem arz eden baz ilaçların indirim sonrası fiyatları düştüğü için piyasaya verilmediğini söyledi. TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan ANKA'ya yaptığı açıklamada, ilaç fiyat kararnamesinin ardından ilaç krizinin büyüdüğüne işaret ederek, bu konuda Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü’nün sessizliğinin yaşanan krizi daha da büyüteceğini ileri sürdü.
"İLAÇ VE ECZACILIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YAŞANANLARA SEYİRCİ"
TEİS Başkanı Saydan, Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü’nün yaşananlara seyirci kaldığını ifade ederek, gerek eczacıyı gerek vatandaşı rahatlatacak bir açıklama yapılmamasının endişe verici olduğunu belirtti.
Saydan şunları kaydetti:
“Son günlerde meslek olarak çok sıkıntılı günler yaşamaktayız. Fiyat kararnamesine istinaden yapılan ilaç fiyatlarındaki düşüşlerde zararlarımızın karşılanmamasına biz eczacılar boyun eğmek ve bu şartlarda eczacılık hizmeti vermek zorunda bırakılırken, firmaların istediği karlılıkları kazanamamaları yüzünden ilaçlarını piyasadan çekmesine sessiz kalınması kabul edilebilir değildir. Eczanelerimizi her gün açtığımızda yeni bir ilacın daha piyasadan çekildiğini öğrenmekteyiz. Sipariş ekranlarımızı açtığımızda ‘Bu ürün firmanın talebi üzerine blokeye alınmıştır’ yazısıyla karşılaşmaktayız. Örnek vermek gerekirse şu anda hayati önem taşıyan, kanser ilaçlarının bazıları, insülinler, astım ilaçları, kan sulandırıcılar, böbrek ve osteoporoz ilaçları, bazı antibiyotikler ve daha birçok ilaç piyasada bulunmamaktadır. Bu konuda Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü’nün yaşananlara adeta seyirci kalması, firmaları uyarmaması ve gerek eczacıyı gerekse vatandaşı rahatlatacak bir açıklama yapmaması son derece endişe vericidir.”
"KAR ETMEYEN MARKET İLAÇ SATMAYACAK"
TEİS Başkanı Saydan, adı geçen bir çok ilacın eşdeğerinin bulunmadığını ifade ederek, ilacın hayati öneme sahip olduğunu vurguladı. Market eczanelerin de kar etmedikleri takdirde ilaçları satmayacaklarını kaydeden TEİS Başkanı Saydan, “Bu yaşananlar ilacın markete satılması durumunda da halkımızın neler yaşayacağının bir göstergesi olmuştur. Eczacılar olarak son beş yılda 200'den fazla fiyat düşüşünden oluşan zararlarımızın karşılanmamasına, kurum iskontosu almadığımız ilaçları iskontolu olarak zararına satmak zorunda bırakılmamıza rağmen; ilacı bulundurmama, hastaya vermeme gibi bir davranışın içine girmedik. Çünkü biz tüccar değil, eczacıyız” dedi.
TEİS Başkanı Saydan, söz konusu sorunun bir an önce giderilmesini, firmaların sessiz sedasız piyasadan kaldırdığı bu önemli ilaçları, tekrar piyasa sürmesini ya da başka firmalarca eşdeğerlerinin üretilmesi konusunda gerekli çalışmaların başlatılmasını isteyerek, İlaç ve eczacılık konusunda tek yetkili makam olan Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'nü harekete geçmeye çağırdı. Saydan, TEİS olarak, mağduriyetin giderilmesi için konunun takipçisi olacaklarını ifade etti.
ANKA