Hangi Okul İyi Okul?

Anaokulu seçerken dikkat edilmesi gerekenler

Çocuğun büyüyüp gelişmesinde ailenin etkisi büyük. Ama okul öncesi dönemde, çocuğun sosyalleşmesi, yetenek ve becerilerinin keşfedilmesi için anaokulları devreye giriyor. Artık neredeyse her köşebaşında bir anaokulu yeraldığı gözönüne alınınca, ebeveynlerin kafalarının karışması normal.

Her ailenin çocuğu için hayal ettiği eğitim farklı olabilir ama doğru anaokulu için olmazsa olmaz bazı kriterler var. Özel Efdal Anaokulları rehberlik servisi uzmanları bu kriterleri şöyle sıralıyor.

EĞİTİM KADROSU:

Reklam
Reklam
  • Bir anaokulundaki en önemli kriter, eğitim kadrosunun donanımlı ve kurum kültürünü bilen kişilerden oluşmasıdır.

  • Araştırmalar gösteriyor ki, "öğrenmeyi etkin kılan", çocukların "aktif öğrenme"sini sağlayan öğretmenlerdir.

  • Seçeceğiniz okuldaki eğitim kadrosunun eğitim düzeyi, öğretmenin kuruma bağlılığı (ne kadar süredir o kurumda çalışıyor olduğu), yeni ve eski öğretmenlerin kurum içi dağılımı (özellikle yeni açılan şubelerde ya da okullarda mentor öğretmenlerin olması), hizmet içi eğitimlerin takibi, uygulanan eğitim programının belirli aralıklarla güncellenmesi ve en önemlisi öğretmenin işini severek, ilk günkü heyecanıyla yapması, bir okulun eğitim kadrosunda bulunması gereken en önemli unsurlardır.

OKULDAKİ ÇOCUK SAYISI:

Reklam
Reklam
  • Bu konuda ülkemizdeki özel eğitim kurumları için kanunla belirlenen sayı bir sınıfta en çok 25 öğrencinin bulunmasıdır ancak uluslararası standartlar, yaş grubu özellikleri, uygulanan eğitim modeli, eğitim verilen mekânın fiziksel koşulları, sınıftaki eğitimci sayısı ve eğitim kurumunun tercihleri düşünüldüğünde bu sayı farklılaşır.

  • EFDAL'de sınıflar için planlanan en yüksel öğrenci sayıları 4 yaş grubu için 12-14, 5 yaş grubu için 14-16, 6 yaş yani hazırlık grubu için ise 20 olarak belirlenmiştir. Özellikle hazırlık grubunda bu sayıdaki öğrenci grubu ile çalışmamız ilkokula geçişte öğrencilerimize büyük kolaylık sağlamakta.


NASIL BİR EĞİTİM?

Reklam
Reklam
  • Harward Üniversitesi Çocuk Gelişimi Merkezi tarafından yapılan bilimsel çalışmada erken yaşlarda beyinde saniyede 700 sinapsın oluştuğu ve işte tam da bu nedenle erken yaşlarda beynin sağ ve sol lobu arasında kurulacak bağların beynin yapısını geliştirdiği ifade edilmiştir.

  • Beynin akademik ve kreatif lobları arasındaki bağların kurulması ve okullarda buna yönelik etkinliklerin planlanması bu nedenle çok önemlidir.

  • Sistemli bir eğitim sürecine kadar erken yaşta başlanırsa o kadar çok yol kat etme şansımız olur.

FİZİKİ KOŞULLAR NASIL OLMALI?

Reklam
Reklam
  • Bir anaokulundaki tüm mekânlar ve mobilyalar öncelikle çocuk güvenliği açısından gözden geçirilmiş ve gerekli önlemler alınmış olmalı.

  • Tüm sınıflar öğrenci mevcuduna uygun bir büyüklükte olmalı (MEB standartlarına göre her öğrenci için kapalı alanda 1,5 m2'lik bir alan olmalı), sınıflarda çocukların öğrenme ihtiyaçlarını karşılayacak köşeler olmalı (blok köşesi, müzik köşesi, fen ve matematik köşesi, sanat köşesi, kitap köşesi gibi), eğer mümkünse özel etkinlik sınıflarının (sanat odası, müzik odası, fen ve teknoloji odası gibi) olması da öğrenme ortamını zenginleştirir.

  • Sınıfta okulun genelinde öğrenmeye karşı merak uyandıracak materyaller bulunmalı, panolar, afişler, diğer sınıfların yaptığı çalışmalar, öğrencilerin ürünleri, çalışılan konular ile ilgili farklı objeleri kitaplar, dergiler vs), mümkünse ayrı bir yemekhane olmalı, çocukların rahatça oynayabileceği açık oyun alanları olmalı (kum havuzu, araba parkuru, bahçe oyuncaklarının olduğu alan gibi).

BESLENME VE SAĞLIK:

Reklam
Reklam
  • Ortak alanların gün içinde belli sıklıkta temizlenmesi, çalışan personelin belirli aralıklarla sağlık kontrolünden geçmesi, sınıflardaki oyuncakların haftalik olarak dezenfekte edilmesi, okulun genelindeki hijyeni koruyabilmek için halı yerine ıslak zemin tercih edilmesi de sağlık açısndan önemli noktalar.

  • Okulda randevu sistemi kullanılması güvenliği sağlamaya yönelik bir uygulama olsa da habersiz gelen misafirler ve yabancılar için okulda bulunan güvenlik görevlisinin kimlik bilgilerini sorması ve ilgili birime haber vererek gelenleri içeri alması dikkat edilmesi gereken konulardandır.

  • Her ne kadar istenmeyen durumlar olsa da özellikle küçük çocukların bulunduğu okullarda deprem, yangın gibi tehlikeli anlarda neler yapılması gerektiğine dair önlemlerin, planlamaların olması ve bilinçlendirme çalışmalarının yaş ve gelişim özellikleri dikkate alınarak çocuklarla paylaşılması gerekmektedir. Oyun şeklinde yapılan tatbikatlar acil durumlarda çok işe yarayacaktır.