Hangi yaz otu neye iyi gelir?

Semizotu, ısırgan, kekik, adaçayı... Bu otlar sağlığa yararlı...


Genetikbilimcilerin mucize olarak yorumladığı semizotu, kanı temizliyor, beyin yorgunluğunu alıyor. Sinir kirizlerini önler. Mide ve bağırsak kanamalarında ve kanlı idrarda faydalıdır. Şeker hastalarının susuzluğunu giderir. İdrar söktürür. Kabızlığı giderir. Zayıflamaya faydalıdır. Dalak hastalıklarında şikayetleri geçirir. Uykusuzluk, sinirlilik ve zihin yorgunluğunda faydalıdır. Lapası, yanık ve apsede rahatlık verir. Saplarıyla birlikte yapraklarını kavurarak yemeğini yapabilir, salata olarak çiğ tüketebilirsiniz.

Reklam
Reklam

Rezene, Ege Bölgesi pazarlarında bahar aylarında bol bulunan bir bitkidir. Rezene çayı özellikle gaz ve kramp ağrılarında, mide ve bağırsak rahatsızlıklarında kullanılır. Özellikle bebeklerin gazlı olduğu zamanlarda sık başvurulan bir ilaçtır rezene çayı. Öksürük ve soğuk algınlıklarında ve çocuklarda boğmaca hastalığı sırasında rezene çayı yararlıdır. Hıçkırık, bulantı, idrar yolları iltihabı, böbrek taşları gibi birçok durumda rezene çayı iyi gelir.


Hem salatalarda, hem de haşlanarak zeytinyağı ve limon ilavesiyle kullanılabilen hindiba iyi bir idrar söktürücüdür. Karaciğer hastalarının, romatizmalıların ve şeker hastalarının sofralarının baş köşesine oturtması gereken otlardan biridir hindiba ve bunlardan başka bağırsakları yumuşatır, müzmin romatizma, gut, böbrek ve safra kesesi hastalıklarında yararlıdır. Hindiba köklerinden yapılan kahve iyi bir iştah açıcıdır. Romatizma hastaları ilkbahar ve sonbaharda 4-6 hafta arası sabah ve akşam hindiba çayı içerek kür yapabilirler ve faydasını da hızla görürler. Hindiba çayı hazırlamak için kişi başına 1-2 tatlı kaşığı doğranmış hindiba kullanılır.

Reklam
Reklam

Öksürük ve üst solunum yolları enfeksiyonları için kekik iyi gelir. 2 bardak kaynar su ve 1 kaşık kuru kekik ile yapılan dem de aynı amaçla kullanılabilir. Bu demden günde bir kaç kez olmak üzere bir çorba kaşığı içilirse, aynı zamanda nezle ve boğaz ağrısına iyi gelir. Bu bitkinin yabanisi de aynı amaçlar için kullanılabilir. Kalb çarpıntılarını keser. Yemeklerin bozulmasını önler. Bağırsak iltihabını iyileştirir. Salgı bezlerinin düzenli çalışmasını sağlar. Böbreklerde ve mesanedeki mikropları öldürür. Cinsel isteği kamçılar. Tansiyonu geçici olarak yükseltir. Hastalıklara karşı direnme gücünü artırır. Çocuklarda görülen kansızlığı giderir. Kan dolaşımını düzenler. Kekik suyu ile banyo romatizma ağrılarını giderir. Kandaki şeker miktarını azaltır. Hamileler ve guatr'ı olanlar kullanmalıdır. Kekik, aynı zamanda mikrop öldürücü kuvvet verici ve gaz çıkarıcıdır.


Taze adaçayı yaprakları, ısırıklar ve sıyrıklar üzerine doğrudan uygulanabilir. Adaçayını kaynatarak değil, kaynar suya daldırarak çay yapın. Adaçayı, aşırı terlemesi olanlara iyi gelir. Menopoza geçiş döneminde estrojen gibi etki ederek menopoz belirtilerini (ateş basması, terleme gibi) hafifletir. Doğum kontrolü uygulayan ve emziren kadınların adaçayı kullanması sakıncalıdır: Gebe kalmayı kolaylaştırır, anne sütünü azaltır. Gebe kalma problemi olan kadınların adaçayını tercih etmeleri gerekir. Adet dönemi öncesi ağrıları olanlar için de adaçayı önerilir.

Reklam
Reklam

İdrar söktürücü, safra ve pankreas salgısını ve mide suyunu arttırıcı ve idrar yollarındaki taşları düşürmeye yardımcıdır. Mesane, prostat ve idrar yolu iltihaplarına karşı faydalıdır. Romatizma ve eklem ağrısı şikayetlerini azaltır. Tokluk verir. Hazım zorluklarında ve basurda faydalıdır. Çiçekli dalları toplanıp kurutulduktan sonra suyla kaynatılarak kullanılır.


Dulavrat otunun kökü kanı temizler, idrar söktürücüdür. Bedeni güçlendirici bir toniktir. Terleticidir. Gut hastalığına karşı olumlu etkisi görülür.Sindirim ve safra salgılarını artırarak sindirimi kolaylaştırır, iştahı açar. 1 tatlı kaşığı kurumuş kökü 1 bardak suya katılır.Su kaynayıncaya kadar beklenir, daha sonra ateş kısılır, ısıtma 10-15 dakika daha sürdürülerek hazırlanan çaydan günde üç kez birer bardak içilir. Yaprağı da yağlı ve akneli ciltlere iyi gelir. Derideki yara ve ülserlerin iyileşmesini hızlandırır. Egzama ve sedef hastalıklarına karşı iyileştirici etkiler yapar. Bitkinin yapraklarıyla yara lapası hazırlanır. Şikayet edilen yerlere lapa dıştan uygulanır. Ancak sedef hastalığı ve egzamada tedaviye iyileşme belirtileri görülene değin, uzun süre devam edilmelidir.

Reklam
Reklam

Oğulotu, öncelikle uykuya dalma zorluklarında, huzursuzluk ve sinirlilik hallerinde, işlevsel kalp rahatsızlıklarında kullanılabilir. Aynı doğrultuda, sinirsel kaynaklı mide ve bağırsak rahatsızlıklarında da faydalıdır. Uykusuzluğa karşı hazırlanan çay, balla tatlandırılır ve yatmadan önce, sıcak içilir. Bitki çayının, soğuk algınlığına ve gribe karşı önlem olarakta kullanılabilir. Çünki oğul otu, organizmayı dengeler ve savunma gücünü artırır. Oğul otu ayrıca, mikrobik hastalıklara karşı da kullanılır. 2 ya da 3 çay kaşığı dolusu ince kıyılmış oğulotu, 1 bardak kaynar suyla haşlanır. 10 dakika kadar demlendikten sonra süzülür. Bitki kesinlikle kaynatılmamalıdır. İsterseniz bal ile tatlandırarak, günde 3 ya da 4 bardak çay gibi içebilirsiniz. Şeker hastalığınız varsa, tatlandırmadan içmelisiniz.


Mayıs-Eylül aylarında, türüne göre değişik renkli çiçekler açan otsu bir bitkidir. Doğumu hızlandırır ve kolaylaştırır. Adet düzensizliklerine iyi gelir. Ağrı kesici ve spazm çözücüdür. Terletici, ateş düşürücü ve iltihap gidericidir. Romatizma ve arterit şikayetlerini azaltır. Kabızlığı giderici etkilere sahiptir. Loğusa Otu'nun kurutulmuş kökleri toz haline getirildikten sonra, suda kaynatıp bal, pekmez veya şekerle tatlandırılarak ya da doğrudan bala konup macun haline getirilerek alınabilir.

Reklam
Reklam

Çok kokulu bir bitki olan fesleğen uçucu bir yağ olanh fesleğen esansını içerir. LBu nedenle koku ve çeşni vermesi için yemeklere pişerken son anda katılır. Fesleğen mideyi yatıştırır. Balgam, gaz ve idrar söktürücüdür. Uyarıcı ve spazm çözücüdür. Baş ağrısını giderir. Fesleğenin taze yaprakları ile şurup hazırlanır. 30 gram taze fesleğen yaprağı ılınıp üzerine dört bardak kaynar su dökülerek ve 10-15 dakika süreyle demlendirilerek hazırlanan infüzyon, günde iki-üç bardak olarak alınabilir. Fesleğen ayrıca öksürüğü keser. Sinirleri güçlendirici etki yapar. Bu etkilerinin sağlanması için de, fesleğen tohumlarının kaynar su içinde 15-20 dakika süreyle demlendirilmesiyle hazırlanan karışım günde iki kez alınabilir. Ayrıca domatesli makarnada sos olarak kullanılır, salatalarda da tüketilmesi tavsiye edilir.


Yaprakları güzel kokan bir çeşit süs bitkisidir. Öksürük kesicidir. Hazımsızlığı ve bağırsak gazlarını giderir. Yemek ve salatalarda tatlandırıcı olarak kullanılır. İştah açıcıdır. Baş dönmesini durdurur. Arı sokmasında faydalıdır. Ağız yaralarını tedavi eder. Esans yapımında da kullanılır.

Reklam
Reklam

Kokulu bir bitkidir. Özellikle kan dolaşımı hastalıklarına, romatizma ve astım hastalıklarına, mide ve bağırsak gazlarına karşı kullanılır. Ağır yemeklerden sonra içildiğinde sindirimi kolaylaştırır. Ayrıca bronşit, öksürük, migren, gastrit, başağrısı, ağrılı adet, düşük tansiyon, kabızlık, safra kesesi taşı, ishal ve karaciğer rahatsızlıklarına da iyi gelir. Hoş bir tat vermesi açısından biberiye çayına bir parça da kabuk tarçın atabilirsiniz.


Deniz kıyısına yakın yerlerde yetişir. Tuzlu, ekşi ama lezzetli bir bitki olarak bilinir. İyotlu topraklarda yetiştiğinden guatr hastalığına iyi gelir. Zeytinyağı ve limon sosuyla salatası yapılarak tüketilir.


Evliya Çelebi'nin 400 yıl önce keşfettiği bu bitki, turşusuyla biliniyor. İştah açıcıdır. Bezelye büyüklüğündeki tomurcukları protein, vitamin ve mineraller açısından zengindir. Taze iken toplanır. Sirke ve tuz ile terbiyelendikten sonra tüketilir. Kaparinin dal uçları, tomurcukları, meyveleri gıda sektöründe, yaprakları sertleşmiş dalları, kökleri ilaç, boya ve kozmetik sanayiinde kullanılır.

Reklam
Reklam

Isırgan otu, birçok rahatsızlığa iyi gelen ve bahçelerde bol miktarda yetişen bir ottur. İdrar artırıcı, ödem çözücü, kan temizleyici, kan yaptırıcı, iltihap giderici, demir eksikliğini giderici ve organizmayı uyarıcı nitelikleri vardır. Temel niteliklerden ötürü romatizma ve gut, romatizmal eklem deformasyonları, böbrek ve idrar yolları iltihabı, teşhis edilemeyen şiddetli baş ağrıları, prostat büyümesi, mide ve bağırsak ülseri, böbrek ve safrakesesi taşı, güçsüzlük ve bitkinlik halleri, kansızlık ve alyuvarlar eksikliği, demir eksikliği, tüm alerjik rahatsızlıklar (bahar nezlesi dahil), egzama, ergenlik sivilceleri ve fistüllere karışı etkili oluyor. Bu hastalıklara karşı uygulanacak yaprak çayı tedavisi, 2-4 hafta süreli kürler halinde uygulanabilir.