Hangi Zeka Tipine Sahip?

Çocuğunuzun ilgi alanlarına göre zeka tipini belirleyin.

Çocuğunuzun öğretmeni onun sayısal zekasının sözel zakasına göre daha fazla olduğunu söylediğinde şaşırmayın. Bunu daha küçük yaşlarda anlamanızı sağlayacak ipuçlarını size sunuyoruz.

Sözel-dilsel zeka

Bu zeka türü, sözcüklerle düşünme doğru ifade ve anlatım, şiir ve öykü okuma, akıcı anlatma gibi son derece karışık yeteneklerden oluşur. Bu zeka türüne sahip bir birey, okuduklarını kolay anlar ve hatırlar. doğru değerlendirildiği takdirde bu iyi hitabet kabiliyetini çok doğru yerlerde kullanabilir. Kelime oyunlarına ilgisi vardır.Gürültülü ortamardan hoşlanmazlar ve kitap okumaktan zevk alırlar.

Reklam
Reklam

Görsel-mekansal zeka

Bu zeka türüne gözleri ile düşünüyorlar desek yalan olmaz. Şekilleri, çizgileri, imgeleri, sembollerle düşünmek, çevreyi algılamakta gözlerle iletişim kurmak, canlandırmak ve üç boyutlu nesnelere yaklaşmak bu türe ait özelliklerdir. EŞyaları perspektif açıdan değişik algılayarak bir çok kişinin farkına varamadığı şeyleri farkederler. Ders çalışırken mutlak olarak not alırlar ve görüntüsü olmayan uzun anlatımlardan hoşlanmazlar. Bu türün sahipleri ressam, fotoğrafçı, mühendis, mimar, tasarımcı, rehber olabilir.

Bedensel kinestetik zeka

Hareketlere dayalı olarak kendilerini ifade ederler. Mimikler, jestler ve bedenlerinin tamamını kullanırlar. Bu kişiler eşyalara dokunarak incelerler. Fiziksel beceri gerektiren alanlarda çok başarılılardır. Bedenlerini doğru kullanmaları dikkat çekici özelliklerindendir. Genellikle birkaç spora birlikte ilgilenirler. Bu zekaya sahip kişiler, sporcu, dansçı, oyuncu, sanatçı olabilirler.

Mantıksal-matematiksel zeka

Bu zeka türüne sahip kişilerin dğşünme gücü tamamen sayılardan, sembollerden ve şifrelerden oluşur. Hesaplama, somut işlemlerden soyut ifade üretme, problem çözme, mantıksal ilişki kurabilme, neden-sonuç ilişkisi kurma özellikleri en dikkat çekici özellikleridir. Genellikle çok meraklılardır ve çok soru sorarlar. Matematiksel çalışmaların içinde yer almaktan her zaman hoşlanırlar. Akıl yürütülecek aktiviteler vazgeçilmezleridir. Bu zeka tipine sahip birekler matematikçi, istatikçi ekonomist, bilim adamı ya da bilgisayar uzamanı olabilirler.

Reklam
Reklam