Haniye'den ateşkes çağrısı

Kudüs - Gazze Şeridi'ndeki fiili Hamas hükümetinin Başbakanı İsmail Haniye, İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyinde düzenlediği son kara operasyonunun ardından ilk kez kamuoyu önüne çıkarak, İsrail'le bir ateşkesin koşullarını açıkladı.

Haniye, karşılıklı ve kapsamlı bir ateşkes çağrısında bulundu.Haniye, Gazze'deki İslam Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik askeri faaliyetlerinin durmasını, İsrail tarafından uygulanan ekonomik ambargonun kaldırılmasını istedi, ayrıca Gazze Şeridi ile sınır geçişlerinin, özellikle Mısır ile sınırdaki Refah geçişinin açılmasını istedi.

Reklam
Reklam

"Düşmanın tüm yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiği karşılıklı ve kapsamlı bir ateşkesten bahsediyoruz" diyen Haniye, "Filistinliler olarak İsrail'in cevabını bekliyoruz" dedi. Haniye, bir ateşkesin Filistin'deki ulusal gruplarla birlikte sağlanması, ayrıca ateşkesin sadece Gazze Şeridi'ni değil Batı Şeria'yı da kapsaması gerektiğine işaret etti.Haniye, geçen haftaki operasyona değinirken, İsrail'in bu operasyonu Gazze Şeridi'ni işgal için yaptığını, ancak bu planın gerçekleşmediğini
söyledi.