Hapis Cezasına Köpekli Protesto

Antalya'da yaşayan 48 yaşındaki otomobil kiralama dükkan sahibi, borçlarını ödeyemediği gerekçesiyle hakkında verilen hapis cezasını her gün motosikletiyle dolaştırdığı köpeklerinin

Antalya'da yaşayan 48 yaşındaki otomobil kiralama dükkan sahibi, borçlarını ödeyemediği gerekçesiyle hakkında verilen hapis cezasını her gün motosikletiyle dolaştırdığı köpeklerinin üzerine astığı "suçlu değil, borçluyuz" yazılı pankartla protesto ediyor.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, 27 yıldır Muratpaşa ilçesindeki işyerinde otomobil kiralama işi yapan Kandemir Toplu'nun hayatı, geçen yıl ekim ayında bir otomobilini kiralamasıyla değişti.

Otomobili kiralayan kişi Denizli'de otomobilin devrilmesi sonucu yaşamını yitirdi. Kazanın ardından yaşadığı ekonomik sorunlar nedeniyle kredilerini ödeyemeyen Toplu'nun kiralamada kullandığı 14 otomobile, mahkeme kararı ile ihtiyati tedbir kararı konuldu.

Reklam
Reklam

O günden itibaren "ekmeğimiz" dediği otomobillerini bir daha kiraya veremeyen ve para kazanamayan Toplu, bankalara olan borçları ile 2,5 yıl önce krediyle aldığı evin kredi taksitlerini ödeyemedi. Toplu'nun borçlarını ödeyebilmek için otomobillerini satmayı düşünmesi de başarısızlıkla sonuçlandı.

Borçlarını ödeyeceği garantisini vermek için 1. İcra Ceza Mahkemesi'nce hazırlanan 106 bin liralık "taahhüt" imzalayan ve borcunu taksitlere bölen Toplu, ilk 15 bin liralık ödeyememesi nedeniyle taahhüdü ihlal etti.

Hakkında "Taahhüdü ihlal" suçundan kanuni işlem başlatılan Toplu, 1. İcra Ceza Mahkemesi'nce 6 Haziran'da 3, 25 Temmuz'da ise 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Toplu, hapis cezasına karşı mahkemeye itiraz etti. İtirazın kabul edilmemesi halinde Toplu'nun cezaevine girmesi söz konusu olacak.

Yaşananları protesto etmek için her yolu deneyen, ama bir türlü sesini duyuramayan Toplu, 5 yıldır otomobiliyle taşıdığı, ancak otomobilini kullanamamasının ardından motosikletiyle taşımaya başladığı köpeklerinin üzerine "suçlu değil, borçluyuz" yazılı pankart asmaya karar verdi.

Reklam
Reklam

Toplu, trafikteki sürücülerin meraklı bakışlarına aldırmadan protestosunu sürdürüyor. Toplu'nun tek isteği ise hakkında verilen hapis cezası kararının kalkması.

-"Tepkimi bu şekilde dile getiriyorum"-

Toplu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kiraladığı aracın ölümlü trafik kazasına karışmasının ardından yaşamının alt üst olduğunu söyledi.

Eşi ve 2 çocuğu ile maddi açıdan çok zor durumda olduklarını, artık evindeki eşyaları satarak yiyecek parası çıkarmaya çalıştığını ifade eden Toplu, "Otomobillere konulan haciz nedeniyle çalışamıyorum. Borçlarımı da ödeyemiyorum. Bunlardan kurtulmak için taahhüt imzaladım. Ancak insanın her istediğinde para bulması mümkün olmayabiliyor. Taahhütlerimi ödeyemediğim için 9 ay hapis cezasına çarptırıldım" dedi.

Cezaevine girmek istemediğini belirten Toplu, "Ben, 2 çocuğum ve eşim çalışır borcumu öderim. Ama beni hapse atacaklar. Türkiye'de benim durumumda olan binlerce insan var. Sesimizi kimseye duyamıyoruz" diye konuştu.

Son olarak mağduriyetini köpeklerini kullanarak kamuoyuna duyurmaya karar verdiğini kaydeden Toplu, şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

"Köpeklerime 'çocuklarım' diyorum. Onları işyerinde bırakmaya gönlüm razı gelmediğinden otomobille her gün onlarla eve gidip geliyorduk. Ancak otomobil de olmayınca motosikletle çocuklarımı götürmeye başladım. 5 yıldan bu yana iki köpeğimi taşıyorum. Bir bakıma onlar da mağdur oldu. Ben çektiğim durumu dile getirmek için köpeklerimin üzerine 'suçlu değil, borçluyuz' yazılı pankart astım. Trafiğe çıktığımda bunları takıyorum. En azından tepkimi bu şekilde dile getiriyor, sesimi duyurmak istiyorum. Benim gibi binlerce insan var."

Hiçbir insanın borcunu hapiste ödeyemeyeceğini anlatan Toplu, "Borcunu ödemek için böbreğini satan insanlar var. Eşiyle birlikte hapse giren insanlar var. Elimden bu kadarı gelebilirdi. Devlet görevlilerinden yardım bekliyorum" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: