Eskişehir Devlet Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doktor Biliciler, çeşitli sebeplerle 100 kişiden 5'inin akciğerlerinde baloncuk keseleri oluştuğunu belirterek, "Bu baloncuklar, kendiliğinden ya da öksürük, ciddi bir hapşırma, ani bir hareketle patlayabilir. Patladığı anda çok acil müdahale gereklidir. Aksi takdirde hasta ölebilir. Bu baloncuklar hiç de patlamayabilir. Travmatik, yumrukla, kesici delici aletle herhangi bir kaburganın kırılarak akciğere batmasıyla, çok nadir olmakla beraber kadınlar da adet kanamalarında da akciğer zarı patlayabilir. Baloncukların patlamasıyla sönerek kısmen fonksiyonunu kaybeden akciğerdeki havanın dışarıya çıkarılması lazım. Çünkü akciğere giden kanın havalanarak temizlenmesi gerekiyor" dedi.
Vücutta basıncı arttıran herhangi bir durumun, organlarda ciddi sıkıntılara sebep olabileceğini kaydeden Ufuk Biliciler, "Hapşırığın kesinlikle tutulmaması lazım. Akciğer zarı patlayan hastanın durumuna göre ya tüp bağlamak, ya da göğsün açılması gerekebilir. Basınç artışı sebebiyle kişide beyin kanaması da meydana gelebilir" diye konuştu.
Bu arada, yürürken göğsünde ağrı hissederek doktora başvuran seyyar satıcı Hasan Sevgi (28), akciğerindeki baloncuk kesesinin patladığının tespit edilmesi üzerine, Ufuk Biliciler tarafından ameliyat edilerek, yeniden sağlığına kavuştu.