Harabe binadan geriye 'Bu bina koruma altına alınmıştır' afişi kaldı

Zonguldak'ta, 6 yıldır harabe halde bekletilen ve bir gencin ölümüne neden olan eski lavuar (kömür...

Zonguldak'ta, 6 yıldır harabe halde bekletilen ve bir gencin ölümüne neden olan eski lavuar (kömür yıkama tesisi) binasının yıkımına başlandı. Kent merkezinde önce koruma altına alınan, daha sonra koruması kaldırılarak yıkımına karar verilen metruk binadan geriye, 2007 yılında binanın duvarına asılan "Bu bina Anıtlar Kurulu tarafından koruma altına alınmış" yazısı kaldı.
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlüğü, 1956'dan itibaren kuruma bağlı Kozlu ve Üzülmez Müessese Müdürlüğü maden ocaklarında üretilen kömürün yıkandığı lavuar tesisinin kurumun ihtiyacına cevap vermediği dolayısıyla yıkımına karar verdi. Tesisin kaldırılmasıyla kente 200 dönüme yakın alan kazandırılması hedeflenirken Mimarlar Odası Zonguldak Temsilciliği, 26 Eylül 2006'da tesisin tarihi ve kültürel niteliği bulunduğu gerekçesiyle Karabük Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na müracaatının ardından yıkım çalışmaları durduruldu.

Reklam
Reklam

BİR GENCİN ÖLMESİ TARTIŞMA BAŞLATTI
Lavuar alanında incelemelerde bulunan koruma kurulu, Cumhuriyet döneminin ilk sanayi yapılarından biri olduğu belirtilen tesisi, endüstri mirası olduğu gerekçesiyle oy çokluğuyla koruma altına aldı. Metruk halde bırakılan ve çevresine moloz dökülen binaya 28 Ağustos 2011'de tuvalet ihtiyacını gidermek için giren Mesut Karaoğlu'nun (24) yapının içindeki kuyudan su dolu kömür havuzuna düşerek boğulması tesisin harabe halinde bırakılmasına tepkileri artırdı.
Karabük Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, ilgili bakanlığın emri doğrultusunda eski kömür yıkama tesisindeki binanın tescilinin tekrar değerlendirerek, binanın özelliklerini yitirdiğini belirlemesi üzerine yıkım kararı aldı. TTK'nın yıkılması için ihale yaptığı binanın yıkım işini alan firma çalışmalarına başladı.

AFİŞ ASILMIŞTI
Koruma kararı alınmasının ardından duvarına "Bu bina Anıtlar Kurulu tarafından koruma altına alınmıştır" afişi asılan metruk binanın 6 yıl sonra korumasının kaldırılması ilginç bulundu. Çevre sakinleri, binanın tarihi ve kültürel değer gerekçesiyle koruma altına alınmasına tepki göstererek, "Bunun neresi tarihi? Bildiğiniz harabe bir bina. Şehrin ortasında bir rezillik abidesi gibi duruyor. Burada birisinin canı yanabilir." demişti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz