"Harcamaları arttırıcı uygulamaya girmeyeceğiz"

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, ekonomi politikasını taviz vermeksizin uygulama kararlılıklarını sürdüreceklerini belirterek, "Popülist, günübirlik, ortaya çıkan konjonktüre göre dengeleri bozucu,seçim atmosferinde harcamaları arttırıcı, bütçe ödeme sınırlarını zorlayıcı bir uygulamaya girmeyeceğiz" dedi.

Abdüllatif Şener, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Terörle Mücadele Özel Temsilcisi Emekli Orgeneral Edip Başer'in son günlerde basın-yayın kuruluşlarında yer alan açıklamalarının bugünkü toplantıda hükümet gündemine geldiğini, bir görev değişikliği kararı ortaya çıktığını kaydetti.

Reklam
Reklam

Abdüllatif Şener, Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamanın ardından basın mensuplarının "Sayın Başer görevinden alındı mı istifa mı etti?" yönündeki bir soruya, "Konuyla ilgili olarak söylediklerim açıktır. Bildiğiniz gibi bugünkü gündem maddemize girmiştir. Bir görev değişikliği kararı verilmiştir. Ama mekanizmanın devam etmesine, aynı zamanda bu mekanizmanın bir başka görevlendirme ile devam edilmesine karar verilmiştir. Ancak ayrıntılar, konuyla ilgili değerlendirmeler daha sonra açıklanacaktır" karşılığını verdi.

Şener, bakanlar kurulu toplantısına ilişkin açıklamaları ve soruları yanıtlamasının ardından toplantı salonundan çıkarken, basın mensuplarının Terörle Mücadele Özel Temsilcisi Emekli Orgeneral Edip Başer'in görevden alınıp alınmadığı yönündeki ısrarlı soruları üzerine, "Görevinden alındı" dedi.

Şener, Bakanlar Kurulu toplantısının gündemine ilişkin açıklamaları sırasında da Toplantıda, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın bankanın faaliyetleri ve para politikaları konusunda bilgi sunduğunu bildirdi.

Reklam
Reklam

Şener, "Merkez Bankası Başkanı, seçim dönemine girilmesi nedeniyle piyasalarla ilgili herhangi bir beklenti dile getirdi mi?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Geldiğimiz nokta itibariyle biz zaten defalarca dedik ki, biz uygulamış olduğumuz ekonomik politikaya inanıyoruz, güveniyoruz.

İstikrara dayalı bir ekonomik politika uygulanmaktadır ve bu politikanın gereklerinin ne olduğu açıklanmıştır. Kamuoyu tarafından bilinmektedir.

Ve biz bu ekonomi politikasını taviz vermeksizin uygulama kararlılığımızı sürdürüyoruz.

Popülist, günübirlik, ortaya çıkan konjonktüre göre dengeleri bozucu, seçim atmosferinde harcamaları arttırıcı, bütçe ödeme sınırlarını zorlayıcı bir uygulamaya girmeyeceğiz. Asla böyle bir anlayışımız yoktur. Biz şu ana kadar, 'Seçim ekonomisi diye tanımlanan bir ekonomik anlayıştan, programdan, politikadan uzak duracağız' dedik. Ve geldiğimiz nokta itibariyle de hükümet kararlılıkla istikrara, güvene dayalı bir programı uygulamaktadır.

Merkez Bankası'nın sunumunda ise doğrudan doğruya para politikası araçlarının kullanımı ve ekonominin görünümü ve beklentileri bağlamında değerlendirmeler yapılmıştır."

Reklam
Reklam

Abdüllatif Şener, "Çankaya Köşkü'ne gönderilen anayasa değişikliği paketinin veto edilmesi halinde 22 Temmuz'a yetişmeyeceği söz konusu.

Sayın Arınç da bu yönde bir açıklama yaptı. Bu konuda Bakanlar Kurulu'nda bir değerlendirme oldu mu?" sorusuna da, "Hayır. Bu konuyla ilgili programımız devam ediyor" yanıtını verdi.

Şener, Bakanlar Kurulu'nda Galatasaray ile Fenerbahçe arasındaki maçta meydana gelen olayların Bakanlar Kurulu'nda ele alınıp alınmadığı yönündeki soru üzerinde de, "Evet bir değerlendirme oldu. Ama hüküm niteliğinde değil, gözden geçirme şeklinde" dedi.

AA