Harcıâlem ne demek? Harcıâlem kelimesinin TDK sözlük anlamı nedir?

Kelimeler ilk defa duyulmasa da bazen anlamları merak edilebilir. Farklı dillerde olduğu gibi Türkçede de birçok kelimeye kulak aşinalığı ile alışılır. Bu da zaman zaman bazı kelimelerin anlamlarının araştırılmasına sebebiyet verir. Araştırılan kelimeler arasında çok bilinenler olduğu gibi az karşılaşılanlar ve günlük hayatta çok sık kullanılmayan kelimeler de yer alır. Harcıâlem kelimesi de Türkçe konuşanların merak ettiği kelimeler arasında yer alır. Harcıâlem ne anlama gelir?

Kelime sayısı açısından zengin bir dile sahip olan Türkçede, her kelimenin anlamı tam olarak hafızada yer etmeyebilir. Bu sebeple Türkçe konuşan kişilerde kelimelerin anlamlarını irdeleme ihtiyacı doğabilir. Bu noktada yapılan araştırmalar sayesinde konu hakkında detaylı bilgiye ulaşılır. Araştırma konusunda heveslenen kişiler, edindikleri bilgilerle kelimenin farklı anlamlarını ya da eş kelimelerinin olup olmadığını da öğrenebilirler. Harcıâlem kelimesi de birçok kişi için merak uyandıran kelimeler arasında yer alır. Harcıâlem ne demektir?

Reklam
Reklam

Harcıâlem Ne Demek? Harcıâlem TDK sözlük anlamı nedir?

  • Harcıâlem kelimesinin TDK sözlüğe göre 2 farklı anlamı vardır.
  • Harcıâlem kelimesinin kökeni Arapça dilidir.
  • Harcıâlem kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı ḫarc + ʿālem şeklindedir.

Harcıâlem TDK sözlük anlamı şu şekildedir:

  1. sıfat Herkesin alabileceği, herkesin kullanabileceği, herkesin işine yarayan, her keseye uygun
  2. Hiçbir özelliği olmayan, yeniliği olmayan, basmakalıp

    Harcıâlem Kelimesinin Cümle İçerisinde Kullanımı

    "Pamuklu kumaş harcıâlemdir." - *
    "O mesleğe girenleri hırpalamak, gülünçleştirmek, karalamak gibi kolay ve harcıâlem eğilime kapılmak çok sakıncalı bir tutumdur."* -
    Haldun Taner**

Harcıâlem Kelimesinin Kullanıldığı Atasözleri, Deyimler ve Birleşik Fiiller

harcıâlem olmak
Anahtar Kelimeler: