Harekat ABD baskısıyla mı bitirildi?

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bir hafta önce Kuzey Irak'a başlattığı kara harekatının sona ermesi tartışmaları da beraberinde getirdi. Özellikle dün ABD Başkanı George Bush'un "operasyonu en kısa sürede bitirin" mesajının üzerinden 24 saat geçmeden kara harekatının sona erdirilmesi "Türkiye'nin baskılara boyun eğdiği" iddialarını da gündeme taşıdı.

Harekatın başında operasyona sıcak yaklaşan ABD'nin son iki günde Kuzey Irak'tan çıkılması yönünde sert mesajlar vermesi tartışmaları başka yönlere çekti. ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Türkiye'ye ziyaretinden önce ve Vecdi Gönül ile görüşmesi sırasında "harekat kısa sürmeli" mesajı verdi. Gates'in mesajına dün, Genelkurmay Başkanı Büyükanıt, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve son olarak da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan sert yanıtlar geldi. Büyükanıt, "Kısa süre izafi bir kavramdır. Bazen bir gün bazen bir sene olabilir" derken; Gönül, "Ne kadar gerekirse o kadar kalacağız", Erdoğan ise, "Hedefe ulaşıldığında Türk askerleri geri dönecek" dedi.

Reklam
Reklam

BUSH: EN KISA SÜREDE BİTİRİN

ABD Başkanı George Bush dün akşam yaptığı açıklamada, Türkiye'yi Kuzey Irak operasyonunu en kısa sürede sona erdirmeye çağırdı. Bush, düzenlediği basın toplanlantısında gazetecilerin yönelttiği bir soru üzerine, Türk askerinin mümkün olan en kısa sürede Kuzey Irak'tan çekilmesi gerektiğini söyledi.

Bush, Savunma Bakanı Gates'in konuyla ilgili düşüncelerine katıldığını belirterek, "Türk askeri Kuzey Irak'tan mümkün olan en kısa zamanda çekilmelidir" dedi.

BÜYÜKANIT'TAN SERT YANIT

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, ABD'li yetkililerin "kısa sürede bitirin" mesajına karşılık "Kısa süre izafi bir kavramdır. Bazen bir gün bazen bir sene olabilir" yanıtını verdi.

Bu arada Genelkurmay'ın verilerine göre, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kuzey Irak'a gerçekleştirdiği kara harekatında bir hafta 24 asker, 6 korucu şehit oldu. Operasyonda toplam 237 terörist ise etkisiz hale getirildi.

ERDOĞAN'DA REST ÇEKTİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Savunma Bakanı Robert Gates ile yaptığı görüşmede, Irak'ın kuzeyinde süren operasyonla ilgili olarak, "hedefe ulaşılınca Türk askerlerinin döneceğini" bildirdi.

Reklam
Reklam

Alınan bilgiye göre, Başbakan Erdoğan'ın ABD Savunma Bakanı Gates ile yaptığı görüşmede, terör örgütüne yönelik olarak sürdürülen sınır ötesi harekat gündeme geldi.

Görüşmede, Başbakan Erdoğan, hedefe ulaşıldığında Türk askerlerinin döneceğini söyledi.

GATES: OPERASYON KISA SÜRMELİ

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, "Türkiye'nin kendini savunma hakkı ile Irak'ın toprak bütünlüğü arasında denge kurması gerektiğini" söyledi. Gates, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında,"ABD'nin, Türkiye'nin Irak'a düzenlediği kara operasyonunun kısa sürmesini ve belli noktaları hedeflemesini istediğini" ifade etti.

Gates, "Türk hükümetinin operasyonun amacı, kapsamı ve sınırları konusunda açıklamalarda bulunması gerektiğini" belirterek, "operasyonların ekonomik ve siyasi önlemlerle de desteklenmesi gerektiğini, terörün ancak bu şekilde durdurulabileceğini" kaydetti. Konuk bakan, "Türkiye'nin, kendini savunma hakkı ile Irak'ın toprak bütünlüğü arasında denge kurması gerekiyor" diye konuştu.

Reklam
Reklam

NE KADAR GEREKİRSE O KADAR KALINACAK

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak'ın kuzeyinde terör örgütüne karşı yürüttüğü kara harekatı ile ilgili olarak, "Türk askerleri sivil yapılar ve köyler değil, PKK kampları ve binaları için alana girdi. Bu sebeple bütün bu altyapıyı sona erdirince orada kalmak için bir ihtiyaç yok. Herhangi bir sivil
yapıyı veya sivil otoriteleri rahatsız etmek, iç politikaya karışmak ve herhangi bir alanı işgal etmek niyetimiz yok. Bu sadece hukuk ve düzeni oluşturma hareketi. Sadece bu. Ne kadar gerekirse o kadar kalacağız. Kış koşulları var. Görev tamamlandığında orada kalmak niyetimiz yok" dedi.

undefined