"Harekat plana uygun olarak tamamlanmıştır"

ANKARA (ANKA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ulusa Sesleniş konuşmasında Irak'ın kuzeyine yönelik harekata ilişkin sözleri değiştirildi. Yapılan ilk çekimdeki konuşmasında Operasyonun sürdüğünü söyleyen Erdoğan, yeni metinde, "Harekatın başlangıç ve bitiş takvimini askeri gerekçe ve ihtiyaçlara göre Genelkurmay Başkanlığımız belirlemiştir. Harekat, planlamaya uygun olarak başlangıçta öngörüldüğü şekilde tamamlanmıştır" dedi.

Erdoğan'ın yeni konuşma metnindeki operasyona ilişkin bölümü şöyle:"Hükümetimizin verdiği yetki çerçevesinde silahlı kuvvetlerimiz, Irak'ın Kuzey'indeki terör örgütü hedeflerine yönelik başlattığı hava destekli kara harekatını, başarıyla icra etmiştir.

Reklam
Reklam

Harekatın başlangıç ve bitiş takvimini askeri gerekçe ve ihtiyaçlara göre Genelkurmay Başkanlığımız belirlemiştir.Harekat, planlamaya uygun olarak başlangıçta öngörüldüğü şekilde tamamlanmıştır.

Genelkurmay başkanlığımız, vurulan hedeflerle ilgili bugün bir açıklama yapmıştır. Daha geniş bir açıklama da, sonuçların ayrıntılı teknik değerlendirmesinden sonra yakın zamanda bir basın toplantısıyla yapılacaktır.

Bu harekatın hedefinin, amacının, kapsam ve sınırlarının belli olduğunu açıkça ifade ettik.Hava harekatlarının tamamlayıcısı olarak gelişen bu kara harekatı, askeri ihtiyaçtan kaynaklanmıştır.

-"TERÖRLE MÜCADELE KARARLILIKLA SÜRECEK"-
Terör örgütünün ülkemize yönelik saldırılarında kullandığı kamplar, barınaklar, sığınaklar, silah- mühimmat depoları, alt yapı imkanları ve mensupları hedef alınmıştır.
Genelkurmay Başkanlığımızın ilk değerlendirmelerine göre bugün sabah saatlerinde tamamlanan harekatta önemli başarılar sağlanmış, belirlenen hedefler büyük ölçüde temizlenmiştir.

Terör örgütüne beklemediği bir zamanda gerçekleşen bu baskınla önemli bir darbe vurulmuştur. Terörle mücadelemiz, bundan sonra da kararlılıkla devam edecektir.
Silahlı kuvvetlerimiz, icra edilen harekattan dost ve kardeş bölge halkının olumsuz etkilenmemesi için gereken hassasiyeti azami ölçüde göstermiştir.
Harekata katılan askeri unsurlarımızın ne sivil yerleşim bölgeleri ne de bölge halkına karşı hiçbir olumsuz tavrı olmamıştır.

Reklam
Reklam

Vurulan köprüler ve altyapılar, bölge halkının yerleşik olarak bulunmadığı bölgededir ve sadece terör örgütü tarafından kullanıldıkları için hedef alınmıştır.

-"IRAK'LA İLİŞKİMİZİN ZEHİRLENMESİNE İZİN VEREMEYİZ"-
Harekatın başında açıkladığımız gibi, planlanan hedeflere ulaşıldıktan sonra da askerlerimiz bu sabah itibariyle yurtiçindeki üslerine geri dönmüştür.Irak'ın toprak bütünlüğüne, siyasi birliğine ve egemenlik haklarına saygılıyız. Huzur ve istikrarını herkesten çok istiyoruz.Terör örgütünün oradaki varlığının ilişkilerimizi zehirlemesine izin vermemeliyiz, veremeyiz.

Terör örgütünün Irak'ın kuzeyindeki varlığının sona ermesi, sadece Türkiye'nin yararına değildir; aynı zamanda ilişkilerimizin gelişmesinin de önü açılacak, hem bölge halkı hem de Irak'ın refah ve istikrarına büyük katkı yapacaktır.PKK, sadece Türkiye'nin değil, Irak'ın da düşmanıdır ve bölgede bir istikrarsızlık unsurudur, tehdit kaynağıdır.Türkiye de, Irak da bu beladan kurtulmak için birlikte çalışmak zorundadır, başka yol yoktur.

Reklam
Reklam

Biz başından beri Irak hükümetiyle iyi ilişkilere önem veriyoruz; teröre karşı mücadelede de birlikte çalışmak için gayret gösteriyoruz.Dost ve kardeş Irak halkına sesleniyorum; bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da zor zamanlarınızda daima Türkiye yanınızda olacaktır. Biz binlerce yıldır aynı coğrafyada dost ve kardeş olarak beraber yaşadık.

Bu zor günleri inşallah birlikte aşacak, dost ve kardeş olarak yaşamaya devam edeceğiz.Son MGK bildirimizde de yer aldığı gibi, Irak'la siyasi, ekonomik, sosyal, kültürel ve askeri her alanda ilişkilerimizi daha da geliştirmek için çalışıyoruz.

-"KAHRAMANLARIMIZI SELAMLIYORUM"-
Bu harekatın sonuçları, inanıyorum ki, milletimiz, kardeş ırak halkı ve bölge barışı için hayırlı olacaktır.Terörle mücadelenin doğasında ne yazık ki, şehit vermek de var. Son harekatta, 24'ü asker, 3'ü köy korucusu olmak üzere 27 kahramanımız şehit olmuştur.

Bu mücadelede eşsiz bir inanç ve cesaretle görev alan kara kuvvetleri ve jandarma genel komutanlığımız ile hava kuvvetlerimizin seçkin unsurlarından oluşan bütün kahramanlarımızı tekrar selamlıyorum. Ölümsüzlüğe yürüyen şehitlerimize bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum. Ailelerine sabır ve metanet diliyorum. Milletimizin başı sağolsun.Allah milletimize başka acılar yaşatmasın."

Reklam
Reklam