Harput'a İlgi Artıyor

Elazığ'ın eski yerleşim yeri Harput, son dönemde yapılan restorasyon ve çevre düzenleme çalışmalarıyla, bölgenin turistik...

Elazığ'ın eski yerleşim yeri Harput, son dönemde yapılan restorasyon ve çevre düzenleme çalışmalarıyla, bölgenin turistik cazibe merkezlerinden biri haline geldi.

Tarihi kaynaklara göre, ilk yerleşimi M.Ö 2000li yıllarda Hurriler'e uzanan Harput'ta, sırasıyla Hititler, Urartular, İlhanlılar, Dulkadiroğulları, Akkoyunlular ve Safeviler, 1516 yılında Çaldıran Savaşından sonra da Osmanlı İmparatorluğu hüküm sürdü. Farklı devletlerin hüküm sürdüğü mekan, Harput Kalesi, tarihi camileri, kilisesi ve türbeleriyle, burayı ziyarete gelenlere farklı bir atmosfer yaşatıyor. Elazığ Kültür ve Turizm Müdürü Tahsin Öztürk, yaptığı açıklamada, Harputun hem maddi hem de manevi miras olduğunu ve kent turizmde önemli bir yere gelecekse, bunun kültür turizmiyle gerçekleşebileceğini, bunun da temelinin tarihi yerleşim yeri olacağını söyledi. Tarihi yerleşim yerinin 1920lere kadar aktif olduğunu, daha sonra ise hızla terk edildiğini belirten Öztürk, “Terk edilirken de, yapılan yeni evlerde Harput`taki evlerinin ahşap malzemelerini kullanmak zorunda kalmışlar. O yıllar, malum yokluk yılları. Baba evlerinin çatılarını pencerelerini sökerek yeni evlerinde kullanmışlar. Daha sonra da terk edilmiş bir şehirde belediye hizmetleri olmayınca, yollar, sular bozulunca, sayısı çok az sınırlı aileler kalmış” dedi.

Reklam
Reklam

Öztürk, Harput'ta 41'in üzerinde tescilli tarihi kültürel varlığın olduğunu ve buranın 2005 yılında Kültür Turizm Gelişme Bölgesi ilan edildiğini ifade ederek, bununla birlikte koruma amaçlı bir imar planı hazırlandığını, bunun da "Harput'un kurtuluşu" olarak değerlendirdiğini kaydetti.

İl Özel İdaresi aracılığıyla, 2,5 milyon liradan fazla bir kaynakla Harput`un girişinde görülen alt yapıyı gerçekleştirdiklerini dile getiren Öztürk, şunları söyledi:

"Bunun projesini İl Özel İdaresi çizdi, uygulamaya koydu ve ödeneğini Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak biz verdik. Harputun asfalt olan, tarihi dokuya uymayan caddeleri hızla kaldırıldı ve dokuya uygun olan bahsettiğim o plan çerçevesinde alt yapısı yapıldı. Harputta girişteki evler belediye tarafından restore edildi ve kısmen eski günlere dönüşün ilk adımları atılmış oldu”

Reklam
Reklam

Öztürk, restore edilen Harput Evlerinin bazılarının apart otel olarak kullanılmasının düşünüldüğünü, bazılarının ise kürsü başı gecelerinin yapılacağı, geleneksel yemeklerin sergileneceği evler olarak tasarlanacağını aktardı. Eski yerleşim yeri ile özdeşleşen, M.Ö 8. yüzyıl başlarında Urartu Krallığı zamanında yaptırılan ve harcına süt karıştırıldığı rivayetiyle Süt Kalesi olarak da bilinen Harput Kalesi'ne de değinen Öztürk, şu bilgileri verdi:

"Bizim Harput Kalesi`nde son 4 yılda 4,5 milyon liralık bir yatırımımız oldu. Surlar biliyorsunuz tehlike arz ediyordu, hepsini kurtardık. Sonra Elazığ Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi tarafından 5 yıl boyunca kalenin içerisinde bilimsel kazılar yaptırdık çünkü bu kazılar yasal olarak 5 yıl sürüyor. Bu kazılardan sonra ortaya çıkarılan eserlerin restorasyonu çok önemli. Yerin altı çok önemli ve doğal bir koruyucudur. Bunları yeryüzüne çıkarıp koruyup restore edemezseniz onları yıkıma terk edersiniz. Biz de bu anlamda önemli bir proje hazırlayarak Bakanlığımıza sunduk ve inşallah ortaya çıkarılan eserlerimiz restore edilecek."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: