ŞANLIURFA (İHA) - Şanlıurfa'nın Harran İlçesi'nde 1983 yılından bu yana süren kazı çalışmaları devam ediyor. Yapılan kazılarda M.Ö 7-8 bin yıl öncesine ait Halaf ve Übeyit mührü, boğa figürleri, kerpiç yapılar, kırık çanak parçaları bulundu.
Harran'da yapılan kazı çalışmalarını inceleyen Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan, "Dünyanın ilk Müslüman üniversitesinin kurulduğu yer Harran'dır. Harran'da kazılar uzun yıllar sürecek. Kazılarda Babil kültürüyle ilgili varlıklar ortaya çıkartılıyor. Kazılarla geçmiş kültürümüzü daha iyi tanıyoruz. Kültür Bakanlığı tarafından 5 adet kümbet evi yaptırıldı. Önümüzdeki günlerde bu kümbet evlerin restorasyon çalışmalarına başlanılacak. Bu eserlerle kentin kültürel değerlerinin tanıtılması amaçlanıyor" dedi.
Vakıflar Genel Müdürü ve Harran Kazıları Başkanı Dr. Nurettin Yardımcı ise 1983 yılında Kültür Bakanlığı Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürü olduğu dönemlerde heyet başkanı olarak kazılara başlandığını bildirerek, "Höyükte 25 bin metrekare alanı açtık. M.S. 640 yıllarında Hz. Ömer zamanında anılan Türk-İslam kentinin büyük bir kalıntısını gün yüzüne çıkardık. Burada bir cami bile çıkarıldı. Ulu Camii büyük bir eser. 744-750 yıllarında Emeviler tarafından yapılmıştır. Bu yılki bulgularda okuma mekanlarını bulduk. O zamanki eğitim mekanlarını tespit ettik" diye konuştu.
Vakıflar Genel Müdürü Dr. Yardımcı, Harran'ın çok önemli bir yer olduğunu ifade ederek, "Harran Asurlulara başkentlik yaptı. İlçenin altında pişmiş tuğlalardan, kanalizasyon sistemleri ve arıtma sistemleri bulundu. Burada 3 ayrı bölgede çalışmalarımız aralıksız olarak devam ediyor. Yüzyıllar önce burada güzel bir kent planlaması yapılmış" şeklinde konuştu.
Kazı çalışmalarının yapıldığı alanda 6 bin yıllık bir geçmişe sahip yaprak şeklinde Halaf mühürü bulundu. 2 yıldan beridir bu kazı alanında çalışma yapan Arkeolog Mehmet Karauçak, "Burada M.Ö 7 bin yıllarında başlayan bir kültür süreci var. Obet ve Halaf dönemi izleri görüldü. Kazı çalışmaları sırasında şu ana kadar çakmak taşı ok uçları çanak, çömlek parçasıyla kerpiçten yapılmış mimari konutlar, birde mühür bulundu. 6 bin yıllık bir geçmişe sahip olan Ubeyt mührünün, Hendesif yaprak şeklinde olup genellikle o dönemlerde nakliyat ve depolama işlerinde mülkiyet mührü olarak kullanıldığını tahmin ediyoruz" diye konuştu.