HAS Parti, Ali Çetinkaya Caddesi'nin isminin değiştirilmesini istedi

HAS Partisi, Antalya şehir merkezindeki Ali Çetinkaya Caddesi isminin değiştirilmesi için Büyükşehir Belediyesi’ne dilekçeyle başvurdu....

HAS Partisi, Antalya şehir merkezindeki Ali Çetinkaya Caddesi isminin değiştirilmesi için Büyükşehir Belediyesi’ne dilekçeyle başvurdu. Ali Çetinkaya’nın, İskilipli Atıf Hoca’yı idam eden İstiklal Mahkemeleri’nin ‘Kel Ali’ lakaplı hakimi olduğunu hatırlatan HAS Parti İl Başkanı Ali Aktaş, “Haksız idamlara, siyasi cinayetlere karar veren Ali Çetinkaya’nın isminin şehrimizde bir caddede yaşatılmasını istemiyoruz.” dedi.
İskilipli Atıf Hoca’nın idamının 86. yıl dönümünde Antalya’da bir talep dile getirildi. HAS Parti, şehrin en merkezi noktasındaki Ali Çetinkaya Caddesi’nin isminin değiştirilmesini istedi. Ali Çetinkaya’nın, İskilipli Atıf Hoca’yı idama mahkum eden ‘Kel Ali’ lakaplı kişi olduğunu hatırlatan HAS Parti; caddeye; Hüseyin Avni Ulaş, Gıyasettin Keyhüsrev ya da Barbaros Hayrettin Paşa isimlerinden birinin verilmesini önerdi.
Bu amaçla Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne dilekçe veren HAS Parti İl Başkanı Ali Aktaş, “Hukukçu olmamasına rağmen Ankara İstiklal Mahkemesi başkanlığı yapan Kel Ali lakaplı Ali Çetinkaya görevi esnasında haksız ve hukuksuz olarak pek çok hayatlar kararttı. 1925’te TBMM’de tartıştığı Ardahan Milletvekili Halit Paşa’yı öldüren bu adam hakkında soruşturma bile açılmadı. Ali Çetinkaya’nın baktığı en önemli davalardan biri Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası’nın kapatılmasına yol açan davadır. Türkiye bu partinin kapatılmasıyla çok partili siyasal yaşama geçmeyi çeyrek asır ertelemiştir. Ali Çetinkaya 4 Şubat 1926’da idam edilen İskilipli Atıf Hoca’yı, savcının 3 yıl hapis istemesine rağmen idama mahkum eden kişidir.” hatırlatmasında bulundu.
İskilipli Atıf Hoca’nın idamının 86. yıldönümü olduğunu dile getiren Aktaş, “Biz haksız idamlara, siyasi cinayetlere karar veren Ali Çetinkaya’nın şehrimizde bir caddede isminin yaşatılmasını istemiyoruz. Ali Çetinkaya’nın, bir caddede ismini yaşatmayı gerektirecek kadar Antalya ile hiçbir ilgisi yoktur. Bir katil ve caninin isminin bu şehirde yaşatılmasını istemiyoruz. Zalimlere ve katillere ait isimler bu şehre yakışmıyor.” diye konuştu.
İsim değişikliği dilekçesini Büyükşehir Belediyesi Yazı İşleri ve Kararlar Daire Başkanlığı’na teslim eden HAS Partililer, caddeye isim olarak “Hürriyetsiz cumhuriyet iğfalkardır.” diyen ‘Hüseyin Avni Ulaş’, Antalya’nın fatihi Selçuklu Sultanı ‘Gıyasettin Keyhüsrev’ ya da gaza amaçla ilk deniz seferine Antalya’dan çıkan ‘Barbaros Hayrettin Paşa’ adlarından birinin verilmesini teklif etti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz