Has Parti Genel Başkanı Kurtulmuş Çorum'da

Has Parti Genel Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, "Eğer bu parlamento şu veya bu nedenle...

Has Parti Genel Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, "Eğer bu parlamento şu veya bu nedenle yeni Anayasa yapmayı savsaklarsa halkın nezdindeki meşruiyetini kaybeder" dedi.

Has Parti Genel Başkanı Genel Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, bir dizi ziyaret kapsamında Çorum'a geldi. Çorum programı kapsamında ilk olarak Valiliği ziyaret eden Kurtulmuş, Vali Nurullah Çakır ile görüştü. Daha sonra Çorum Belediyesine Başkanı Muzaffer Külcü ve Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan'ı ziyaret etti.

Reklam
Reklam

Ziyaretlerde yeni Anayasa hakkında kendisi ve partisinin görüşleri hakkında bilgi veren Kurtulmuş, yeni Anayasa konusunu önemsediklerini açıkladı. Yeni Anayasanın birkaç rotuş veya "dostlar alışverişte görsün" kavliyle olmaması gerektiğini dile getiren Kurtulmuş, Türkiye'de milli egemenliği sağlayacak bir anayasa değişikliğine acilen ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi.

Bunun tehir edilemeyeceğini ifade eden Kurtulmuş, bu çerçevede milletin ikliminin müsait olmasına parlamentonun ikliminin müsait olmadığını, parlamentonun da iklimini müsait haline getirip 2012 yılı içerisinde yeni Anayasa konusunu çözmesi gerektiğini kaydetti.

28 Şubat soruşturmasının sürdüğünü, Türkiye'nin 12 Eylül'le yüzleştiğini hatırlatan Kurtulmuş, "Ümit ederiz ki bütün bu karanlık noktalar ortaya çıksın. Şu anda Türkiye arkasına yaslanarak yüzünü millete doğru çevirsin. İleriye doğru baksın. 12 Eylül'le 28 Şubat ile hesaplaşmak demek sadece Kenan Paşa ile sadece Çevik Bir Paşa ile hesaplaşmak olarak algılanmamalı. Kim ne yaptıysa yanına kar kalmamalı. Bu milletin çocuklarına çektirenlerin burnundan fitil fitil getirilmeli" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

12 Eylül 1980 ihtilali arkasından 1982 anayasası dünyanın her yerindeki anayasalar gibi yeni bir sistem getirdiğini anlatan Kurtulmuş, "Bu sistemin özeti iki cümledir. Evet bir sandık var seçime gideceğiz. Demokrasi var ama bu milleti tek başına bırakırsan ya davulcuya ya zurnacıya kaçar o yüzden sandığın önüne süzgeçler koyalım. Ne koyalım. MGK koyalım, HSYK koyalım, YÖK'ü koyalım. Anayasa Mahkemesi'ni koyalım. 1981 Anayasası milleti egemen olarak tanımlamış ama arkasından demiştir ki millet bu egemenliği anayasal kurumlar eliyle kullanır. Aslında 1982 anayasası millete egemen olmadığını ilan eden bir anayasadır. Dolaysıyla ortada bu anayasal kurumlar olduğu müddetçe Türkiye'de her zaman yeni bir 12 Eylül ve 28 şubatı görebilirsiniz. Bugün hükümetin mecliste büyük çoğunluğu var. İç ve dış konjoktür müsait değil. Ama Allah muhafaza sistem böyle devam ederse yarın Türkiye'de siyasal şartlar değiştiğinde yeni 28 Şubat'ın olmayacağını kim garanti edebilir. Rahmetli Özal'ın şortla askeri denetlediğinde ne güzel bundan sonra ihtilal olmayacak deniyordu. Ama ne oldu Özal'dan sonra bu ülkede iki tane ihtilal oldu. 28 Şubat 1997, 27 Nisan 2007. Artık bundan sonra gelinen noktada sadece yapılanlarla yetinilmemeli. Yeni bir sistem inşa etmek, yeni bir siyasi sistemi kurmak için Yeni anayasaya ihtiyaç var. Onun için bu sistemi önemsiyoruz. Ve çok açık söylüyorum Tanzimat'tan sonra bu memlekette bu milletin eline istediği istikamette bir anayasa yapma fırsatı düşmüştür. Onun için ciddi bir

Reklam
Reklam

şekilde parlamentoyu gayretlendirmeye, cesaretlendirmeye çalışıyoruz. Çünkü başka yolu yok. Lafla peynir gemisi yürümez. 12 Eylül, 28 Şubat, Susurluk'la lafla mücadele edemezsiniz. Türkiye'nin bir sürü karanlık cinayetleriyle lafla mücadeleme edemezsiniz. Öyle bir sistem kurulmalı ki daha hiç kimse aklının ucundan bile ihtilal yapmayı geçirmeyi mümkün olmasın. Andıç hazırlamak geçmesin. Bunun yolu laf değil icraattır. İcraatta bellidir yeni bir anayasadır" ifadelerini kullandı.

Parlamentoya milletin verdiği bir numaralı ödevin yeni anayasa olduğunu dile getiren Kurtulmuş, "Eğer bu parlamento şu veya bu nedenle anayasa yapmayı savsaklarsa halkın nezdindeki meşruiyetini kaybeder. Parlamentonun meşruiyetinin devamı için de zorunludur. Mutabakatla yapılırsa ne ala. Mutabakat sağlanamazsa milletin hayrına olacak anayasada millete dönsünler. Her türlü maddede hükümetin atacağı adama destek vereceklerdir" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: