HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, "5 yıllık süreçte Anayasa Meclisi marifetiyle yeni bir Anayasa yapılacaktır" dedi.
HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, 100 binden fazla kişi ile gerçekleşen anayasa anketinin sonuçlarını açıkladı. Kurtulmuş, Parti Genel Merkezi'nde gerçekleştirdiği bir toplantı ile sonuçlarını açıklarken, HAS Parti'nin yeni anayasa konusunda ciddi çalışma yaptığını söyledi.
Reformların devam edebilmesi için en önemli adımın yeni bir anayasa yapmaktan geçtiğini kaydeden Kurtulmuş, bu yeni anayasa süreciyle birlikte Türkiye'nin reformları tamamlaması olduğunu belirtti. Kurtulmuş, "Eski Türkiye'den kurtulmanın, bürokratik oligarşiden kurtulmanın en sağlıklı ve ciddi yolu yeni bir anayasa yapmakla başlamaktadır. Yine biz Türkiye'nin bugün var olan birikmiş sorunlarının çözümünde de yeni anayasanın anahtar mahiyetinde olacağını, bu kilidi açabilecek anahtar mahiyetinde olacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.
Anayasa konusunun günlük polemiklerine kurban verilmemesi gerektiğini söyleyen Kurtulmuş, hükümeti, Meclisi Anayasa konusunda desteklediklerini ifade etti. Kurtulmuş, 2011 yılının Şubat ayında anayasa teklifini hazırladıklarını ifade ederek, İstanbul ve Ankara'da etkin çevrelere takdim ettiklerini anlattı. Ayrıca kitapçık da bastırdıklarını anlatan Kurtulmuş, yeni anayasa teklifinin Uzlaşma Komisyonu'nda arkadaşları tarafından anlatıldığını belirtti.
Aylık bir süre içinde 23 bin 992 kişinin cevap verdiği anayasa anketini tamamladıklarını söyleyen Kurtulmuş, 81 il 226 ilçeden vatandaşların katıldığını aktardı. Kurtulmuş, yaklaşık 525 kişilik anketör grubuyla halkın yüzde 95 ile yapıldığının altını çizerek, yüzde 5'lik kısmın ise interaktif olarak katıldığını söyledi.
"Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı var mı" sorusuna halkın yüzde 68'inin yeni bir anayasa istediğini belirten Kurtulmuş, anketi yanıtlayanların yüzde 19'u anayasanın değişiklik yapılması yeterlidir ve yüzde 13'ü anayasa değişikliğine ihtiyaç olmadığı yönünde cevap verdiğini söyledi. Kurtulmuş, "12 Eylül 2010'daki yüzde 58'lik yeni anayasa iradesi ciddi bir şekilde, hatta artarak devam ediyor. Yaklaşık yüzde 87'lik bir kitle anayasanın değişmesinin zorunlu görüyor" şeklinde konuştu.
"Meclisin yeni bir anayasa yapabileceğine inanıyor musunuz" sorusuna katılımcıların yüzde 51'inin inanmadığı cevabını verdiğini belirten Kurtulmuş, "Parlamentodaki partilerin çalışmasının yeterince ciddi ve gayretli bir çalışma olmadığı şeklinde bir kanaati var. Ayrıca, anayasa yapma sürecinde ortaya konulan yöntemin ve üslubunda beğenilmediği anlaşılıyor" diye konuştu.
Yaklaşık yüzde 87 oranında yeni anayasa istediğine dikkat çeken Kurtulmuş, "Bu yüzden 87'lik orana rağmen, yüzde 51 'Anayasa'yı bu Parlamento yapamaz' diyor. Halkın istek ve beklentileri çok yüksek, ama Parlamento'dan ümidi de o oranda düşük. Buradan parlamentonun ders çıkarması lazım. Özellikle kavga eden değil, tartışan, konuşan ve gerçekten Anayasa yapmak isteyen bir iradenin ortayla koymak lazım. Toplumdaki Anayasa talebini daha ciddi şekilde siyasi partilerin ortaya koyması gerekiyor" şeklinde konuştu.
Kurtulmuş, ankete katılanların hükümet partisinin samimi ve samimi fakat üslup yanlış diyenlerin toplamı yüzde 59 olduğunu belirterek, kaygıların da aynı şekilde durduğunu ifade etti. Kurtulmuş, "İktidar partisine oy vermiş olan insanlar bile anayasanın yapılması konusunda iktidar partisinin yeterince tutarlı olmadığı yönünde" şeklinde konuştu.
Kurtulmuş, ankete katılanların yüzde 58'inin anayasanın halkın oylarıyla seçilecek Anayasa Meclisi tarafından geniş bir katılımla hazırlanmasına destek verdiğine işaret ederek, "Anayasa en yüksek mutabakat ile yapılsa dahi, şimdiye kadar devam eden süreçler dikkate alındığında dolayısıyla, yeni anayasa yapma ihtiyacında olacaktır. Önümüzdeki 4-5 yıllık süreçte Anayasa Meclisi marifetiyle yeni bir anayasa yapılacaktır" ifadesini kullandı.
Hükümet dışında anayasa için Has Parti'nin yüzde 39 oyla ilk sırada yer aldığını belirten Kurtulmuş, "Burada üzüntü veren cevap ise, yüzde 21 ile 'bu konuda bir fikrim yok' cevabıdır. Seçmenin, siyasi partilerin çalışmasından ya haberdar değil, ya da ilgilenmiyor" diye konuştu.
Anayasa Komisyonu için ne düşündükleri sorulan denekler, yüzde 52'sinin Komisyon anlaşamayacağı yönünde oy verdiğini söyleyen Kurtulmuş, halkın uzlaşma sağlanması konusunda karamsar hale getirdiğini söyledi. Kurtulmuş, toplumun yüzde 49'unun anayasa konusunda kimin çalışıp çalışmadığını bilmediğini ifade ederek, üniversitelerin ve akademik çevrelerinde halk tarafından Anayasa çalışmalarında görülmediğinin ortaya konduğunu belirtti.
Kurtulmuş, 4 temel sonucun anketlerde çıktığını kaydederek şöyle konuştu:
"Halkın büyük çoğunluğu yeni Anayasa istiyor. Türkiye Büyük Millet Mealcisi partilerini eksik görüyor. Daha aktif, katılımcı, daha problem çözücü bir yöntemle çalışmalarını istiyor. Halk kendini Anayasa yapım sürecinin dışında hissediyor. Bunun içinde usul, yöntem kusurları buluyor, kendisi sürece dahil olmak istiyor. Sivil toplum kuruluşları, üniversiteler etkin görünmüyor, bu çerçevede Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin süreci sivilleştirmesi, sivil toplumla daha aktif süreç içinde olması gerekir."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz