HAS Parti Samsun İl Başkanı Öz:

HAS Parti Samsun İl Başkanı Adnan Öz, elemanını kayıtlı fakat düşük ücretle gösteren iş verene, yeni Ticaret Kanunu'na göre hem

HAS Parti Samsun İl Başkanı Adnan Öz, elemanını kayıtlı fakat düşük ücretle gösteren iş verene, yeni Ticaret Kanunu'na göre hem hapis hem de idari para cezası uygulandığını, işletme sahiplerinin uygulama ile şaşkına döndüğünü savundu.

Öz, yaptığı yazılı açıklamada, yeni Ticaret Kanunu'nda işçisine asgari ücretten fazla maaş verip asgari ücretli göstermenin 18 aydan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırıldığı hükmünün getirildiğini belirtti.

Çalıştırdığı elemanı hiç kayıt yaptırmayan işletmenin, kayıtsız çalıştırdığının tespiti halinde idari para cezasına çarptırıldığını açıklayan Öz, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"Ama diğer bir firma, elemanını kayıtlı fakat düşük ücret gösteriyorsa hem idari para cezasıyla hem de hapis cezasıyla cezalandırıyor ve bunu Vergi Usul Kanunu'nda yapılan bir değişiklikle, 395. madde yani evrakta sahtecilik kapsamına sokuyor. İşletme sahipleri üzerlerindeki yüklerin azaltılmasını beklerken bu uygulama ile şaşkına dönmüş durumdadır. Asgari ücret alan bir işçinin iş verene vergi ve SSK maliyeti 361 liradır. 2 bin lira net maaş alan bir işçinin işverene vergi ve SSK maliyeti bin 203 liradır. Şimdi bu maliyetlere bakarak, 'işverenlerin çalışanlarını asgari ücretli gibi göstermeleri çok abes mi' diye soruyoruz. Abes olan bu maliyetlerin bu kadar yüksek oluşudur. Asıl sorumlular ise işçi maliyetlerini bu kadar yüksek tutarak vatandaşını sahte beyana tenezzül ettirecek, adaletsiz vergi sistemini düzeltmeyenlerdir."

Muhabir: Fatma Kalay

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: