Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özdemir:

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir, küreselleşen dünyanın dinamiklerinin herkes için değişimi zorunlu kıldığını bildirdi.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir, küreselleşen dünyanın dinamiklerinin herkes için değişimi zorunlu kıldığını bildirdi.

Özdemir, yaptığı yazılı açıklamada, hafta sonları "lisans programı" açılabilmesi için bir girişim başlattıklarını belirterek, söz konusu programın amaç ve gerekçeleri hakkında bilgi verdi.

"Küreselleşen dünyanın dinamikleri hepimiz için değişimi zorunlu kılıyor" değerlendirmesinde bulunan Özdemir, değişime direnenlerin kaybettiğini aktardı. Eğitim sektörünün de değişime daha fazla direnemediğini ifade eden Özdemir, yeni YÖK Yasa taslağına bu açıdan da bakılmasında yarar olduğunu vurguladı. 30 yıl önce dikilmiş bir elbisenin yapılan tüm yamalara rağmen "bölgesinde güç ve dünyada aktör" olmaya çalışan Türkiye'ye dar geldiğini vurgulayan Özdemir, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"AB ülkeleri Lizbon Stratejisi ve Bologna Süreci ile bu değişimi yükseköğretim bazında yakalamak ve şekillendirmek istiyor. Bunun bir sonucu olarak Paris Üniversitesi, Padua Üniversitesi, Oxford Üniversitesi başta olmak üzere Avrupa'nın en köklü üniversiteleri değişime ayak uydurmaya çalışıyor. Gelişen ve dönüşen Türkiye'nin üniversiteleri buna daha fazla seyirci kalamaz. Yeni yasa bu değişim talebini sonucu ve geç bile kalınmış. Bundan hareketle yükseköğretime erişim de çeşitlendirilmeli; hayat boyu öğretim felsefesi sözde kalmayıp, yeni yöntem ve seçeneklerle 'hayata' geçirilmelidir."

Yükseköğretim görmek isteyen ama çeşitli sebeplerle çalışmak zorunda kalan ve hafta içi eğitim alamayanlara yeni imkanlar sunulması gerektiğini aktaran Özdemir, Polonya örneğini verdi.

-Yeni YÖK Yasa Tasarısı

Yeni YÖK Yasa Tasarısı'nın tüm boyutlarıyla tartışıldığı bir süreçte, hafta sonu üniversite eğitimi imkanının da tartışılmasa gerektiğini vurgulayan Özdemir, ikinci öğretim ya da gece öğretimi olarak bilinen uygulamadan çıkarılacak derslerle çalışan vatandaşlara yeni bir imkan sunulabileceğini belirtti.

Reklam
Reklam

Gelişen eğitim teknolojileriyle eğitim sisteminin dışında kalan vatandaşları hedef seçen yabancı üniversitelerin sayısı her gün artarken, yenilikçi düşünmek ve yeni imkanlar oluşturulması gerektiğine dikkati çeken Özdemir, "Bölgemizdeki siyasi ve toplumsal çalkantı ve değişimlerden dolayı Kuzey Afrika, Orta Doğu, Kafkaslar ve Balkanlar başta olmak üzere gelişmekte olan ülkelerin gençlerinin 'kaliteli bir eğitim' arayışında olduğu ve gözlerinin de Türkiye'de olduğu unutulmamalıdır" değerlendirmesini yaptı.

Bölge ve komşu ülkelerdeki gençlere, kaliteli bir eğitim için yeni seçenek fırsatlarının oluşturulması gerektiğini vurgulayan Özdemir, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Eğitim sistemine dahil etmediğimiz, edemediğimiz her gencin sisteme ve topluma bir yük olduğu; bazen de sorunlar yumağı haline dönüştüğü yaşanan bir gerçek. Ünlü filozof Nietzsche'nin 'derisini değiştiremeyen yılan ölür' sözüyle değişime ve yeni alternatiflere yaptığı vurguyu hatırlamanın tam zamanı diye düşünüyorum."

Muhabir: Zerin Özdilek

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: