Hasankeyf kazı raporu açıklandı

BATMAN (İHA) - Hasankeyf'te bu yıl gerçekleştirilen kazı ve koruma amaçlı çalışmalarla ilgili hazırlanan rapor açıklandı.

Van 100. Yıl Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdusselam Uluçam başkanlığında 3.5 ay devam eden kazı ve koruma amaçlı çalışmalarla ilgili Bakanlık Temsilcisi Arkeolog Nevin Suyukaya tarafından hazırlanan rapor, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne teslim edildi. Raporda, bu yıl 15 Eylül tarihinde sona eren kazı çalışmalarında çıkarılan taşınır eserlerin belgelenmesi ve mimari kalıntılarının çizim ve çevre düzenlemesinin 15 Ekim tarihine kadar devam ettiği belirtildi. Raporda, bu yıl Zeynelbey Türbesi'nin kuzeyinde yer alan külliyenin, Yamaç Külliyesi'nin ve Selahiye 1 yapısının çevre koruma duvarları ile koruma altına alındığı belirtildi.

Reklam
Reklam

Arkeolog Nevin Suyukaya hazırladığı raporda, bilimsel kazılar dışında mimari kalıntıların da korunması ve rolöve, restorasyon, restitüsyon projeleri ile çevre düzenleme projelerinin çizilerek belgelenmesi gerektiğini belirtti. Suyukaya'nın raporunda ayrıca, ihtiyacı olan ve aciliyet gerektiren durumdaki yapılarda konservasyon ve restorasyon çalışmalarının yapılması ve çevre düzenleme projelerinin çizilerek gezi güzergahlar ile tarihi mekanların, mağaraların izinsiz, kontrolsüz, tahripkar ve çevreye zarar verir şekilde kullanımını engelleyici düzenlemelere gidilmesi gerektiği ifade edildi. Arkeolog Nevin Suyukaya raporunda, El-Rızk Camii'nin kemer taşlarındaki çatlamalara dikkat çekti. Suyukaya, El-Rızk Camii ile ilgili olarak raporunda şunlara yer verdi:

"El-Rızk Camii'nin taç kapısındaki kemer taşlarında çatlamalar ve ayrışmalar sonucu taşların yerinden oynadığı ve her an düşme tehlikesi gösterdiği, yine yüzeylerinde yoğun aşınmaların olduğu gözlenmekte olup, yapının özellikle de taç kapının acilen restorasyon edilmesi gerekmektedir. Yine Büyüksaray'ın kuzeyindeki kule, duvar örgüsünün alt seviyelerindeki taşlarının düşmesi ve kuzey yöndeki zemininde aşınma sebebiyle uçuruma doğru yıkılma tehlikesi gösterdiğinden acil müdahale gerekmektedir. Ulu Camii'de de aynı şekilde acil müdahaleler gerektiren yıkım ve bozulmalar bulunmaktadır. Ancak gerekli bakım, restorasyon ve çevre düzenleme çalışmalarının yapılabilmesi için rolöve, restitasyon ve restorasyon projeleri ile çevre düzenleme projelerinin hazırlanması gerekmektedir."

Reklam
Reklam