Hasankeyf'e Dünya Nehirler Günü’nde uluslararası destek‏

Dicle Nehri üzerinde inşası süren Ilısu Barajı'nın tehdit ettiği Mezopotamya'daki Dünya Kültür ve Doğa Mirası'nın...

Dicle Nehri üzerinde inşası süren Ilısu Barajı'nın tehdit ettiği Mezopotamya'daki Dünya Kültür ve Doğa Mirası'nın korunması için Hasankeyf'i Yaşatma Girişimi'nin de aralarında bulunduğu 50'ye yakın uluslararası sivil toplum örgütü, 14 Mart Dünya Nehirler Günü'nde kampanya başlattı.

Mezopotamya'da Dicle Nehri üzerinde bulunan en önemli dünya kültür ve doğa mirasının korunması amacıyla UNESCO'nun Dünya Mirası Komitesi'ne gönderilmek üzere küresel çaplı bir dilekçe ile başvurulmasına ilişkin kampanya başladı.

Reklam
Reklam

10 bin yılı aşan sürekli bir yerleşim tarihi olan antik kent Hasankeyf ve Ortadoğu'nun en büyük sulak alanları olan Güney Irak'taki Mezopotamya bataklık arazisinin Ilısu Barajı'nın tehdidi altında olduğuna dikkat çekilen dilekçeye, Hasankeyf 'i Yaşatma Girişimi, Irak Sivil Toplum Dayanışma Girişimi, Sivil Kalkınma Merkezi’nin yanı sıra Avrupa’nın birçok ülkesinde sivil toplum örgütleri imza attı.

Hazırlanan dilekçede, "Dünyanın en ihtilafa neden olan projelerinden biri olan bu dev barajın ciddi kültürel ve ekolojik etkileri, sınırın iki tarafında en az yüz binlerce insanın su, yiyecek ve kendinden güdümlü sosyal-ekonomik kalkınma haklarına tehdit oluşturmaktadır. Fırat Nehri örneğinde olduğu gibi Türkiye'de kurulan akış yukarı büyük barajlar, siyasi istikrar üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır. Bu dilekçe, Mezopotamya’nın farklı bölgelerinde faaliyet gösteren dört sivil toplum örgütü tarafından başlatılmıştır. Bölgemiz, bize insanlık tarihi ile ilgili muazzam bir bilgiye ulaşma olanağı sunmaktadır. Bu olağanüstü zenginlikteki mirasın, ömrü 50–70 sene süren, cehalet ifadesi olan ve katılımcılıktan uzak bir kalkınma modelinin ürünleri olan Ilısu veya diğer barajlar için feda edilmemesi gerekmektedir." denildi.

Reklam
Reklam

Dilekçe kampanyasında özetle şu görüşlere yer verildi. "Türkiye hükümeti barajdan etkilenen yerel halklarla ve onların temsilcileri ile iletişim kurmakla ilgilenmemekte ve akış aşağı ülkeleri olan Irak ve Suriye ile ciddi bir diyalog girişiminde bulunmamaktadır. Irak hükümeti de akış yukarı ülkeleri olan Türkiye ve İran'daki bu yıkıcı barajlara karşı gereken ciddi çabaları göstermemektedir. Bunun bir sonucu, bugün ne Hasankeyf'in ne de Mezopotamya bataklıkları'nın UNESCO Dünya Mirası Alanları arasında yer almıyor oluşudur."

Türkiye'nin Hasankeyf için UNESCO'ya başvuruda bulunmadığına ve tüm birey ve organizasyonların bu yöndeki çabalarını görmezden geldiğine vurgu yapılan dilekçede, "Mezopotamya Bataklıkları, Irak'ın 2003'te Dünya Mirasları Komitesi'ne sunduğu kesin olmayan listede yer almış ama o günden bu yana herhangi bir gelişme olmamıştır. Mezopotamya'nın bu muhteşem bu kültürel ve doğal mirasını korumak için, UNESCO Türkiye hükümetinden Ilısu Barajı'nın yapmaması ile Türkiye ve Irak hükümetleri tarafından Hasankeyf ve Mezopotamya bataklıklarını UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınması amaçlı ciddi bir çaba göstermelidir. Bu dilekçeyi başlatan bizler, bölgemizdeki ve dünyadaki herkese UNESCO'nun devletler üzerinde baskı oluşturma olanaklarını en yüksek düzeyde kullanma sorumluluğu ile devletleri Dünya Mirası potansiyeli olan alanları ihlal eden tüm etkinliklerden çekilmeleri konusunda zorlamasını talep etmeye çağırıyoruz. Bu dilekçeyi 'Dünya Nehirler için Eylem Günü' olan 14 Mart’ta başlatmayı özellikle kararlaştırdığımızı hatırlatmak isteriz." ifadeleri kullanıldı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: