Hasankeyf'te baraj tedirginliği

BATMAN (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Batman'da, genel seçim öncesi ve parti il başkanlığı seçiminde 2 kez Hasankeyf'in kurtulacağı yönündeki açıklamalarıyla rahat bir nefes alan ilçe sakinleri, son dönemlerde Ilısu Barajı'nın yeniden gündeme gelmesiyle tedirginlik yaşamaya başladı.

Tarihi ve turistik ilçenin sakinleri, Devlet Su İşerli (DSİ) Genel Müdürlüğü'nün açıklamaları ve baraj yapımıyla ilgili konsorsiyumun yeniden oluşturulmaya çalışıldığı yönünde basında çıkan haberler üzerine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan sözünde durmasını istedi. 30 yıldır Ilıusu Barajı nedeniyle ilçeye hiçbir yatırımın yapılmadığını belirten ilçe sakinleri, nihai kararın verilmesini talep ediyor.

Reklam
Reklam

Hasankeyf Belediye Başkanı A. Vahap Kusen, 30 yıldır baraj tedirginliği yaşadıklarını belirterek, Başbakan'ın, Batman'da ilçenin kurtulacağı yönünde 2 kez yaptığı açıklamayla tedirginliklerinin sevince dönüştüğünü, ancak son dönemlerdeki gelişmeler dolayısıyla yeniden kaygılandıklarını açıkladı.

Başkan Kusen, DSİ'nin açıklamalarının barajın yapılacağı yönünde olduğunu belirterek, "Gerek DSİ Genel Müdürlüğü'nün yaptığı gerekse basında çıkan bazı açıklamalar, tedirginliğimizi arttırdı. Oysa ki sayın Başbakan, Hasankeyf'in baraj suları altında kalmayacağını ve turizm merkezi haline geleceğini açıklamıştı. DSİ Genel Müdürlüğü ile baraj konusunda yapılan yazışmalarda, baraj için eski projenin geçerliliğini koruduğu yönünde cevabi yazılar var. Bunun anlamı şudur: 'Baraj yapılacak. Bir değişiklik yoktur.' Başbakan'ın sözleri bize ilaç gibi gelmişti ama DSİ'nin açıklaması, 30 yıllık kangren yaramızı yeniden alevlendirdi. Bu, aynı zamanda şu anlama geliyor: 'Size ilaç yoktur.' Hasankeyf'i sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı'nı almak isteyen konsorsiyum, 5 yıl önce bu kararından vazgeçti. Fakat son dönemlerde bazı firmaların konsorsiyum oluşturarak baraj yapımı için girişimlerde bulunduklarını öğreniyoruz. Bu da, eski döneme geri dönüş anlamı taşıyor, yani baraj yapılacak ve Hasankeyf sular altında kalacak. Tedirginliğimiz artıyor" dedi.

Reklam
Reklam

Hasankeyfli vatandaşlar da tedirginlik yaşadıklarını belirterek, Başbakan Erdoğan'ın sözünde durmasını istedi. Hasankeyfli vatandaşlar, her 'baraj yapılacağı' yönündeki sözün yüreklerini yaktığını belirterek, "30 yıldır bu çileyi ve cefayı çekiyoruz. Baraj söylentileri nedeniyle ilçemize tek bir çivi çakılmadı. Biz Başbakan Erdoğan'ı sözünün eri bir insan olarak biliyoruz. Binlerce yıllık tarihe sahip çıkacağını umuyoruz. Artık baraj konusuna nihai bir çözüm getirilsin. Yatırım bizim de hakkımız" şeklinde konuştu.