Hasankeyf'te, Roma dönemine ait duvar mozaikleri bulundu

BATMAN (İHA) - Batman'ın tarihi Hasankeyf ilçesinde, Roma dönemine ait duvar mozaikleri bulundu.

Hasankeyf kazı Başkanı Prof. Dr. A. Selam Uluçam, kale kapısının ilk girişindeki Roma dönemine ait nöbetçi kulübesinin kulesinde bulunan duvar mozaiklerinin, Hasankeyf tarihi açısından çok önemli olduğunu söyledi. 2005 yılı kazılarında ortaya çıkardıkları kale kapısı girişinde bulunan yapıda, gelen bir ihbar üzerine yaptıkları çalışmalarda renkli duvar mozaiklerine rastladıklarını belirten Prof. Dr. Uluçam, "Yaptığımız incelemeler sonucu binanın tarihi yapısına uygun renkli mozaiklerden oluşan bir kompozisyon parçası yer alıyor. İlk defa Hasankeyf'te duvar mozaiği ortaya çıkarıldı.

Reklam
Reklam

Roma döneminin bu anıtsal yapısının duvarlarında üst kısımlarının yerden yaklaşık 1,5 metreden sonrasının mozaiklerle kaplı olduğu ortaya çıktı. Bu da Hasankeyf kültürü açısından önemli bir nokta. Çünkü biz sadece döşeme mozaikleriyle bu bölgede Roma döneminin varlığını, sanatını algılıyorduk. Ancak bu duvardaki mozaikler Hasankeyf'in Roma döneminde sadece bir askeri üst olarak kullanılmadığını ortaya koydu. Mozaikler
gösteriyor ki Roma döneminde zevke yönelik, süslemeye yönelik bir takım sanatsal faaliyetlerde de bulundukları ortaya çıkmış oldu. Bu mozaikler, Hasankeyf kültürü açısından yeni bir bulgu. Bu açıdan gururluyuz, sevinçliyiz" dedi.

Kazı Başkanı Uluçam, 2005 yılı kazılarında mozaik bulduklarını ve bunları döşeme mozaikler sandıklarını ifade ederek, "2005 kazılarında bulduğumuz mozaikleri, döşeme mozaik sanıyorduk. Muhtemelen bunlar duvarlardan düşen mozaikler. 2005 yılı kazılarında bulunan mozaikleri, Mardin müzesine göndermiştik. Bunların birleştirilmesiyle kompozisyon ortaya çıkmış olacak" diye konuştu.

Reklam
Reklam