Hasar kaydı sorgulama 2023: Plakadan hasar kaydı nasıl sorgulanır?

Araç sorgulama işlemi, ikinci el araç satın alırken araç hakkında bilgi edinmek adına yapılan önemli işlemlerden biridir. Yeni araç alımı yerine bütçesini ikinci el araçtan yana kullanan kişiler, araç hasar kaydını sorgulamayı unutmuyor. Ayrıca araç sigortası yaptırmak isteyen kişiler, sigorta için ödenmesi gereken karşılığın hakkaniyeti öğrenmek için araç hasar kaydını sorgularlar. Peki hasar kaydı nasıl sorgulanır?

Kişiler, hasar kaydı sorgulama diğer bir adıyla araç tramer sorgulamanın nasıl yapıldığını merak etmektedirler. Hasar kayıt sorgulama işlemi için birden fazla yöntem bulunur. Bu sorgulama işlemiyle birlikte ikinci el araç satın almak isteyenler ilgilendikleri arabanın hasar geçmişine, kaza tutanaklarına, aracın kasko bilgilerine, aracın kaç defa satıldığına ve en son sahibi gibi bilgilere plaka sorgulama işlemi sayesinde ulaşabiliyor. Plaka kayıtları sayesinde aracın kaza yapıp yapmadığını, kazanın ne derecesi ve tutarı, aracın değişen parçaları ve parçaların orijinallik durumu da öğrenilebiliyor. Kişilerin bu bilgiyi edinmek istemelerinin bir sebebi de aracı alırken, araç hakkında beyan edilen bilgilerin doğruluğunu sorgulamaktır. Bu sayede satıcı ve alıcı arasındaki hakkaniyet korunur.

Reklam
Reklam

Araç hasar kaydı nasıl öğrenilir?

Araçlarına sigorta yaptırmak isteyen ya da ikinci el araç almak isteyen kişiler, yapılması gereken işlemler öncesinde plakadan hasar sorgulama işlemiyle araç hakkındaki bütün bilgilere ulaşabilirler. Plakadan araç hasar sorgulama işlemi sayesinde, aracın kazaları ve tarihleri, meydana gelen hasarlar, hasarların maddi boyutları hakkında bilgi alınır. Hasar kaydı sorgulama SMS’le, E-devlet üzerinden, Sigortam360’la, tramer ve çağrı merkezi yöntemleriyle kolayca yapılabilir. Sorgulama seçeneklerinden biri de şase no ile araç hasar kaydı sorgulamadır. Sorgu ile birlikte araç hakkında edinilen bilgiler:

  • Kazanın boyutu
  • Kaza ve tutanak bilgileri
  • Aracın parçaları ve bu parçaların orjinal olup olmadıkları
  • Tazminatı ödeyecek şirketin bilgileri
  • Aracın geçirdiği bütün servis süreçleri
  • Aracın geçmişte kazaya karışıp karışmadığına dair tüm detaylar
  • Ödenen hasar tutarları
  • Aracın kaç kez el değiştirdiğine dair bilgi
  • Araç sigortası poliçe bilgileri

Araç hasar kaydı sorgulama yöntemleri nelerdir?

Araç sigortasına ilişkin tutarların doğruluğunun araç sürücüleri tarafından takip edilebilmesi için plaka ile araç sorgulama işlemi gerçekleştirmek önemli bir husustur. Araç hasar sorgulama yöntemleri aşağıdaki gibidir:

Reklam
Reklam

E devlet hasar kaydı sorgulama yöntemi:

https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/ adresine T.C kimlik numarası ve e devlet şifresi ile giriş yapılır. Açılan sayfada ‘e hizmetler” sayfasına tıklanır ve sıralanan liste üzerinden “Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi” başlığı seçilir. Bu liste içerisinden “Trafik Poliçe ve Hasar Bilgisi Sorgulama” başlığına girilir ve yeni açılan pencerede plaka numarası bilgisi girilerek “sorgula” işlemi yapılır.

Plakadan hasar sorgulama sms yöntemi:

Hasar kaydı sorgulama sms yöntemiyle de gerçekleştirilebilir. Bu işlem için mesaj metni kısmına araç plakası bitişik olarak yazılır ve “5664” numarasına mesaj atılır. Söz konusu işlem sırasında aracın plakası değişmiş olsa bile eski hasar bilgileri öğrenilebilir. Araca ait bilgilerin detayı cep telefonuna kısa mesaj olarak gelir.

Tramer İle Araç Hasar Kaydı Sorgulama yöntemi:

Türkiye Sigortaları Bilgi Merkezi (TRAMER) üzerinden bütün sigorta bilgilerini edinmek mümkündür. https://www.sbm.org.tr/ adresine girilir. “Sigortam360” sekmesine tıklanır ve üye olunur. Açılan sayfada ‘sorgula’ sekmesine tıklanır.

Reklam
Reklam

Çağrı Merkezi ile Araç Hasar Kaydı Sorgulama yöntemi:

Telefon aracılığı ile “11890” Alo Hasar Çağrı Merkezi aranır. Temsilciye T.C kimlik numarası ve plaka bilgileri verilir ve araç ile ilgili hasar sorgusu yapılmak istendiği iletilir.