Hasarlı binalar hala yıkılmayı bekliyor

KOCAELİ (İHA) - Kocaeli'nde 9 bin 653 kişinin hayatını kaybettiği, 10 bin 198 kişinin de yaralandığı 17 Ağustos 1999 depreminin üstünden 3 yıl geçti. Bölgede yaşayan depremzedeler, depremden zarar gören hasarlı evlerin yıkılmayı beklediğini ve prefabriklerin adeta yağmalandığını söyledi.

Depremzedeler, 17 Ağustos Marmara depreminin ardından, İzmit genelinde 21 ayrı bölgede kurulan 14 bin 671 prefabrik konutta yaşamlarını sürdürmeye başladı. İzmit'te halen 29 bin 556 kişinin prefabrik konutlarda yaşadığı belirtildi. Ancak depremzede vatandaşlar, kalıcı konutların tamamlanarak hak sahiplerine teslim edilmeye başlanmasının ardından prefabriklerin adeta yağmalandığını söyledi.

Reklam
Reklam

Derince İlçesi Çınarlı prefabriklerinin birçoğunun, kullanan insanlar ya da hırsızlar tarafından talan edildiğini söyleyen vatandaşlar, "Prefabrikleri boşaltanlar devletin kendisine verdiği yatağı, ocağı, tüpü ve şofbeni de birlikte götürüyor. Boşalan prefabriklere dadanan hırsızlar ise kapı ve camları sökerek satıyor. Yetkililer bu yağmaya son versin" uyarısında bulunuyorlar.

KALICI KONUTLARIN DURUMU Kocaeli'de depremde yıkılan 78 bin 982 konutun yerine şu ana kadar 17 bin 778 kalıcı konut yapıldı. Hisareyn, Karamürsel ve Körfez ilçelerine yaptırılan 2 bin 174 konutun yapımı ise sürüyor. Diğerleri hak sahiplerine teslim edildi. Ancak vatandaşların büyük kısmı, kalıcı konutlarının tamamlanmasına rağmen yine de prefabriklerde oturmaya devam etti. Özellikle Gündoğdu Mahallesi'nde yaptırılan konutlar 2 yıl önce tamamlanmasına rağmen vatandaşlar bu evlere yerleşmedi.
17 Ağustos depremi sonrasında Irak Kızılay'ı tarafından deprem bölgesine gönderilen yardım paraları ile yapılan Arızlı Irak Konutları sakinleri ise konutlarının ismini F Tipi Kalıcı Konutlar olarak değiştirdi. Depremde hak sahibi olamayan ancak bir ya da birkaç yakınını kaybedenlere verilen konutlara giriş çıkışlar tek kapıdan yapıldığını belirten vatandaşlar, etrafı tamamen tellerle çevrili olan konutlara yabancıların ve medya mensuplarının alınmadığını bu nedenle konutları, F Tipi Kalıcı Konutlar olarak adlandırdıklarını söyledi.

Reklam
Reklam

Vatandaşlar bir diğer sıkıntılarını da kendilerinden tahsil edilmeyeceği belirtilen fatura bedellerinin toplu olarak istenmesi olduğunu söyledi. Kocaeli Valiliği tarafından ilk bir yılda kira, elektrik, su ve doğalgaz paralarının alınmayacağı söylenmesine rağmen tutarlar tahsil edilmeye başladı. Depremzede vatandaşlar kendilerinden çevre düzenlemesi adı altında alınan paralar nedeniyle de tepkili olduklarını belirtti.

Tüm bu yapılanlara karşılık konut sakini depremzede vatandaşlar bir araya gelerek Kocaeli Arızlı Irak Konutları Sosyal ve Yardımlaşma Derneği'ni kurdu. Dernek Başkanı İbrahim Köle, "Burada oturanların hepsinin yüreği yanık. Irak Hükümeti'nin parasıyla yaptırdıkları konutlarda bizi kira ile oturtuyorlar. Birçok söz vermelerine rağmen hiçbirini yerine getirmediler. Sesini çıkaranı da konutlardan atmakla tehdit ediyorlar" diye konuştu.

HASARLI BİNALAR YIKILMAYI BEKLİYOR 17 Ağustos depreminin üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen İzmit'te ağır hasarlı binaların yıkılmayı beklediği belirtildi. Kocaeli'nde halen 200'e yakın ağır hasarlı bina olduğu öğrenildi.

Reklam
Reklam

Bayındırlık İl Müdürü Nafiz Bal, ağır hasarlı binaların yıkımına yakında başlanacağını belirterek, "Binaların yıkımının gecikmesinin en önemli nedeni, sözkonusu yapı sahiplerinin mahkemeye başvurarak yıkımı engellemeleri. Hasar raporlarına itirazlar nedeniyle yıkım gecikti" dedi.

ENKAZ ALANI HALA EKMEK KAPISI 17 Ağustos depremi sonrasında yıkılan evlerin enkazlarının bulunduğu alanın hala birçok insanın geçim kaynağı olduğu bildirildi.Depremin üzerinden üç yıl geçmesine rağmen işsizler ve çocuklar hala enkazlardan çıkan demir parçalarını satarak geçiniyor. Özellikle okulların tatil olmasıyla birlikte balyozu kapan ilkokul öğrencilerinin küçük bedenleri ile büyük beton parçalarını kırarak demir çıkarmaya çalışıyor. İlkokul öğrencileri, günde 30 kilo demir çıkartarak, 3 ila 5 milyon lira arasında para kazandıklarını söylerken, büyükler ise 50 kilo demir ile 8-10 milyon lira para kazandıklarını belirtiyor.