Hasbihâl nasıl yazılır? TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Dilimizde bulunan ve şapka işareti kullanılan sözcüklerin yazım stilinde yaygın olarak imla yanlışı görülmektedir. Dilimizde var olan kimi sözcüklerde şapka ya da düzeltme işareti denilen bir işaret kullanılmaktadır. Bu işaret kullanılmadan sözcükler okunduğunda yanlış telaffuz edilmektedir. Bu bağlamda sıklıkla yazımında imla yanlışı görülen sözcüklerden biri hasbihâl kelimesidir. Peki, hasbihâl nasıl yazılır, TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçemizde çok sayıda kelime bulunmaktadır. Bu kelimelerin birçoğunun söyleniş şekli ile yazıya aktarım şekli birbirinden farklı olmaktadır. Kelimeleri okunduğu gibi yazıya aktarmak, ciddi yazım yanlışlarının görülmesinde büyük bir etkendir. Dilimizde birçok kullanıcı bazı sözcüklerin yazımında hata yapmaktadır. Bu kelimelerden biri de hasbihâl sözcüğüdür. Sözcükleri doğru kullanabilmek için TDK sözlüklerinden faydalanılması bu noktada büyük önem taşımaktadır.

Hasbihâl nasıl yazılır?

Hasbihâl kelimesi günlük sohbetlerde veyahut yazılı iletişimlerde yaygın olarak kullanılan sözcüklerden biridir. Bu kelimeyi okurken yapılan hatalar çok göze çarpmasa da yapılan hatalar ciddi mana bozulmasına yol açabilmektedir. Bu yüzden hasbihâl yazımı ile alakalı kafa karışıklığı yaşandığında sözlük sitelerinden yararlanmak önemlidir. Sözcüklerin hem yazımı hem okunuşu hem de anlamlarını en güncel hâliyle sunan sözlük sayfalarının başında Türk Dil Kurumunun güncel Türkçe sözlük sayfası gelmektedir. Bu sayfa aracılığı ile okunuşu veya yazılışı merak edilen kelimeler kolay bir şekilde sorgulatılabilir. Ayrıca kelimelerin ne anlama geldiği de yine bu site üzerinden öğrenilmektedir. Bu bağlamda hasbihâl TDK’ye göre manası şu şekildedir:

Reklam
Reklam
  • (İsim/Eskimiş) Söyleşi veya sohbet.

Hasbihâl TDK’ye göre doğru yazılışı nedir?

Dilimizde yer alan birçok sözcük yabancı kökene sahiptir. Yabancı kökenli olan kelimelerin yazım stilinde çoğunlukla yazım hatası görülebilmektedir. Hasbihâl kelimesi de yazımında sıklıkla imla kuralı ihlaline rastlanılan sözcükler arasındadır. Bu sözcük dilimize Arapçadan girmiştir.

Kökeni Arapça olan bu kelime birçok kullanıcı tarafından “hasbihal” şeklinde, son hecesinde bulunan “a” harfine şapka işareti konulmadan kullanmaktadır. Ancak kelimelerin yazımı hususunda bizlere rehberlik eden Türk Dil Kurumunun TDK sözlükleri sayfasına bakıldığında bu sözcüğün her zaman “hasbihâl” şeklinde, son hecesinde yer alan “a” harfinin üzerine düzeltme işareti (ˆ) konularak yazılması gerektiğini görmekteyiz.

Ses değerlerini inceltmeye yarayan ve okurken de ince okunmasını sağlayan düzeltme (şapka) işaretinin geçtiği birçok sözcük vardır. Bu sözcükleri doğru kullanmak, yazım hatalarının görülmesini engellemektedir. Buna göre hasbihâl doğru yazılışı şöyledir:

Reklam
Reklam
  • Hasbihâl (doğru kullanım)
  • Hasbihal yanlış kullanım)
Anahtar Kelimeler: