Hashimoto hastalığında kilo kontrolü

Hashimoto hastalığında halsizlik, yorgunluk, eklem ağrısı, kilo alma, cilt kuruluğu, saç dökülmesi, saçlarda matlaşma, üşüme, kabızlık, adetlerde düzensizlik, kısırlık, depresyon, algı bozukluğu, seste değişiklik (ses kabalaşması) hipoiroidi belirtileri arasındadır.

Muayenede kuru cilt, nabızda azalma (bradikardi), ses kabalaşması, reflekslerde yavaşlama, bazı hastalarda tiroid bezinde büyüme (guatr gelişimi) ve ödem belirgin bulgular arasındadır.

Hashimoto hastalarında tiroid hormonları tedavisi ile hormon düzeyleri normal sınırlara getirilmektedir. Ancak hastaların özellikle halsizlik, yorgunluk, kilo alımı yakınmaları devam etmektedir. Yapılan araştırmalarda da sadece tiroid hormonu kullanımının hastalığa bağlı yakınmalarının geçmesinde yeterli olmadığı belirtilmektedir. Bu nedenle hastalara çeşitli elementler, vitaminler önerilmekte ve beslenme tarzının değiştirilmesi önemle vurgulanmaktadır.

Reklam
Reklam

2014 yılında yapılan iki çalışmada Hashimato tiroidit hastalarında lazer tedavi umut verici sonuçlar vermiştir. Lazer tedavisi pek çok alanda uygulanmaktadır. “low level lazer” uygulamalarında anti enflamatuar ve kanlanmayı arttırıcı etkilerden yararlanılmaktadır. Tiroid bezinde kanlanmanın yeniden başlaması, hormon üretiminin başlaması anlamına gelmektedir. Ayrıca lazerin anti enflamatuar etkisi ile tiroid iltahabı da azaltılabilmektedir. Hastaların tiroid dokularındaki hasar farklı olduğu için, lazerin olumlu etkisi de farklılık göstermektedir. Tüm hastalarda olumlu etkiler görülmektedir. Bazı hastalarda ilaçlar kesilebilmekte, bazı hastalarda ise hastalığın ilerlemesi yavaşlatılabilmektedir.

Biz de hastalarımızda benzer sonuçları görmekteyiz. Lazer tedavisinin tiroid dokusunda yaptığı kanlanma her hastada farklı olduğu için, tedavisinin yararı da değişik oranlarda olmaktadır. İlacın kesilmesinden hastalığın ilerlemesinin yavaşlatılmasına kadar uzanan etkisi görülmektedir.
Lazer tedavisi uyguladığımız 30 hasamızın sonuçları;

Reklam
Reklam

· Tüm hastalarda ultrasonda tespit edilen kanlanma artışı gözlendi

· Tüm hastaların antikor düzeyleri düştü

· 12 hastanın hormon ilaçları kesildi

· 18 hastanın ise ilaç dozları yüzde 25-50 oranında azaltıldı.