Haskızılören’de 'mermer Ocağı' Eylemi

Geçtiğimiz yıl sel baskınına uğrayan Serik ilçesine bağlı Haskızılören köyü şimdi de bölgede faaliyete başlayan...

Geçtiğimiz yıl sel baskınına uğrayan Serik ilçesine bağlı Haskızılören köyü şimdi de bölgede faaliyete başlayan mermer ocaklarından gelen tozla mücadele ediyor. Köyde faaliyette olan mermer ocağının bulunduğunu ve yenilerinin de açılacağını iddia eden Haskızılören halkı bu ocakların faaliyetinin durdurulması için eylem yaptı.

Ellerinde pankart ve bayraklarla yola çıkan vatandaşlar, ‘köyümüzde taş ocağı istemiyoruz’, ‘Ankara sesimizi duy’ sloganlarıyla yürüyüş yaptı. Yürüyüşün ardından basın açıklaması yapan Adil Kutlu, köyde faaliyette olan bir mermer ocağının olumsuzluklarından yeterince etkilendiklerini belirtti. Buna ilave olarak yerleşim alanlarına çok yakın yerde yeni bir mermer ocağının açılacağından rahatsız olduklarını dile getiren Kutlu, “Köyümüz dağ köyüdür. Burada zor şartlar altında yıllarca mutlu bir şekilde yaşadık. Kısıtlı imkanlar içinde hayatımızı sürdürmekteyken bir de yaşam alanlarımızın daralacak olması bizleri eylem yapmaya mecbur kılmıştır” dedi.

Reklam
Reklam

Halen çalışmakta olan mermer ocağından dolayı tarım alanları ve meyve bahçelerinin tozdan zarar gördüğünü söyleyen Kutlu bir mahallede ise evlerin mermer ocağından yuvarlanan taşlardan dolayı büyük tehlike altında olduğunu belirtti. Açılacak olan mermer ocağının insanların sağlığına da ciddi zarar vereceğini kaydeden Kutlu, “Toz buluttan oluşan yeni bir felaket yaşamak istemiyoruz. Karşı karşıya olduğumuz bu yanlışlığın düzeltileceğini umut ediyoruz” dedi.

Su olmadığından dolayı zor durumda kaldıklarını söyleyen Ayşe Kutlu, “Tarlalarımızın içerisine taşı kürüdüler. Zor durumdayız. Sebzemiz olmaz oldu. Ağaçlarımız tutmaz oldu” deye sitem etti.

Kiraz ağaçlarının toz duman içerisinde kaldığını belirten Nahide Garip ise içme sularının olmadığını köylülerin suya bile hasret olduğunu kaydetti.

Köy halkının kalkınması için devletin 20 bin kiraz fidanı dağıtarak yardımcı olduğunu söyleyen Halit Yıldız da şöyle konuştu:

“Kırsal kesimde yaşadığımızdan dolayı devlet bize yardımcı odu. Ama şimdi içecek suya kendimiz hasret olduğumuz gibi bahçemiz de hasret. Taş ocağı açıldığından bu yana sularımız kesildi. Kiraz ağaçlarımız, meyvemiz, sebzemiz tozdan, topraktan yenmez hale geldi.”

Reklam
Reklam

Serik ilçesine bağlı Haskızılören köyünde vatandaşların yaptığı eylem sorunsuz bir şekilde sona erdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: