"Hasta Ankara"

LONDRA (İHA) - Türkiye'den gelen haberleri İngiltere basını da yakından izliyor. Ekonomi çevrelerinin gazetesi Financial Times'ın bugünkü yorumunda, "Reformcular, Brüksel'den beyaz atlı prens beklemesin" denildi.

Gazetenin "Hasta Ankara" başlıklı bu yorumu, krizin uluslararası politikalar açısından çok kötü bir zamana denk geldiği saptamasıyla başlıyor. Irak'a müdahale, Kıbrıs pazarlıkları ve AB genişlemesi konularında kararlar almak için Türkiye'nin güçlü bir hükümete ihtiyaç duyduğunu vurgulayan gazete, şöyle devam ediyor:

Reklam
Reklam

"Partisindeki reformcuların desteğini kaybeden Ecevit'in elinde kala kala, milliyetçi bir grup kaldı. Koalisyon ortaklarının ikisi de erken seçim istiyor. Son olarak da Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Derviş'i uzaklaştırma çabasına müdahale etti.
Erken seçimin durumu düzelteceği de kesin değil. Reformcular AB yanlısı, IMF yanlısı bir parti kurarak Türk siyasetinde yeni bir rüzgar estirmeyi umuyor. Ama halkın desteğine sahip olup olmadıkları belli değil.

Ülkenin güçlü ordusu bugüne dek bu kavgaya açıkça müdahale etmedi. Ordu Avrupacı bir politikayı destekliyor ama bu politika lehine müdahale ederse, tam tersi bir etki yapacağını da biliyor. Türkiye bir demokrasi olduğunu kanıtlamalı.

Ankara'daki bazı reformcularsa, seçimde işlerini kolaylaştırmak için AB'nin Türkiye'ye bir üyelik tarihi vermesi gerektiğini savunuyor. Ülkeyi çıkmazından Brüksel'den gelecek beyaz atlı bir prens kurtaramaz. Türkiye seçimini kendi başına yapmalı."