Hasta Yakınlarının, Sağlık Çalışanlarını Darp Etmesi-DÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Hasta Yakınlarınınziyaret Saati Dışında Servise Girmelerine Izinvermediği Gerekçesiyle Darp Ettiği 4 Çalışanapsikolojik Destek Verilmeye Başlandı

Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, ziyaret saati dışında servise girmelerine izin verilmeyen hasta yakınlarının darp ettiği bağlık çalışanlarına psikolojik

Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, ziyaret saati dışında servise girmelerine izin verilmeyen hasta yakınlarının darp ettiği bağlık çalışanlarına psikolojik destek verilmeye başlandı.

Önceki akşam Tıp Fakültesi Hastaneleri Hematoloji Bölümü Yoğun Bakım Servisi'nde tedavi gören yakınları Kazım U'yu (82) ziyarete gelen Berfin A, Sibel S, Kemal A. ve Osman U'nun şiddet uyguladığı hemşireler Rabia Yeşim Önal (26) ve Gülay Ateş, hemşir Emrullah Sevim ile personel Veysi İlhan'a yaşadıkları travmayı atlatabilmeleri için psikolojik destek veriliyor.

Reklam
Reklam

Olayda saçından çekilip yerde sürüklendiği bildirilen astım hastası hemşire Önal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 10 yıldır astım hastası olduğunu, rahatsızlığı nedeniyle 24 saattir konuşamadığını, olayın şokunu atlatmaya çalıştığını söyledi.

Olayı gözyaşları içinde anlatan Önal, yoğun bakım servisinde görevli hemşire arkadaşının koridordaki 10 hasta yakınına yoğun bakıma girmelerinin uygun olmadığını söylediğini, ancak hasta yakınlarının ısrarcı olması nedeniyle arkadaşına hasta yakınlarını teker teker içeri alması tavsiyesinde bulunduğunu söyledi. Bunun üzerine teker teker yoğun bakıma girmesi gereken hasta yakınlarının maske takmadan, galoş giymeden hep birlikte içeri girdiğini ifade eden Önal, hemşire arkadaşının, "ben bu şekilde çalışamam" demesi üzerine hasta yakınlarının hemşireye sataşmaya başladığını söyledi.

Arkadaşının, "güvenliği arayacağım" demesi üzerine sesi duyarak hemşire odasından çıktığını anlatan Önal, şöyle dedi:

"Arkadaşım telefonu eline aldığı sırada sözlü sataşma devam etti. Hasta yakını, 'sen kimsin buraya güvenliği çağırıyorsun, ben buraya askeriyeyi yıkarım' dedi. Bunun üzerine olayın büyümemesi için arkadaşıma, 'ara güvenliği içeri gel otur, boş ver' dedim. Bu sözün üzerine hasta yakını 'sen kimsin karışıyorsun-' diyerek 2'si kadın 10 hasta yakınından 4 erkek saldırmaya başladı. Saçımdan sürüklediler, yere düştüm. Kalkıp toparlanmaya çalışmak istedim ancak kalkamadım. Sırtımdan vurarak yere yatırdılar ve saçımdan sürükleyerek başımı yere vurdular. Diğer 3 arkadaşımı da darp ettiler. Nasıl kurtulduğumu hatırlamıyorum. Astım krizine girmişim. Maksatlarının ölümcül darbe vurmak olduğunu düşünüyorum. Çünkü şiddetin boyutu bunu gösteriyor. Başıma ve sırtıma tekme attılar. O günden beri uyuyamıyorum. Üstelik saldırganlardan biri polis, diğeri uzman çavuş olarak görev yapıyormuş."

Reklam
Reklam

-Psikolojik destek-

DÜ Hematoloji Bölümü'nde 4 yıldır çalıştığını ifade eden Önal, saldırıda bulunanlardan şikayetçi olduğunu söyledi. "4 erkek bir kadını aralarına alıp saçından nasıl sürükleyebilir-" diyen Önal, olayın ardından hasta yakınlarından hemşire olduğunu öğrendikleri bir kadının, "yakınıma bir şey olursa sizi yaşatmam" diyerek kendilerini tehdit ettiğini belirtti.

Olayın ardından Sağlık Bakanlığı ve Türk Hemşireler Derneği'nden destek mesajları aldığını da aktaran Önal, psikolojik tedaviye başlandığını, bu tedavinin 3 ayı aşkın süre devam edeceğini anlattı.

Önal'ın annesi Melike Önal ise, hastaneye gelip kızını gördükten sonra şok yaşadığını belirterek, "Hala olayın şokunu atlatamadım. Bir insan nasıl bu kadar şiddet uygulayabilir- Bellerindeki silaha, rütbelerine güvenerek bu şiddeti uyguladılar herhalde. En azından bu olayın ardından birileri özür dilemeliydi. Pişman değiller demek ki" diye konuştu.

-"Kamu spotu" önerisi-

DÜ Hastaneler Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan, hastane çalışanlarına yönelik saldırının kabul edilemez olduğunu belirterek, saldırıyı gerçekleştirenler hakkındaki şikayetlerini sonuna kadar sürdüreceklerini söyledi.

Reklam
Reklam

Alan, sağlık çalışanlarına yönelik saldırının caydırıcılığının olmadığına inandıklarını ifade ederek, saldırıya uğrayan çalışanların sağlık raporunun polis tarafından savcıya bildirilmediğini öğrendiklerini kaydetti.

Saldırganların serbest bırakılmasına itiraz edeceklerini söyleyen Alan, şöyle dedi:

"Saldırganların olayın ardından serbest bırakılmasına itiraz ederek durumu Genelkurmay Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bir yazı ile bildireceğiz. Sağlık Bakanlığı'na da sağlık çalışanlarına yönelik saldırı ile ilgili detaylı bilgi vereceğiz. Bu tür saldırıların sonuçsuz kalması kimi hasta yakınlarınca suistimal edilerek sağlık çalışanlarını hasta nazarında kıymetsizleştirebiliyor. Bakanlığa bu durumu bildirerek sağlık çalışanlarının hangi zor koşullarda bu işi fedakarlıkla yürüttüklerini gösteren kamu spotu hazırlanması için talep de bulunacağız" diye konuştu.

Muhabir: Sema Kaplan

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: