Hastaların evde bakımı

İSTANBUL (İHA) - Gelişmiş ülkelerde yoğun olarak kullanılan evde bakım ve tedavi uygulamaları Türkiye'de de yaygınlaşıyor. Evde bakımı, özellikle yaşlılar ve kronik hastalığı bulunanlar tercih ediyor.

Eczacıbaşı Evde Bakım Hizmetleri Yöneticisi Hemşire Aynur Dik, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, evde bakım hizmetinin, Türkiye'nin gündemine gelmesi, tartışılması ve geliştirilmesi gerektiğini belirterek, "Ne yazık ki evde bakımın ekonomiye katkısı, istatistiki olarak yok. Çünkü yeni bir hizmet. Dolayısıyla sayısal verileri de veremiyoruz. Ancak, gelişmiş ülkelerdeki ekonomiye katkılarını çok iyi biliyoruz. Evde bakım gerçekten daha ucuz, hastane ortamından daha ucuz bir hizmet. Bunun da ötesinde tabii hasta memnuniyetini çok yakından etkileyen bir hizmet" dedi.

Reklam
Reklam

İŞBİRLİĞİ ŞART Evde bakım hizmetinde, hastanın hastaneyi ve kendisine bakacak elemanı seçme hakkı olduğunu ifade eden Hemşire Aynur Dik, "Ancak, evde bakımı sağlıklı verebilmemiz için, hastanın kendi doktoruyla da çok iyi bir işbirliği içinde olmamız lazım. Çünkü hastanın kliniğini bilen doktor. Dolayısıyla evde bakım hizmetini veren organizasyonların, hasta-hasta ailesi-hekim işbirliğini çok iyi oluşturması lazım" diye konuştu.

TERCİH EDEN HASTA GRUPLARI Türkiye'de evde bakım hizmetlerinin 1.5-2 yıllık son derece aktif bir dönemi olduğunu vurgulayan Dik, "Ama Amerika gibi ülkelerin bu konuda önemli tecrübesi söz konusu. Amerika'da yaklaşık 40 yıl önce başlamış. Hatta 1800'lü yıllara gidebiliriz. 1800'lü yıllarda bir grup kadının, ekonomik durumu yetersiz fakir hastalara eve hizmet götürmesiyle başlamış. Sonra kilise devreye girmiş. Ama 1965 yılında Amerika'da yasalalaşmış" dedi.

Evde bakım hizmetine daha çok, 65 yaş ve yaşlı grup denilen fertlerin rağbet ettiğini anlatan Hemşire Dik, "Çünkü kronik hastalıklar, bu yaş grubunda daha fazla. Yine, sadece hastalık olarak da düşünmemek lazım. Anne çocuk sağlığı, bebek takibi, bütün bunlar evde bakım sisteminin içinde. Yine ameliyat sonrası bakım, evde bakım hizmeti içinde düşünülmesi gereken gruplar" diye konuştu.

Reklam
Reklam

EKİP Dik, evde bakımın kapsamlı bir hizmet olduğuna dikkat çekerek, "Sadece hasta veya bakım değil, sağlığın korunması, geliştirilmesi de evde bakım hizmetinin içinde. Hemşireler, ilk evde bakım hizmetini başlatan meslek grubu üyeleri. Ama bunun içinde hekimler, fizyoterapistler, psikiyatristler, psikologlar, diyetisyenler, sosyal hizmet uzmanı, hatta ve hatta gelişmiş toplumlarda ev ekonomisi uzmanlığı da bu sistem içine giriyor. Ekip içinde vermek zorundasınız, evde bakım böyle bir şey. Hastadan hastaya bakım ihtiyaçları değişebiliyor" dedi.

HASTA DAHA KEYİFLİ Felç geçirmiş, rehabilitasyonu süren, sık sık hastaneye gitmek zorunda kalan hastalara nasıl bir bakım uygulandığını, Eczacıbaşı Evde Bakım Hizmetleri Yöneticisi Hemşire Aynur Dik şöyle açıkladı: "Gelişmiş toplumlarda rehabilitasyon, artık hastanın ayağına getirilen bir hizmet. Hemşire desteğiyle, fizyoterapi hizmetiyle bu hizmet hastanın evine götürülebilir. Hasta kendi ortamında kendi eşyalarıyla, sevdikleriyle, belki de kendi ektiği çiçekleriyle, bu hizmeti çok daha keyifli, sağlıklı alabilir. Kendini daha mutlu hisseder. Hastalığın seyrine de olumlu etkisi olur" diye konuştu.

Reklam
Reklam

SOSYAL GÜVENCE EKSİKLİĞİ Evde bakım hizmetinin, SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı kapsamı içinde olmadığını hatırlatan Dik, "Umuyoruz ve diliyoruz ki, yakın gelecekte evde bakım hizmeti sosyal güvence kapsamı içine alınır. Çünkü Türkiye'de, özel sağlık sigortası olan kişi oranı yüzde 5... Çok düşük. Muhakkak, yaşlı insanları kendi ortamlarından, kendi sevdiklerinden, alıştıkları ortamdan ayırmadan evde bakım hizmetini onların ayağına götürmek zorundayız" dedi.

PROFESYONEL KADRO Evde bakım ihtiyacının hızla artacağını ve insanların daha bilinçleneceğini kaydeden Hemşire Aynur Dik, "Ve profesyonel şirketler, kuruluşlar oluşum süreci. Bu hizmete güven artacak. Bir yerde okumuştum, çok etkilendim. 'Yaşamın yıllarını belki uzatamayız ama, yılları yaşamın içine katarak, yaşam kalitesini yükseltebiliriz'. Evde bakım tam da bunu açıklayan bir sistem" diye konuştu.

Dik, kapsamlı evde bakım hizmetinin ciddi bir iş olduğunu bildirerek, "Profesyonel kadro gerekir. Sürekli geliştirilmesi gereken bir hizmettir, ciddi bir sorumluluktur. Dolayısıyla bir eve bakım hizmeti için girmişseniz, hekiminize, hemşirenize, diğer elemanları da o sistem içine yerleştirip, o hizmeti 24 saat izlemeniz gerekir" dedi.

Reklam
Reklam