Hastalıklardan Arındırılmış Damızlık Muz Fidesi Üretildi

- MERSİN'in Erdemli İlçesi'nde bulunan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nde hastalık ve virüsten arıtılmış damızlık muz fidesi üretildi. Enstitü Müdürü Davut

- MERSİN'in Erdemli İlçesi'nde bulunan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nde hastalık ve virüsten arıtılmış damızlık muz fidesi üretildi.
Enstitü Müdürü Davut Keleş, Teknoloji Laboratuvarında daha önce tescil edilen emsallerinden verimli çeşitten doku kültürü yöntemi ile virüsten ve hastalıklardan arındırılmış muz fidanı üretiminde istenilen sonuca ulaşıldığını açıkladı. Keleş, geliştirilen iki damızlık materyalin iki ayrı özel firmaya fidan başına ücretle satışının yapıldığını söyledi. Özel firmalara verilen damızlık muz fidanlarına aynı zamanda mavi sertifika da verildiğini kaydeden Keleş şöyle dedi:
"Daha önce tescili enstitümüz tarafından yaptırılan çeşidi, şimdi de hastalık ve virüsten arıtılmış olarak doku kültürü yöntemi ile muz materyalini geliştirerek, iki ayrı firmaya üretim yapılması amacı ile damızlık materyal satışını yaptık. Satışını yaptığımız damızlık fidanları özel firmalar çoğaltacak ve sertifikalı olarak çiftçilerin hizmetine sunacaklar."
ÖZEL SEKTÖRLE İŞBİRLİĞİ
Muz üzerine araştırma geliştirme çalışması yapmalarına rağmen, kurum olarak muz fidanı satışı yapmadıklarını da dile getiren Keleş şöyle devam etti:
"Biz bütün kaynaklarımızı ülkemize daha yeni teknolojileri geliştirmek için harcıyoruz. Çiftçilerin ihtiyaç duyduğu fidan miktarını araştırma amaçlı tasarlanan enstitümüzde üretmek bizim bütün kaynaklarımızı ve zamanımızı alır. Bunun yerine doku kültürü ile üretim yapan özel sektörle işbirliği yaparak çok daha fazla sayıda fidan üretilmesini sağlayacağız. Fidanın mavi sertifikalı olması demek virüsten ve hastalıklardan ari olması demek. Fidanlardan dolayı oluşacak olumsuzluklara karşı çiftçi haklarını yasal olarak takip edebilecek. Daha yüksek verim elde edecek. Mavi sertifika alan üretici bu sertifika sayesinde haklarını daha iyi takip edebilecekler, sağlıklı fidan almış olacaklar ve mavi sertifikalı muz fidanı almalarından dolayı da bakanlıktan teşvik alacaklardır."
Keleş, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın hem üretimi arttırmak, hem de hastalık ve zararlı organizmaların yayılmasını engellemek için sertifikalı fidan üretimini ve kullanımını teşviş ettiğini de sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: