Hastalıkların başı şişmanlık

Gençliğinde fazla kilolarını umursamayanların yaşlılıkta hastalıklardan yakalarını kurtaramadıkları bildirildi.

Bursa'da, Yerel Gündem 21 ile Özel Hayat Hastanesi iş birliğiyle Tayyare Kültür Merkezi'nde düzenlenen panelde, sağlıklı bir yaşlılık geçirebilmek için neler yapılması gerektiği ele alındı. Oturumu yöneten Prof. Dr. Vedat Aydemir, yaşlı nüfusun her geçen yıl arttığını belirterek, 2050 yılında her 5 kişiden birinin yaşlı olacağını söyledi.

Biyokimya Uzmanı Yrd. Doç.Dr. Neşe Ağaoğlları da, yaşlılığın vücutta oluşturduğu değişiklikler, sebepleri ve alınabilecekleri tedbirlerle alakalı bilgi verdi. Ağaoğlu, yaşlılık testleriyle sağlıklı kalınabileceğini savundu. Gençliğinde fazla kilolarını umursamayanların yaşlılıkta hastalıklardan yakalarını kurtaramadıkları ifade eden Ağaoğulları, sağlıklı yaşlanmak isteyenlerin C, E ve betakarozin vitaminleri alarak antioksidan kapasiteyi artırmaları gerektiğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Ruh ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Dr. Numan Doğruer ise, yaşlılığı hayatın tabii bir parçası olarak görenlerin ömürlerinin son demini daha mutlu geçirebileceklerini dile getirdi. Doğruer, yaşlılığın belirtilerini ise şöyle sıraladı:

"Eskiye aşırı bağlılık. Yenilikten korkmak, Zeka geriliği, egoizm. Huysuzluk, inatçılık veya sevimlilik. Cimrilik veya aşırı cömertlik. Aşırı derecede sıhhatine düşkün olmak. Uyku ve duygu bozukluğu. Hezeyanlar".

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Orhan Kaşlıoğlu da, bugüne kadar tabiat şartlarındaki olumsuzluklardan dolayı şişmanların daha erken yaşta öldüklerine dikkat çekerek, "Yaşlılıkta sağlıklı yaşamanın en büyük düşmanı şişmanlıktır. Erkeklerde kilolarının yüzde 15'i, kadınlarda ise yüzde 20'si yağ olmalı. Bunun fazlalığı insanın metobolizmasını bozuyor. İnsan harcadığı kadar enerji alırsa şişmanlamaz" diye konuştu.

BURSA (İHA)

Anahtar Kelimeler: