Hastane çalışanları şiddetten rahatsız

ANKARA (İHA) - Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, İstanbul Kartal Lütfü Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'nin 50 kişi ile basılıp çalışanların darp edilmesiyle ilgili olarak, "Hastaneler şiddet olaylarının en çok yaşandığı kurumlar haline geldi. Bir zamanlar statlarda futbol terörü vardı şimdi hastanelerde terör estiriliyor. İnsanların savaşa gidiyormuş gibi hastaneye baskın düzenleyerek sağlık çalışanlarını darp etmesi hastanelerin içinde bulunduğu vahim durumun en somut
göstergesidir" dedi.

Reklam
Reklam

Kahveci, yaptığı yazılı açıklamada, sağlıkta şiddetin artarak devam ettiğine ve artık rutin hale geldiğine dikkat çekti. Geçtiğimiz yıl sonunda yaptıkları bir ankette çalışanların 2007 yılında en fazla sağlık kurumlarında yaşanan şiddet olaylarından rahatsız olduğunu tespit ettiklerini anlatan Kahveci, "Sonuçlara göre sağlık çalışanlarının yüzde 72'si son bir yılda hastanelerde yaşanan şiddet olaylarından rahatsız olduğunu ifade etmişti. Artan ve sürekli bir hal alan şiddet olayları nedeniyle bu oran bugün daha da yükselmiştir. Yakın bir zamanda hastanelerde, sağlık ocaklarında çalışanların öncelikli işi kendilerini korumak olacak" ifadelerini kullandı.
Sağlık çalışanlarının hastanelerde can güvenliğinden yoksun olarak hizmet verdiğini belirten Kahveci, şunları kaydetti:

"Sağlık çalışanları savaşa gidiyormuş gibi artık her evden çıktığında yakınları ile helalleşerek işyerine gitmeye başladı. Hastanelerde her gün doktorlar darp ediliyor, hemşireler dayak yiyor. Sözlü şiddetin ardı arkası kesilmiyor. Yaşanan şiddet olayları nedeniyle acil serviste hiç kimse çalışmak istemiyor. Kısacası sağlık çalışanları can güvenliğinden yoksun bir şekilde çalışma hayatlarını sürdürüyorlar. Türkiye'nin her gün bir hastanesinde yaşanan şiddet kamuoyuna yansırken ne yazık ki Sağlık Bakanlığı bu konuda önleyici hiçbir tedbir almamaktadır. Hastanelerde doktorlar katledilmiş, acil servisler Ankara ve İstanbul'da bile savaş alanına çevrilmiş, fakat yaşanan bu olaylar görmezden gelinmiş, cinayetler taziye ile, saldırılar kınamakla geçiştirilmiştir. Türk Sağlık-Sen olarak hastanelerde şiddetinin sağlıkta öncelikli konu olarak hükümet tarafından ele alınmasını önleyici tedbirlerin bir an önce uygulamaya geçirilmesini istiyoruz. Sağlık Bakanlığı'nı personeline ve kurumlarına sahip çıkmaya davet ediyoruz."

Reklam
Reklam