ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanlığı, 19 Şubat 2005 Cumartesi günü SSK hastanelerini resmen devralıyor. Bakanlık bu zamana kadar devire ilişkin tüm alt yapı çalışmalarını tamamlayarak, 19 Şubat'tan sonra herhangi bir sorunla karşılaşmak istemiyor.
Sağlık Bakanlığı'nca hazırlanan, "5283 sayılı Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Ait Sağlık Birimlerinin Sağlık Bakanlığı'na Devredilmesine Dair Kanun" TBMM ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi. Sağlık Bakanlığı, kamuoyunda ve özellikle bazı sivil toplum örgütlerince sert eleştirilen Alan Devir Projesi'nde herhangi bir aksaklığa yol açılmaması için işi sıkı tutuyor. '5283 sayılı Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Ait Sağlık Birimlerinin Sağlık Bakanlığı'na Devredilmesine Dair Kanun' kapsamında yer alan sağlık birimlerinin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesine ilişkin çalışmalar Maliye, Sağlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıkları tarafından sürdürülüyor. Devir sürecinde görev alan tüm sağlık yöneticileriyle tespit ve takdir komisyonları üyeleri ve koordinatörleri, Maliye Bakanlığı'nca yürürlüğe konulan 'Devir İşlemleriyle İlgili Komisyonların Oluşturulması ile Diğer Hususlara İlişkin Usul ve Esaslar'a göre hareket edecek.
TARİHİ GÜN 19 ŞUBAT Sağlık Bakanlığı, SSK hastanelerini 19 Şubat 2005 tarihinden itibaren devralmaya başlıyor. Bu nedenle bakanlık 19 Şubat 2005 tarihinden itibaren hizmetlerde herhangi bir aksama yaşanmaması için gerekli tedbirleri alacak. Devralınacak SSK hastanelerinin tıbbi cihaz, görüntüleme, laboratuar, sarf malzemesi, otomasyon gibi acil ihtiyaçları karşılanacak. Devir sürecinin, tespit edilen usul ve esaslara uygun işlemesini temin ve çalışmaları koordine etmek üzere Sağlık Bakanlığı, merkez ve bölge koordinatörlerine çalışmalarında her türlü kolaylığı sağlayacak. Devir işlemleriyle ilgili olarak inceleme, planlama ve değerlendirme yapılabilmeleri için görevlilere yardımcı olunacak ve ihtiyaç halinde araç, gereç ve personelle desteklenecek.
Devralınan sağlık birimlerinde öncelikle, poliklinik muayene oda sayısı, uzman hekim sayısına uygun olarak artırılacak, uzman hekimlerin kendilerine ait çalışma ofislerinde poliklinik yapmaları sağlanacak. SSK'dan devralınan sağlık birimlerindeki poliklinik eczaneleri fonksiyonel kapasite artırımı amacıyla değerlendirilecek. Hizmetlerin aksamadan yürütülebilmesini sağlamak amacıyla, devredilen sağlık birimlerinde yetersiz olan sağlık personeli takviye edilecek. Valilikler, Sağlık Bakanlığı uygulamalarına vakıf personelin il içi geçici görevlendirmelerini yapacak.
DÖNER SERMAYE UYGULAMASI İl sağlık müdürlüklerince devir sırası ve sonrası iş ve işlemlerin takibi amacıyla bir sağlık müdür yardımcısı görevlendirilecek ve etkin çalışması için gerekli tüm tedbirler alınacak. Devralınan sağlık birimlerinin Sağlık Bakanlığı'nca belirlenecek yeni isimlerini gösteren tabelalar (geçici olarak bez afiş şeklinde olabilir) süratle hazırlanarak 19 Şubat 2005 tarihi itibariyle uygun yerlere asılacak. Ayrıca belirlenen bu isimlere göre mühür ve basılı evrak kullanıma hazır hale getirilecek.
Devir nedeniyle ortaya çıkacak acil ihtiyaçların ve devredilen birimlerin süresi biten veya bitmek üzere olan hizmet alımlarının, Kamu İhale Kanunu'nun acil alımları düzenleyen hükümleri çerçevesinde karşılanması yoluna gidilecek. Devir tarihinden sonra hizmetlerin aksamadan ve daha da iyileştirerek sunabilmesinin bu birimlerde bir an önce döner sermaye uygulamalarının hayata geçirilmesine bağlı olduğunu düşünen Sağlık Bakanlığı, bu nedenle il sağlık müdürlüklerine, teslim alınan eski SSK hastanelerinde döner sermaye uygulaması başlatmaları talimatını verdi. İl sağlık müdürlükleri devre konu sağlık birimlerinin döner sermaye bütçelerini hazırlayarak, inceleme, değerlendirme ve onay için en geç 10 Şubat 2005 tarihine kadar APK Kurulu Başkanlığı'na gönderecekler. Döner sermayeyle ilgili her türlü iş ve işlemin sağlıklı yürütülebilmesi için personel 12-16 2005 Şubat tarihleri arasında kardeş hastanelerde hizmet içi eğitime alınacak.