Hastane izdihamları tarihe karışıyor

ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanlığı, yataklı tedavi kurumlarındaki poliklinik hizmetlerine halkın kolay ulaşabilmesi ve özellikle hastane polikliniklerindeki yığılmaların önlenmesi amacıyla kurulan semt polikliniklerinin açılması için, "Semt Poliklinikleri Yönergesi" hazırladı.

Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan yönerge, semt polikliniklerinde hizmetin veriliş şekli, poliklinik ve acil servis hizmetlerinin çalışma usul ve esasları ile burada görevli personelin, görev, yetki ve sorumluluklarına dair usul ve esasları belirliyor. İHA muhabirinin edindiği bilgiye göre, semt poliklinikleri Sağlık Bakanlığı'na bağlı Araştırma ve Eğitim Hastanelerine bağlı olarak hizmet verecek. 2. ve 3. basamak sağlık kuruluşu olarak açılacak semt polikliniklerinde muayene, tetkik ve tedavi birimleri yer alacak. Hazırlanan 'Semt Poliklinikleri Yönergesi'ne göre, semt polikliniklerinde hasta muayene hizmetlerinin başlangıç ve bitiş saatleri, bölgenin ve kurumun özellikleri dikkate alınarak bağlı bulunulan hastanenin başhekimi tarafından belirlenecek. Yine yönergeye göre, genel idare, teknik ve yardımcı hizmetler sınıfının mesaisi 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun çalışma saatlerini düzenleyen hükümleri dikkate alınarak başhekimce tespit edilecek.

Reklam
Reklam

Semt polikliniklerinin 24 saat hizmet vermesi, başhekimin teklifi ve İl Sağlık Müdürlüğünün onayı ile gerçekleşecek. Poliklinikler, ayakta muayene, tetkik, teşhis ve tedavi hizmetlerinin yapıldığı ilk müracaat üniteleri olarak hizmet verecek ve semt polikliniklerinde ihtiyaç duyulan uzmanlık dallarında poliklinikler oluşturulacak. Sözkonusu yönerge, ihtiyaç olduğu takdirde başhekimce aynı dalda birden fazla poliklinik de açılabilmesine imkan veriyor. Bu arada Sağlık Bakanlığı, poliklinik muayenelerinde gizlilik prensiplerine ve hasta haklarına riayet edilmesi için görevlileri uyardı. Bakanlık, hastaların muayenesi esnasında poliklinik odasında tıp ve yardımcı tıp meslekleri personelinden başka kimsenin bulunmaması konusunda hatırlatma yaparak, "Ancak hasta isterse ailesinden biri veya bir yakını bulunabilir" şartını getirdi.