Hastane tesisatında standarda dikkat!

ANKARA (ANKA) - TMMOB Makine Mühendisleri Odası Başkanı Emin Koramaz, "Standartsız, denetimsiz hastane tesisatı ölümlere yol açmaktadır" dedi.

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Başkanı Emin Koramaz, yaptığı yazılı açıklamada, Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesi'ndeki bebek ölümlerine ilişkin hazırlanan raporun dikkatleri olan yeni doğan (bebek) birimleri ve ameliyathanelerin hijyenik klima ve havalandırma tesisatlarına yöneltmesi gerektiğine işaret etti. Standartsız ve denetimsiz hastane tesisatının ölümlere yol açtığını savunan Koramaz, bu duruma karşı köklü önlem almanın olanaklı olduğunu ifade etti. Yeni doğan (bebek) birimleri ve ameliyathanelerin hijyenik klima ve havalandırma tesisatları ile ilgili standart ve yönetmeliklerin ivedilikle gündeme alınıp yayınlanması gerektiğini bildiren Koramaz, şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"TMMOB, MMO, bu konudaki uzmanlık birikimini paylaşmaya hazırdır. Bilindiği gibi son olarak Ankara'da son bir ayda 49 bebeğin ölümü üzerine gündeme gelen hastane enfeksiyonları kaynaklı bebek ölümleri daha önce Edirne, Kayseri, Manisa illerinde de yaşanmıştı. Yayınlanan rapor "ölümlerin bakteri-enfeksiyon yoluyla olmuş olabileceği" yönündeki bulgulara dayandırılmıştır. Enfeksiyon kaynaklarının izlediği yollar, çevreden dış hava yoluyla, havalandırma sistemlerinin içinde üreyip çoğalma yoluyla, insandan insana geçme yoluyla ve kullanılan aletler ve ortamın sterilizasyon ve dezenfeksiyonunun kötü olması yoluyla yayılma şeklinde özetlenebilir. Bu noktada, hastanelerde başta yenidoğan (bebek) birimleri ve ameliyathaneler olmak üzere temiz oda, hijyenik klima ve havalandırma sistemi tasarım ve uygulamalarına ilişkin ulusal standartların oluşturulması ve insanların yoğun olarak bulunduğu ortamlarda iç hava kalitelerinin artırılması için yasal düzenleme yapılmasına gerek bulunmaktadır. Bu nedenle çok kompleks bir yapıya sahip olan hastanelerin tasarımı, yapımı ve işletimi aşamalarında hata ve riskleri en aza indirmek ancak ve ancak temiz oda, hijyenik klima, havalandırma sistemleri uygulamalarının tesisi ve bunların periyodik kontrolü ile azaltılabilir. Aksi takdirde bu hataların bedeli çok ağır olmaktadır. Bu noktada, ayrı bir yönetmelik ve standart tarifi/tanımı, sistemi kuranların ihtisas sahibi olması, işletmecinin de konuya hakim olması gerekmektedir.

Reklam
Reklam

Kısaca ünitenin yüksekliği, alanı, şekli ile klima-havalandırma ve elektrik tesisatlarının kaplayacağı alanın ne olması v.b. Hususların bilinmesi gerekmekte; makina mühendisi, elektrik mühendisi, inşaat mühendisi ve hekimlerin de katılımı ile tasarımın yapılması gerekmektedir. Bu bütünsel önlemler içinde yenidoğan (bebek) birimleri ile ameliyathanelerin hijyenik klima ve havalandırma tesisatları ile ilgili standart ve yönetmeliklerin ivedilikle gündeme alınıp yayımlanması gerekmektedir."(ANKA)