Hastaneden Canlı Çıkmak

Hasta Güvenliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Bulun'un beş yılı aşkın bir süredir üzerinde...

Hasta Güvenliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Bulun'un beş yılı aşkın bir süredir üzerinde çalıştığı hasta güvenliğini irdeleyen, tıbbi hataları azaltmak için hastalara ve hasta yakınlarına bir rehber niteliği taşıyan "Hastaneden Canlı Çıkmak" adlı kitabı Sage Yayınevi tarafından yayınlandı.

Ülkemizde her yıl en az 35 bin kişinin tıbbi hatalardan dolayı hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. Yazar Dr. Mustafa Bulun kitabını, "tıbbi hatalar sonucu zarar gören, üzülen hastalara, hasta yakınlarına ve saldırıya uğrayan sağlık çalışanlarına ithaf ederken, daha fazla kaybı önlemek, hastaları bilinçlendirmek ve uyarmak için" yazdığını belirtiyor. Hastalara ve hasta yakınlarına son derece kolay okunur bir dilde, üzerine notlar alabilecekleri alanlar bırakılarak hazırlanan kitapta çarpıcı uyarılar ve bilgilendirmeler yer alıyor:

Reklam
Reklam

Tıbbi hatalardan nasıl korunacağı, hasta hakları, isim benzerliği nedeniyle hastaların karıştırılması, hastane ve doktor seçerken dikkat edilmesi gerekenler, riskler, enfeksiyondan korunma yollarının anlatıldığı kitapta herkes gibi sağlık çalışanlarının da hata yapabileceği; bunları azaltmanın bir yolunun da hastaları bilinçlendirmek olduğundan bahsediliyor.

1968 yılında Nevşehir'de doğdu. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 1993 yılında mezun oldu ardından "Yönetim Organizasyon" yüksek lisansı yaptı. Dr. Bulun, çeşitli kamu ve özel sağlık kuruluşlarında çalıştıktan sonra, Sağlık Bakanlığı; Ar-Ge Koordinatörlüğü, İlaç Takip Sistemi Koordinatörlüğü, Stratejik Planlama Daire Başkanlığı gibi çeşitli görevleri yürüttü. Hasta güvenliği konusunda düzenlediği kongre ve toplantılarla, 50'den fazla ülkeden, 100'den fazla konuşmacı davet ederek, ülkemizin "Hasta Güvenliği" konusunda önemli bir merkez olması için çalışmalar yaptı. Dr. Bulun, Hasta Güvenliği Derneği Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı, Kanıta Dayalı Tıp Derneği ve İnovasyon Derneği Kurucu Başkan Yardımcısı ve Türkiye Sağlık Vakfı Danışma Kurulu Üyesi'dir. Hasta Güvenliği, İlaç Güvenliği, Tıp Bilişimi, Kanıta Dayalı Tıp, Uzaktan Eğitim, Sağlık Kuruluşları Yönetimi, İnovasyon gibi çeşitli konularda çalışmaktadır ve bu konularda ulusal ve uluslararası çok sayıda yayına sahip.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz