Hastaneler depreme dayanıklı mı?

ADIYAMAN (İHA) - Deprem Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Türkiye'de 'Deprem Olmayacak' demenin, bir kişiye uyuşturucu vermekle eş değer olduğunu kaydetti.
Türkiye'de 1 Mayıs 2003 tarihinden bu yana 6.0 büyüklüğünün üzerinde bir depremin meydana gelmediğini ve bunun kendisini rahatsız ettiğini söyleyen Ahmet Mete Işıkara, Türkiye'nin deprem bölgesi olduğunu ve 'Deprem olacak mı?' sorusu yerine depreme hazırlanmak gerektiğinin altını çizdi.

İstanbul'un deprem güvenliği konusunda açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, boğazın geçişi, tüp geçiş ve iki asma köprünün deprem güvenliğinin olduğunu belirterek, iki asma köprünün 9 büyüklüğündeki depreme dayanıklı olarak tasarlandığını ve vatandaşların bu konuda rahat olması gerektiğinin altını çizdi.
Milli Eğitim Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın deprem güvenliği konusunda güzel çalışmalar yaptığı fakat Sağlık Bakanlığı'nın yeterli çalışmayı yapmadığını ileri süren Işıkara, "Milli Eğitim Bakanlığımız gerçekten çok iyi çalışıyor. Okullarımız konusunda mevcut okulların deprem güvenliği olup olmadığını araştırdılar. Güçlendirilmesi gerekenleri güçlendiriyorlar, yıkılması gerekenleri yıkıp yeniden yapıyorlar. Dolaysıyla bu açıdan çalışmalardan çok memnunum. Bayındırlığa baktığımızda Bayındırlık ve İskan Bakanlığı dört dörtlük. Özellikle İstanbul açısından baktığımızda viyadükler, köprü ayakları, hepsi güçlendiriliyor. Hastanelerimiz dediğiniz zaman onda sıkıntımız var. Sağlık Bakanlığımız devrim niteliğinde çalışma yaptı. Kimliğimle hastaneye gittiğimde her türlü hizmeti alıyorum. Hastanelerimiz depreme ne kadar hazır o konuda kuşkum var. Bu konudaki rahatsızlığıma kimse alınmasın. Doğru bildiğimi söyleyen birisiyim. Adıyaman içinde geçerli tüm Türkiye içinde geçerlidir. Hastanelerimiz sadece yapısal olarak değil, tıbbı aletler açısından da depreme hazır hale getirilmesi, her hastanenin acil durum yönetim sisteminin oluşması gerekiyor. Bu maalesef ülkemizde yok" dedi.

Reklam
Reklam

Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Adıyaman Esnaf Sanatkarlar Odalar Birliği toplantı salonunda din görevlilerine deprem bilinci konusunda bilgiler verirken, toplantıya Vali Ramazan Sodan, Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Daire Başkanı Mehmet Bekaroğlu, Adıyaman Müftüsü Mehmet Emin Avcı, Kızılay Dernek Başkanı Mehmet Akan ve kurum müdürleri katıldı.

Toplantıda konuşan Vali Ramazan Sodan, afetler sonrasında bilinçsiz vatandaşların feryat ettiklerini, bilinçli vatandaş sayısının çok olması gerektiğine dikkat çekerek, bu konuda çalışılması gerektiğini kaydetti.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Daire Başkanı Mehmet Bekaroğlu, din görevlilerine bugüne kadar 17 ilde eğitim verildiğini, tüm Türkiye'de eğitim verileceğini söyledi.